U bent hier

Sindy Vermeir tipt ‘De fluisterman’ van Alex North

“Ik lees omdat het ontspannend is. Je bent even weg van de wereld, in je eigen gedachten. Je creëert de personages in je hoofd en geeft je eigen beeld aan het verhaal. Bij een film zie je meteen hoe alles eruitziet, bij een boek verzin je het zelf. Ik vind het heel bijzonder dat je een zin leest en tegelijkertijd met je gedachten ergens anders een beeld aan het vormen bent.”

Hier staat de titel ‘1 Stad, 19 Boeken’ met enkele boeken uit de illustratie van Levi Jacobs.

Lezen in de zon

“Een thriller lezen was voor mij eens iets anders. Eigenlijk lees ik vooral fantasieverhalen. Nu las ik eens een boek dat wél echt gebeurd kon zijn. De fluisterman is heel spannend. Eng ook, zoals een film eng kan zijn. Ik heb het meteen uitgelezen. Het is een goed verhaal met een goed einde, dat laatste vind ik ook altijd belangrijk.

De cover en de titel van het boek zijn mysterieus, dat sprak me wel aan. Als ik een boek uitzoek, kijk ik altijd eerst daarnaar. De cover geeft een stukje weg van het verhaal én van de auteur, omdat hij die kiest. Zoals ook de titel iets zegt over het verhaal. Als die me aanspreken, dan lees ik de achterkant en als het kan de 1ste pagina van het boek. Zo selecteer ik de boeken die ik wil lezen.”

Ontspannend

“Ik lees omdat het ontspannend is. Je bent even weg van de wereld, in je eigen gedachten. Je creëert de personages in je hoofd en geeft je eigen beeld aan het verhaal. Bij een film zie je meteen hoe alles eruitziet, bij een boek verzin je het zelf. Ik vind het heel bijzonder dat je dan een zin leest en tegelijkertijd met je gedachten ergens anders een beeld aan het vormen bent. Ik vind het ook altijd weer jammer als een boek uit is.

In de zomer lees ik het meest. Vakantie en boeken horen voor mij bij elkaar. Ik hou van de zon, maar zomaar in de zon zitten is saai, dan ga ik lezen. Deze zomer doe ik dat waarschijnlijk nóg meer, sinds Corona heb ik al heel wat boeken verslonden. Ik lees ook vaak voor het slapengaan en in de trein, als ik pendel tussen Zellik en Brussel. Ik kan soms maanden geen boek aanraken, maar als ik eenmaal in iets nieuws begin, ben ik er dagelijks mee bezig.”

Prikkelen

“Voor mijn studie duik ik af en toe ook weer in prenten- en kinderboeken. In de lerarenopleiding leren we uiteraard hoe belangrijk lezen en voorlezen zijn. Ik heb met veel plezier in Brussel gestudeerd en zou heel graag in Brussel les blijven geven. Als lerares wil ik mijn interesse voor lezen graag doorgeven. Ik kreeg zelf vooral belangstelling voor boeken omdat mijn zus en mama ook van lezen houden. Dus ik weet hoe aanstekelijk het kan zijn en hoop zo ook mijn leerlingen te prikkelen tot lezen.”

De fluisterman • Alex North
‘The Whisper Man’ • vert. Ankie Klootwijk en Ernst De Boer
Ambo|Anthos, 2019 • 409 p.

> Zoek dit boek in de bibliotheekcatalogus

Dit interview is deel van 1 Stad, 19 Boeken (2020) – een project van de Brusselse bibliotheken en Muntpunt.