U bent hier

Stip geeft een tip

Het megagrote bibliotheekkonijn Stip snuffelt de leukste tips bij elkaar.

Stip Tipt (7): Jeugdboekenmaand

Maart is Jeugdboekenmaand. Die bestaat dit jaar 50 jaar. Corona maakt een groot feest onmogelijk. Maar geen nood, want lezen is altijd een feest! De jarige Jeugdboekenmaand nodigt je uit om de hele maand maart leesfeest te vieren. Thuis of in de klas. Binnen of buiten. Met griezelige, avontuurlijke, waargebeurde, spannende, grappige, ongelooflijke en andere verhalen. Ieder boek is een feestje. Dus boek, je eigen feestje! Vergeet ook niet mee te doen aan de Jeugdboekenmaand-wedstrijd van Iedereen Leest. Er zijn leuke cadeaus te winnen.

Stip Tipt (6): Parade Imaginaire

Omdat we niet met veel mensen bij elkaar mogen komen, mogen grote parades en activiteiten in de stad ook niet doorgaan. Zo jammer, ik was al helemaal klaar voor de Pride Parade en de Zinneke Parade. Maar goed nieuws! Zinneke Parade is er toch een beetje. Want op de website van Zinneke kan je luisteren naar de ‘Parade Imaginaire’: allerlei teksten, liedjes, klanken van de vorige parades en opnames van de deelnemers. Zo kan je toch nog van Zinneke genieten. De parade? Die moet je er zelf bij denken. Of misschien zelf nadoen bij jouw thuis. Het thema is ‘Wolven! / Aux loups!’. Spannend!

Stip Tipt (5): Bedank de helden van vandaag

Als je zoveel mogelijk thuisblijft, ben je goed bezig! Maar de échte helden van vandaag? Dat zijn alle dokters, verplegers en andere mensen die hard werken om zieke mensen te verzorgen en te vechten tegen het Coronavirus. Laat weten dat je aan ze denkt!

Misschien doe je al mee aan het applaus voor deze helden, elke dag om 20:00. Je kan natuurlijk ook een zelfgemaakt spandoek, een leuke tekening of deze kleurplaat voor je raam hangen. Of zet een bericht, tekening of filmpje op #blijfthuis.be. Dat is dan live te zien in verschillende ziekenhuizen. Doen!

PS: Heb je vragen over Corona en waarom je thuis moet blijven? Lees dan eens het e-boek ‘Coronavirus. Wat kinderen moeten weten’!

Stip Tipt (4): De Boekendokter

Gaat het nog goed met je? Of heb je het soms een beetje moeilijk in deze vreemde tijden? Dat is heel normaal, want het is ook niet altijd fijn dat je thuis moet blijven, niet naar school kan en je vriendjes en vriendinnetjes niet mag zien. Praat erover met iedereen in huis of met... De Boekendokter

De Boekendokter luistert, leest voor of geeft je leuke boekentips. Er is zelfs een Kinderboekendokter die je op woensdagnamiddag kan bellen. Maar mailen kan ook altijd, iedere dag. Hopelijk voel je je snel weer beter!

Stip Tipt (3): Maak je eigen speurtocht

Word je moe van steeds maar binnen zitten? Ga eens op avontuur in je eigen buurt! Met de gratis Troovie app kan je een supertoffe speurtocht maken rondom je huis. Daarmee kan zelfs de wandelinig naar de supermarkt ineens bijzonder worden. Of nodig een vriendje of vriendinnetje uit om jouw unieke speurtocht ook eens te proberen.

Onderweg is internet niet nodig, maar blijf in deze Coronatijden wel opletten dat je genoeg afstand houdt van andere mensen. Veel speurplezier!

Stip Tipt (2): Maak ouderen blij met een tekening of briefje

Heb je een mooie tekening gemaakt? Of een leuk verhaaltje geschreven? Schrijf je graag een brief? Daar kan je iemand die je niet kent héél blij mee maken! De oudere mensen die in rusthuizen wonen, mogen nu geen bezoek krijgen. Maar een tekening, kaartje of brief per post, dat mag wel...

Als jij een tekening of briefje maakt, dan zorgt Brussels helps ervoor dat jouw creatie goed terechtkomt. Daar wordt iedereen vrolijk van!

Stip Tipt (1): Berenjacht

Je hebt het misschien al gehoord. Als je gaat wandelen en goed rondkijkt, zijn er soms op allerlei plaatsen beren te vinden. Kom je langs Muntpunt dan zie je er niet één, maar... tja, dat ga ik niet verklappen natuurlijk. Veel plezier op berenjacht!

PS: Een handige schatkaart vind je hier. Zet bij jouw thuis ook een beer voor het raam, dat is bereleuk voor de zoekende kinderen in jouw buurt. Je kan je beer hier registreren.