U bent hier

Sally Chambers tipt ‘De witte weduwe’ van Michael Kestemont

“Toen ik jong was, heb ik mijn zomers doorgebracht in de openbare bibliotheek van mijn geboortestad Derby in het Verenigd Koninkrijk. Ik was toen vrij verlegen maar heb daar tussen de boeken veel vrienden gevonden. Als buitenlander in België is het dan weer leuk om over je nieuwe thuisland te lezen.”

Illustratie van Levi Jacobs voor 1 Stad, 19 Boeken (2021) © Muntpunt
Naam Sally Chambers
Beroep / functie (wat doe je in het dagelijkse leven?) Digital Humanities Onderzoekscoördinator bij Universiteit Gent én projectcoördinator bij KBR, Koninklijke Bibliotheek van België
Gemeente Watermaal-Bosvoorde
Nationaliteit Brits én Belgisch (Net! Sinds 10.05.2021)
Leeftijd 47
Lid van Nederlandstalige Brusselse bibliotheek van Watermaal-Bosvoorde (Rozenberg), Elsene (Sans Souci) en Muntpunt
Favoriete leesplekje in Brussel Het café op de 5de verdieping van de KBR
Favoriete drankje bij het lezen Koffie met melk en suiker

 

Je koos ‘De witte weduwe’ van Michael Kestemont. Wat zegt deze keuze over jou?
Eén boek uitkiezen is altijd moeilijk! Toen ik dit voor ‘1 Stad, 19 Boeken’ mocht doen, heb ik bewust eerst enkel naar de korte beschrijvingen van de boeken op de lijst gekeken (zelfs niet naar de titel of de auteur). Dit boek sprak mij aan omdat het over een opmerkelijke gebeurtenis in een Antwerps museum gaat. Ik ben persoonlijk gek op cultureel-erfgoedinstellingen zoals bibliotheken, archieven en musea, dus De witte weduwe kwam meteen op mijn shortlist van boeken!

Toen ik vervolgens de naam van de auteur zag, móést ik dit boek gewoon kiezen! Michael (Mike) Kestemont is professor aan de Universiteit van Antwerpen en toen ik verhuisde naar België in 2015, heb ik hem leren kennen door mijn werk aan de Universiteit van Gent. Sindsdien werken we regelmatig samen! Ik kan me nog herinneren dat toen we op de trein naar een vergadering in Luik waren – Mike, ik en een collega die toevallig bij een museum werkt – dat hij ons vertelde dat hij een boek aan het schrijven was! Om te zien dat hij in zo’n korte tijd al twee romans heeft gepubliceerd, is geweldig!

Waarom moet iedereen dit boek lezen? Waarom is het jouw favoriet, wat spreekt je erin aan?
Dit is een spannend verhaal dat zich grotendeels in België afspeelt. Als buitenlander in België (tot voor kort, want sinds 10 mei 2021 ben ik een genaturaliseerde Belg geworden!) is het altijd leuk om over je nieuwe thuisland te lezen.

Dit is het tweede boek van Michael Kestemont en beide boeken hebben een sterke connectie met de geschiedenis van België. Door dit boek te lezen, heb ik me hierin verder kunnen verdiepen. Het boek speelt zich af op verschillende plekken in Brussel, o.a. Molenbeek, de binnenstad en ook bij een universiteit. Daardoor voel ik me meteen thuis! Maar we blijven niet enkel in België en niet enkel in het hedendaagse tijdperk, dus reizen en zelfs tijdreizen komt voor!

Zijn eerste boek, De zwarte koning, begint trouwens op de Kunstberg net buiten de KBR, de Koninklijke Bibliotheek van Brussel waar ik werk. Die moet ik dus zeker ook nog lezen!

Welke zin is je het meest bijgebleven? Waarom?
Het zijn uiteindelijk drie korte zinnen geworden: “Super-Jamal. Onmisbaar in mijn leven. Mijn knuffel-Marokkaan.” (blz. 34). Deze scène speelt zich af in een shishabar in Brussel (die bestaat echt, want ik heb het toen opgezocht). Het hoofdpersonage heeft daar afgesproken met een goede vriend (en misschien ook een mogelijke liefdesinteresse).

Door deze scène te lezen, dacht ik aan de nood die mensen hebben om te knuffelen en hoe we in België één knuffelcontact mogen hebben om ons door deze moeilijke periode te helpen.

Waarom is lezen belangrijk voor jou? Wie of wat heeft jouw leesplezier gevoed?
Toen ik jong was, heb ik mijn zomers doorgebracht in de openbare bibliotheek van mijn geboortestad Derby in het Verenigd Koninkrijk. Ik was toen vrij verlegen maar heb daar veel vrienden gevonden tussen de boeken.

