U bent hier

Geen plaats voor hokjes

Muntpunt is vol van verhalen, van mensen, van Brussel. Van vragen en antwoorden, van verwondering en nieuwsgierigheid. Maar hokjes, daar hebben we geen plaats voor.

Welkom bij Muntpunt

De grootste Nederlandstalige bibliotheek van Brussel. Het startpunt voor nieuwsgierige geesten. Het infopunt voor wie z’n weg zoekt in de stad. Het vertrekpunt voor iedereen die wil wonen, werken, studeren of leven in het bruisende Brussel.
Voor iedereen die wil lezen, leren of deelnemen aan het stadsleven. Voor wie even wil rusten of relaxen, surfen of schuilen, ook bij mooi weer. Voor wie een verhaal zoekt of wie het kwijt wil, ook aan ons.

Spring binnen. Beleef Brussel. Blijf nieuwsgierig.

Muntpunt is een initiatief van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en de Vlaamse overheid.

Waarden

De Muntpuntwaarden bundelen waar we samen in geloven en zijn een toetssteen voor alles wat we doen.

Open

Muntpunt is een open organisatie met open medewerkers. Iedereen is welkom en voelt zich hier thuis. We filteren niet op cultuur, kleur of achtergrond. We kijken los van kunnen, hebben of willen, zonder oordeel. We zijn zelfs heel nieuwsgierig naar de mensen die hier komen. De verhalen uit de stad kunnen ons aanbod alleen maar verrijken.

Ook al moet je een paar trapjes op aan de ingang, de drempel is laag. Hier kan je komen werken, je informeren, lezen of luisteren, eten of drinken, live praten of digitaal chatten. Of gewoon schuilen voor een Brussels buitje.

’s Nachts zijn we echter niet open, dan slapen we, zodat we ’s morgens opnieuw warm, vriendelijk en met heel veel goesting voor je kunnen klaarstaan.

Verbonden

Muntpunt is verbonden met Brussel en Vlaanderen. Met de mensen, de cultuur, met de gewoontes en zelfs de stadsduiven. Met heel de maatschappij eigenlijk. Dat betekent dat we altijd een vinger aan de pols zullen houden. Zodat we het reilen en zeilen van alles en iedereen goed begrijpen. En daar vervolgens samen mee aan de slag gaan.

Verbonden betekent een brug slaan tussen mensen, zodat ze elkaar beter vinden, zelfs los van Muntpunt. We maken de verbinding tussen vraag en aanbod. En soms gaan we tégen de stroom in, om nieuwe inzichten te delen. Binnen en buiten onze muren.

Beschouw ons gerust als een potje lijm dat ervoor zorgt dat we allemaal veel gezelliger en met meer begrip voor elkaar kunnen samenleven.

Inspirerend

Muntpunt wil inspireren. Dat doen we als startpunt voor Brussel bij uitstek. We bieden je een unieke selectie van boeken, muziek, films, strips, games, cursussen en evenementen. Ideaal om hongerige geesten te voeden. Voor de knorrende maag hebben we trouwens het Muntpuntcafé.

Ook onze mensen proberen anderen te inspireren. Iedere Muntpunter die hier werkt, is een beetje gids, informatiepunt, gesprekspartner en zelfs spiegel voor een ander.

Kortom, Muntpunt is een plaats met gedreven mensen waar andere mensen terechtkunnen om er daarna rijker terug buiten te stappen.

Nieuwsgierig

Als je anderen wil inspireren, moet je zelf nieuwsgierig zijn. Want elke dag verandert er wel iets in en rond onze stad. En zelfs ver daarbuiten.

Bij Muntpunt zijn we héél nieuwsgierig. We proberen altijd te kijken als een kind of als een onderzoeker, als een stokstaartje of een Smurf, ondersteboven en binnenstebuiten, of met één oog dicht. Zolang het maar niet is met de ogen van iemand die op routine draait.

Want we zijn altijd op zoek naar nieuwe prikkels, naar nieuwe meningen en mensen, naar nieuwe inzichten en verhalen. Inderdaad, dat vraagt best wel wat moeite, maar het zijn dingen die ons voeden en helpen vooruit en verder te denken. Om te innoveren en open te breken. Om mee een stukje van Brussel te bouwen.

Hart voor Brussel

Muntpunt ligt in het hart van Brussel en Brussel ligt in het hart van Muntpunt. Ja, je kan wel stellen dat we écht met deze speciale stad verbonden zijn. Ook al is er soms wat spanning. Maar dat is goed, want die spanning zorgt voor een boeiende relatie.

