U bent hier

Onze collectie

Benieuwd naar wat er allemaal in onze collectie zit? Dan ben je op deze pagina aan het juiste adres. Verdieping per verdieping kom je te weten wat je waar vindt.

Agora 0

De Agora is onze inkomhal, onze open ontmoetingsruimte. Hier gebeurt vanalles: er gaan activiteiten of expo's door, je vindt er onze infobalie en flyermuur, je kan er koffiedrinken en de krant lezen.

Nieuwe aanwinsten

De nieuwe boeken, strips en cd's krijgen een ereplaatsje in onze Agora. Meteen bij het binnenkomen, klaar om geleend te worden. Eenmaal weer ingeleverd verhuizen ze naar hun vaste verdieping.

Bekijk de nieuwe aanwinsten >

Collectie in de kijker

Op deze speciaal ontworpen meubels (door LUCA-studente Roos Ghellynck) brengen we regelmatig een andere collectie voor het voetlicht. Ofwel een bestaande collectie die vanop haar vaste plaats tijdelijk naar de Agora verhuist, ofwel een gelegenheidscollectie samengesteld voor een specifiek project of thema.

Lees meer over de huidige Collectie in de kijker >

Smart Thinking

Smart Thinking is een collectie (voornamelijk Engelstalige) boeken die geselecteerd zijn omwille van het ‘out of the box’-denken. Originele theorieën gebaseerd op nieuw wetenschappelijk onderzoek, nieuwe psychologische benaderingen, managementmodellen, filosofische spielereien, kortom op nieuwerwets gedachtegoed.

Bekijk de collectie Smart Thinking >

Tijdschriften

Een ruim aanbod van zeer diverse tijdschriften, opgedeeld in categorieën: actueel, lifestyle, vrije tijd, techniek & wetenschap, cultuur en indie-magazines. Voor elk wat wils want er is keuze uit zowat 100 populairdere, toegankelijke titels (de gespecialiseerdere tijdschriften vind je op de betreffende verdieping).

Bekijk de tijdschriften (Agora 0) >

Kranten

Geïnteresseerd in het nieuws van de dag? Lees hier je krant in het Nederlands, Frans, Engels of Duits.

Bekijk het aanbod aan kranten >

Digitale kranten en tijdschriften

Niet voldoende keuze bij de papieren kranten of tijdschriften? Ga zitten aan een van de voorziene krantencomputers of -tablets en maak je keuze uit het aanbod van Gopress en PressReader: meer dan 4000 Vlaamse en internationale kranten en tijdschriften, gratis en voor niets.

Meer info >

Verdieping +1

Hier begint de bibliotheek echt: hier vind je de bibbalie en de uitleencomputers. Maar dit is ook de verdieping van en voor de jeugd, met een gezellig verteltheatertje, genaamd de Duikboot, en een waar knutselparadijs, genaamd Het Honderdhandenhuis.

Sprinterboeken

Bij de Sprinters spelen we kort op de bal. Het is onze keuze uit top 10-lijstjes en andere titels die in de schijnwerpers staan. Ze worden speciaal voor jou snel afgewerkt en aangeboden. Als je ze op 1 week kunt uitlezen, betaal je slechts € 1.

Je vindt de Sprinterboeken vlak bij de rode balie. (De Sprinterdvd's staan op de 2de verdieping.)

Bekijk de nieuwste Sprinterboeken >

Dwarsliggers®

Een aparte categorie. Door het dunne papier en de speciale, ‘dwarse' lay-out zijn deze fictie- en non-fictieboeken erg praktisch en handzaam.

Bekijk de Dwarsliggers >

Gezelschapsspellen

Schuif de televisie aan de kant, veeg tablets en laptops van tafel. En probeer eens een gezelschapsspel uit: varieer, ontdek, win, verlies, sakker en juich... zonder te investeren in een berg spellen waarmee je straks de rommelkamer vult.

In het Muntpunt Spelpunt hebben we de nieuwste en populairste spellen voor spelers van 4 tot 104 jaar.

Zoek een spel >

Jeugdbib

Minibib

Voor de allerkleinsten zijn er prentenboeken, peuterboeken, eerste leesboeken en voorleesboeken in de minibib.