Hoe kies jij welke boeken je gaat lezen?
Als een goede vriend(in) mij een boek aanraadt, lees ik het graag! Bij ons in de bibliotheek van Watermaal-Bosvoorde is onze bibliothecaresse Hilde een schatkist van leestips! Hilde leest ook graag Engelstalige boeken (in onze bibliotheek makkelijk te vinden met een felgroen stickertje op de boekenrug) en ze koopt altijd de nieuwste Engelstalige boeken aan! Zeker met de vele en vermoeiende Zoom-vergaderingen is het leuk in mijn moedertaal te kunnen lezen!

‘Rondzwerven’ in boekenwinkels doe ik ook graag. Ik vond het heel belangrijk dat de Federale Overheid boekenwinkels als ‘essentiële winkels’ heeft (h)erkend. In Brussel zijn mijn favorieten de Engelstalige boekhandel Waterstones en het internationaal literatuurhuis Passa Porta. Daar zie ik verschillende nieuwe boeken aangekondigd.

Daarnaast lees ik ook nog regelmatig The Guardian waar er vaak interessante artikels en recensies over boeken gepubliceerd worden. Op Facebook volg ik veel boekgerelateerde groepen o.a. de ‘Brussels Bookswappers Club’. En als ik over een interessant boek hoor of lees, dan sla ik het meteen op in de Goodreads-app op mijn smartphone.

Inclusie en diversiteit zijn hot topics. Hoe dragen boeken bij tot een betere verstandhouding in een multiculturele samenleving?
Tijdens deze coronaperiode moet ik – zoals velen – thuiswerken. Wat ik er erg leuk aan vond, was dat ik meer mensen heb leren kennen uit mijn lokale omgeving.

Ik ben bijvoorbeeld bevriend geworden met een aantal mensen van de Pakistaanse gemeenschap. Tussen Engels, Frans en Nederlands door heb ik in de afgelopen maanden veel Urdu gehoord! Bij de Brusselse bibliotheken zijn er boeken en films te vinden over de Pakistaanse gemeenschap in Europa zoals Brieven in Urdu door Naema Tahir of de Belgisch-Pakistaanse film Noces geregisseerd door Stephen Streker.

Vorig jaar hebben de Brusselse bibliotheken een grote actie gedaan rond anderstalige collecties, met boeken en films in het Arabisch, Spaans, Bulgaars, Roemeens, Russisch en Pools. Ik vind het heel belangrijk dat in een multiculturele stad zoals Brussel mensen de kans hebben om boeken (en films) in verschillende talen te kunnen lezen (en beleven).

Wat zijn voor jou de ingrediënten van een goed boek? Waar knap je op af?
Ik moet het verhaal kunnen voelen. Ik ben vooral geïnteresseerd in wat er in de hoofden van de personages gebeurt, en tussen personages. Omdat ik boek- en treingeek ben, lees ik graag boeken over boeken en over treinen. Bijvoorbeeld Nachttrein naar Lissabon door Pascal Mercier of de Diary of a Bookseller en Confessions of a Bookseller door de Schotse boekenverkoper Shaun Blythell.

Wat is jouw band met Brussel? Hoe ben je er terechtgekomen?
Mijn eerste ervaringen met Brussel (rond 2007/2008) waren niet super positief. Ik moest toen op weg vanuit Nederland naar de Europese Commissie in Luxemburg overstappen in Brussel-Noord.

Maar vanaf 2012 woonde ik in Duitsland en moest ik voor mijn werk redelijk vaak naar de Europese Commissie in Brussel. Ik keek er altijd naar uit. Ik ben toen trouwens bij de KBR terechtgekomen: een stille plek om te werken, op slechts een paar minuten afstand van Brussel-Centraal.

Toen ik naar België verhuisde in 2015, heb ik voor de eerste paar maanden in Gent gewoond. Maar al snel begon Brussel mij echt aan te lokken en ben ik in de zomer definitief verhuisd naar Brussel: eerst naar Elsene en sinds 2017 naar Watermaal-Bosvoorde waar ik mijn echte thuis heb gevonden!

Hoe ziet jouw ideale zomervakantiedag in Brussel eruit? Wat bezoek je, waar ga je iets eten of drinken, shoppen of chillen…?
Ik ben nog niet naar alle musea in Brussel geweest. Ik wil nog het Migratie Museum, het Museum Kunst & Geschiedenis (het voormalige Jubelparkmuseum) bezoeken en ook nog een keer terug naar het MIMA (museum van hedendaagse kunst).

Ik heb ook een film bekijken in een échte bioscoop erg gemist. Hopelijk mag ik deze zomer veel films in de bioscoop of zelfs in openlucht bekijken.

En met vrienden afspreken om samen iets te eten zal ook echt leuk zijn. Ik kijk ernaar uit om weer naar mijn favoriete restaurant Le Psylo in Watermaal-Bosvoorde te kunnen gaan.

De witte weduwe / Michael Kestemont
Lannoo, 2020
356 pagina's

> Zoek dit boek in de bibliotheekcatalogus

Dit interview is deel van 1 Stad, 19 Boeken (2021) – een project van de Brusselse bibliotheken en Muntpunt.

Ook interessant voor jou