U bent hier

Personen met een leesbeperking

Personen met een leesbeperking (slechtzienden, blinden, personen met een handfunctiebeperking, ouderen en dyslectici) kunnen in de bibliotheek terecht voor een collectie van 100 luisterboeken op cd-rom. In de studiezaal kan je bovendien alle Vlaamse kranten beluisteren via de pc.

  • Luisterboeken

De luisterboeken zijn beschikbaar in 'Daisy'-formaat (Digital Accessible Information System). De Daisy-boeken kunnen worden beluisterd met een Daisy-speler (uitleenbaar in de bibliotheek), met de computer en met een cd-speler of dvd-speler met mp3-ondersteuning.

Aan de infobalie vind je een informatiemap over Daisy én hulpmiddelen voor personen met een leesbeperking.

  • Grootletterboeken

Deze boeken zijn gedrukt met grote letters, voor een betere leesbaarheid. Dit geeft ook slechtzienden de mogelijkheid om een boek te lezen.

  • Audiokranten

De zeven grote Vlaamse kranten zijn gratis beschikbaar als audiokrant voor mensen met een visuele handicap of een andere leesbeperking. De audiokranten worden nog toegankelijker dankzij de webbox.

  • Ruim aanbod

Naast audiokranten biedt Muntpunt nog tal van andere mogelijkheden voor mensen met een leesbeperking: luisterboeken en dvd’s met audiotranscriptie in het Nederlands, Frans en Engels. Je kan er ook cd’s ontlenen uit een ruime en brede muziekcollectie. Muntpunt organiseert bovendien regelmatig activiteiten in samenwerking met zijn partners: van boekenclub over debat en documentaire tot spellenavond.

Audiokranten

Je kan in Muntpunt elke dag je favoriete krant(en) beluisteren. In samenwerking met persdatabank Gopress en met de steun van de Vlaamse overheid biedt vzw Kamelego de zeven Vlaamse kranten in audiovorm aan. (De Standaard, Het Nieuwsblad, De Morgen, De Tijd, Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg en Het Laatste Nieuws.) Voortaan is het gebruik van de audiokranten nog toegankelijker dankzij de webbox. Met een draai aan de knop stem je meteen af op de krant of het radiokanaal van jouw keuze.

Muntpunt biedt als eerste publieke instelling de audiokranten gratis aan.

  • Waar?

In de stadsstudiezaal. Personen die de audiokrant willen lezen (of eigenlijk: horen), kunnen zich melden aan de groene balie. Om gebruik te maken van de audiokranten, heb je een Muntpuntpas of gebruikerspas nodig.

  • Hoe?

Via de aanwezige computers wordt door een synthetische stem voorgelezen wat in de krant van vandaag staat. Je hebt dus een koptelefoon nodig. Die zijn beschikbaar aan de groene balie.

  • Wie?

Muntpunt zorgt voor toegang, de audiokranten zelf worden aangeboden door Kamelego in samenwerking met Gopress en steun van de Vlaamse Overheid.

  • Waarom?

Als open huis willen wij ook (onder andere) mensen met een visuele beperking aanspreken. Een uitbreiding van onze krantencollectie naar een vorm op maat voor hen, past dus bij ons – niet alleen als bibliotheek, maar ook als open huis. We zijn de eerste in ons land die dit doen. Daar zijn we best wel trots op!