Dat kan ook niet anders. Brussel is zo divers, zo speciaal, dat je de stad moet aanvoelen, er met twee voeten moet instaan. Met al haar mooie, maar ook scherpe kantjes en met haar unieke band met Vlaanderen en de wereld. We omarmen Brussel en proberen de stad te begrijpen en samen met anderen te beleven.

We geloven in Brussel en willen de stad met iedereen rondom ons laten evolueren. We zien Brussel geire.

Missie

Muntpunt heeft als missie de kennis en de beleving van Brussel te bevorderen door een geïntegreerd informatie-, communicatie- en promotiebeleid te voeren over het aanbod van Brusselse, Vlaamse instellingen en organisaties.

Muntpunt biedt informatie, kennis en cultuur aan door bibliotheekdiensten te leveren.

Muntpunt zal Vlaanderen in Brussel en Brussel in Vlaanderen promoten om de hoofdstedelijke uitstraling en aantrekkingskracht te vergroten. 
Muntpunt heeft tot taak: 

 • te fungeren als een centraal aanspreekpunt met een fysiek en virtueel loket om aan individuele informatiezoekers algemene en thematische informatie over Vlaamse instellingen, organisaties, voorzieningen en evenementen, en ook andere stadsinformatie over Brussel te verstrekken.
 • een platform uit te bouwen waar de Brusselse, Vlaamse instellingen, organisaties en voorzieningen elkaar kunnen ontmoeten en, in voorkomend geval samen met Muntpunt, activiteiten en evenementen kunnen ontwikkelen.
 • te functioneren als grootstedelijke openbare bibliotheek met toepassing van artikel 2 5° van het decreet Lokaal Cultuurbeleid, en onder de voorwaarden vermeld in het convenant, bepaald in artikel 16 1° van het decreet Lokaal Cultuurbeleid.
 • te communiceren over kwaliteitsvolle producten en realisaties van de Brusselse, Nederlandstalige instellingen, organisaties en voorzieningen op het vlak van onderwijs, cultuur, welzijn en gezondheid en toerisme, en die producten en realisaties ook te promoten.
 • alle andere initiatieven te nemen en activiteiten uit te voeren die kunnen bijdragen tot de realisatie van de missie.
 • de infrastructuur te beheren.

Muntpunt vzw werd bij decreet opgericht.
De organisatie is een privaatrechtelijk extern verzelfstandigd agentschap (EVA), dat behoort tot het beleidsdomein Kanselarij en Bestuur van de Vlaamse overheid.
De Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie subsidiëren Muntpunt. Met deze beide overheden is een samenwerkingsovereenkomst afgesloten, die de doelstellingen, verwachtingen en opdrachten omschrijft.
 

Visie

Muntpunt is een inspirerende plaats waar informatie, verhalen en ideeën worden uitgewisseld en uitgediept. Deze worden aangebracht door een gevarieerd en uitgebreid netwerk van Nederlandstalige en anderstalige initiatieven uit Brussel, Vlaanderen en de wereld.

Muntpunt is een betekenisplek en een huis van vertrouwen dat bijdraagt tot de levenskwaliteit van bezoekers en hen ondersteunt in hun zelfontplooiing. Bezoekers ervaren Muntpunt als een gedeelde, publieke ruimte die inzet op geïnformeerd en participerend burgerschap.

De organisatie bouwt aan een inclusieve, democratische samenleving en een beter leven voor iedereen.

Raad van Bestuur

De Raad van Bestuur is samengesteld uit 7 voorgedragen leden en 4 onafhankelijke leden.

 • Patrick Stouthuysen (voorzitter)
 • Dirk Moors (secretaris)
 • Dirk De Ceulaer
 • Inge Moyson
 • Anne- Marie Croes
 • Karen Celis
 • Frédéric Erens
 • Marieke De Baerdemaeker
 • Isabel Berckmans
 • Wim De Pauw
 • Wouter Ommeslag

Vanuit de Vlaamse overheid en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) nemen volgende personen deel aan de Raad van Bestuur:

 • Ann Steenwinckel (Vlaamse Overheid)
 • Dirk Broekaert (VGC)

Muntpunt wordt in de Raad van Bestuur vertegenwoordigd door:

 • Roel Leemans (algemeen directeur)
 • Leen Lekens (hoofdbibliothecaris)
 • Katrien Vande Walle (zakelijk directeur)
Algemene Vergadering

Voor de bijeenkomsten van de Algemene Vergadering vervoegen volgende personen de vergadering:

 • Rita Harnie
 • Zeynep Balci
 • Nadia Verbeeck
 • Fatima Abbach
 • Wout Van Caimere
 • Xavier Kabongo