7 - 13 jaar

Naast de leesboeken op AVI-niveau en een kast ‘Makkelijk lezen', zijn de fictiejeugdboeken opgedeeld in 3 thema's:

  • Buitengewoon
  • Ik & de wereld
  • Lekker lezen

Er zijn ook leesboeken in andere talen, gedichten, sprookjes, tijdschriften en een grote collectie non-fictie: de weetboeken. Daarnaast zijn er ook cd's, dvd's, luisterboeken, manga's en strips.

Bekijk de collectie voor de jeugd >

Verdieping +2

De jongeren vanaf 14 jaar maken de overgang naar de volwassenenbib: zij krijgen hier een apart plekje maar mogen kiezen uit dezelfde dvd's. Voor de rest staat deze verdieping in het teken van fictie.

Young Adults

Jongeren vanaf 14 jaar zijn geen kinderen meer, en dus krijgen ze in Muntpunt een eigen plek, een soort mezzanine boven de 1ste verdieping. Met een eigen selectie boeken, cd's, tijdschriften en strips – en een plekje voor hun favoriete hobby: de Game Zone.

Bekijk de collectie voor de Young Adults >

Urban Bib

I like big books and I cannot lie! Tijdens It's Bigger than Hip Hop maakte Muntpunt samen met 5 Brusselse hip hop heads een selectie van de beste beats, rhymes en books. Maak kennis met de old school en de new school, een ritmische revolutie en woordenaars with attitude.

Dj Lefto, Tunde Adefioye (KVS), Alice van den Abeele & Raphaël Cruyt (MIMA) en Benoît Quittelier (BOZAR) maakten elk een selectie van boeken of platen die hun hiphophart sneller doen slaan.

Bekijk de collectie van de Urban Bib >

Dvd's

Een hele muur vol dvd's. Gaande van documentaires over speelfilms (op dvd of blu-ray) tot tv-series. Om je te helpen bij je keuze, zijn bepaalde dvd's gegroepeerd: wereldfilms, bekende regisseurs, etcetera.

Sprinterdvd's

Bij de Sprinters spelen we kort op de bal. Het is onze keuze uit top 10-lijstjes en andere titels die in de schijnwerpers staan. Ze worden speciaal voor jou snel afgewerkt en aangeboden. Net als voor de Sprinterboeken betaal je hiervoor € 1.

Je vindt de Sprinterdvd's op een apart meubel vlak bij de andere dvd's. (De Sprinterboeken staan op de 1ste verdieping.)

Bekijk de huidige Sprinterdvd's >

Romans Nederlands en Engels

Misschien wel de hoofdmoot van de bibliotheek. Boeken in het Nederlands en in het Engels, netjes apart opgesteld en alfabetisch gerangschikt.

Spannend

Thrillers en detectives groeperen we onder de naam Spannend. Liefhebbers van het genre vinden zo snel een volgend slachtoffer... euh, boek.

Bekijk de collectie Spannend >

Passie & romantiek

Van chicklit over familieromans tot erotische boeken; zoals de naam al aangeeft, draait het bij deze verzamelde genres om passie en romantiek.

Bekijk de collectie Passie & romantiek >

Strips en graphic novels

Deze collectie weerspiegelt de bekendheid van Brussel als stripstad en de populariteit van diverse soorten beeldverhaal bij volwassenen.

Bekijk de strips en graphic novels (voor volwassenen) >

Poëzie, toneel en tijdschriften

Een eilandje tussen al dat proza. Dichtbundels, toneel- en theaterteksten en literaire tijdschriften vullen de rest mooi aan.

Audioboeken en Daisy's

Voor wie liever naar boeken luistert. Zowel ‘standaard' audioboeken voor in de cd-speler, als luisterboeken in het ‘Daisy'-formaat (Digital Accessible Information System). De Daisy-boeken kunnen worden beluisterd met een Daisy-speler (uitleenbaar in de bibliotheek), met de computer en met een cd- of dvd-speler met mp3-ondersteuning.

Letterkunde

Boeken over boeken en hun schrijvers, in en over verschillende talen.

Tipcollectie

Een tijdelijke gelegenheidscollectie rond een specifiek project of thema. De gekozen titels zijn in drievoud beschikbaar en zijn herkenbaar aan de Tipsticker.

Lees meer over de lopende Tipcollecties (verdieping +2, +3, +4) >

Verdieping +3

Vanaf hier betreden we het rijk van de non-fictie. Naast de studiezaal Multatuli vind je op deze verdieping boeken en tijdschriften over wetenschap, samenleving en gezondheid. Alles van SISO-nummer 000 tot 699: algemeen en media; filosofie en godsdiensten; sociale wetenschappen zoals politiek, economie, recht en menswetenschappen zoals psychologie en esoterie, opvoeding en onderwijs; exacte wetenschappen zoals wiskunde, fysica, chemie en biologie; en tot slot koken, sport, hobby en techniek. Twee bijzondere collecties en een thematische doorbreken het klassieke hokjesdenken en bieden voedsel voor de geest en voor de maag.

Denkers

Een tegenwicht dat de waan van de dag overstijgt met gefundeerde, uitgebalanceerde en in hun radicaliteit soms provocerende werken. Belangwekkende schrijvers uit de meest uiteenlopende vakgebieden die de actualiteit beïnvloeden zijn hier te vinden naast de basiswerken uit de filosofie.

Bekijk de collectie Denkers >

Bewust Leven

Een collectie met een ecologische insteek. Boeken die de evolutie voorop stellen naar sociale structuren die mensen rustiger, gezonder, zelfredzamer en gelukkiger maken. Met deze verzameling willen we de ecologische voetafdruk kleiner krijgen en het bewustzijn groter.

Bekijk de collectie Bewust Leven >

Koken

Kijk in de keuken van Jeroen of Pascale, van Jamie of Nigella en word zelf een MasterChef dankzij deze uitgebreide verzameling kookboeken. Van een snelle hap tot slow cooking, van eenpansgerechten tot een heel tapasbuffet, van eenvoudige boeken met heldere uitleg tot complexe sterrenrecepten. Kook Paleo of WeightWatchers, vegetarisch of vegan, zonder gluten of lactose... Mmm, aan tafel!

Bekijk de collectie kookboeken >

Tipcollectie

Een tijdelijke gelegenheidscollectie rond een specifiek project of thema. De gekozen titels zijn in drievoud beschikbaar en zijn herkenbaar aan de Tipsticker.

Lees meer over de lopende Tipcollecties (verdieping +2, +3, +4) >

Tijdschriften

Bekijk de tijdschriften over wetenschap, samenleving en gezondheid >

Verdieping +4

In de boeken en tijdschriften op deze verdieping staat de wereld centraal. De wereld met zijn landen, volkeren, talen; met zijn heden en verleden. Reizen door tijd en ruimte: geschiedenis, aardrijkskunde, reisgidsen en reisverhalen. Verhalen en romans in andere talen (Duits, Frans, Italiaans en Spaans), een ware (boeken)toren van Babel. Andere talen leren en anderstaligen helpen om Nederlands te leren. Inzoomen doen we op 2 manieren: op helden uit de hele wereld en op onze teerbeminde stad, Bruxelles ma belle.

Biografieën

Een rijkgeschakeerde verzameling van inspirerende levensverhalen. Een keur aan gerenommeerde politici, schrijvers, atleten, socialites, musici, artiesten en ondernemers.

Bekijk de collectie Biografieën >

Brusselcollectie

Muntpunt koopt systematisch alle boeken die een link hebben met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Informatie over onder meer toerisme, musea, monumenten en het Brussels dialect.

Bekijk de Brusselcollectie >

Nederlands leren

In Muntpunt vind je veel materiaal om Nederlands te leren. Er staan niet alleen woordenboeken, boeken over grammatica en taalcursussen met cd, cassette of cd-rom, maar ook romans in eenvoudig Nederlands en speelfilms op dvd met Nederlandstalige onderschriften. Daarnaast vind je er ook het wekelijks krantje ‘Wablieft'.

Bekijk wat we in huis hebben om Nederlands te leren >

Vind je niet (meteen) wat je zoekt? Kijk eens op de volgende websites:

www.huisnederlandsbrussel.be
www.taalgarage.be
www.bru-taal.be

Taalcursussen

Zin om een vreemde taal te leren? Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans? Of als het iets exotischer mag zijn: Armeens, Perzisch, Creools, Hindi? Het staat allemaal in de rekken te wachten op de polyglot die je wilt worden.

Bekijk de taalcursussen >

Romans andere talen

Reisverhalen

Volg iemands reis vanuit je luie zetel. Ga te voet, per fiets, trein of kayak – zonder je te verplaatsen. Meander tussen zakelijk en literair, tussen imaginair en realistisch, tussen recent en historisch; en verken zo 1 stad, 1 streek, 1 land, 1 continent – of de hele wereld ineens.

Bekijk de reisverhalen >

Tipcollectie

Een tijdelijke gelegenheidscollectie rond een specifiek project of thema. De gekozen titels zijn in drievoud beschikbaar en zijn herkenbaar aan de Tipsticker.

Lees meer over de lopende Tipcollecties (verdieping +2, +3, +4) >

Tijdschriften

Bekijk de tijdschriften over Brussel, geschiedenis en taal >

Verdieping +5

Deze verdieping is werkelijk uit de kunst. Boeken, dvd's en tijdschriften over architectuur, beeldende kunsten, graphic design, fotografie, design, muziek, theater, dans en film. En voor wie het zelf wil proberen, zijn er de praktijkboeken kunst (tekenen, schilderen, boetseren...) en een collectie bladmuziek. Een groot deel van de verdieping is gereserveerd voor de meer dan 60 000 cd's (sommige zelfs in XL-formaat!), waar je zowel klassiek vindt als pop, jazz, blues, wereld- en filmmuziek. Vijf bijzondere collecties leggen nog een eigen accent:

Starters kunst

Een collectie voor iedereen die start met lezen over kunst of zin heeft in een voorgerecht bij de hoofdmaaltijd van het traditionele kunstboek. ‘Starters kunst' zijn zowel inleidende werkjes over kunstenaars en stromingen, als bundels van columns over kunst en bevlogen essays over thema’s en fenomenen in de kunstwereld.

Bekijk de collectie Starters kunst >

Artist's Books

Een permanente tentoonstelling van een collectie bibliofiele uitgaven. Geen inhoudelijke selectie, maar een collectie uit liefde voor het boek als papieren kunstwerk. Deze boeken zijn te mooi om uit te lenen. Enkel ter plaatse te degusteren.

Bekijk de collectie Artist's Books >

Tentoonstellingscatalogi

De catalogi van tentoonstellingen in binnen- en buitenland zijn vaak zeer de moeite waard (net als hun respectieve onderwerpen). Ze worden hier overzichtelijk samen tentoongesteld. Tijdens de duur van de tentoonstellingen enkel ter plaatse te consulteren, nadien zijn ze wel uitleenbaar.

Bekijk de tentoonstellingscatalogi >

Mode

Mode is een collectie van verrukkelijke boeken die alle stijlen en nieuwe trends die er in modeland te vinden zijn, wil vatten. Een kleurrijke verzameling van hedendaagse modeontwerpers, stijladviezen, thematische boeken over dassen, jassen, schoenen, jurken en ander fraais.

Bekijk de collectie Mode >

De Stad

Een verzameling boeken over de stad en het leven in de stad, geoogst uit de rubrieken filosofie, politiek, sociologie, economie, ecologie, architectuur en urbanisme. Hier vind je alles over stadsontwikkeling, stadsvernieuwing, de stad als cultureel en socio-geografisch gegeven.

Bekijk de collectie De Stad >

Tijdschriften

Bekijk de tijdschriften over architectuur, cultuur, dans, design, erfgoed, film, kunst, muziek en theater >

Muziekdvd's

Bekijk de muziekdvd's >

Cd's

Bekijk het uitgebreide aanbod cd's >

Bladmuziek

Bekijk onze collectie partituren >