U bent hier

Online filmcollectie

Onze medewerkers selecteren op regelmatige basis films uit het immense aanbod van UniversCiné. Daarvan kan je er per jaar 3 gratis downloaden en bekijken met de exclusieve promocode mpfilmcollecties_18. Nestel je gezellig in je luie zetel en laat de film beginnen.

Hoe werkt het? >

Bloedband

Broers en zussen zijn vaak 2 handen op 1 buik. Ze gaan voor elkaar door het vuur. Maar voor hoelang? Blijft de bloedband sterker dan eigenbelang?

Virginia, 1931. Amerika staat droog, zowel financieel als alcoholisch. Een beruchte bende van 3 broers slaat daar munt uit: de Bondurant Boys produceren en verkopen illegaal gestookte brandewijn op de zwarte markt. Forrest en Howard zijn gehard door het leven; Jack, de jongste, is verwend en zwak. Samen nemen ze het op tegen een nieuwe, door en door corrupte procureur en zijn adjudant zonder scrupules.

New York, 1988. Een Russische drugsbende terroriseert de stad en lacht met de flikken. Nachtclubuitbater Bobby zit pal tussen deze 2 vuren: de Russische gangsters zijn bij hem kind aan huis, terwijl ze achternagezeten worden door zijn broer Joe, een ambitieuze politiecommissaris in de voetsporen van hun vader Burt. De situatie loopt uit de hand, er vallen veel slachtoffers aan beide kanten; Bobby zal moeten kiezen.

Een brutale homejacking door 2 broers loopt faliekant fout. Dave kan ontsnappen maar moet z’n broer Kenneth achterlaten. Vier jaar later komt Kenneth vrij uit de gevangenis. Dave heeft intussen z’n leven gebeterd en probeert z’n broer mee op het rechte pad te helpen. Kenneth laat zich echter niet zomaar leiden, hij wil maar 1 ding: z’n ex-vriendin Sylvie terug voor zich winnen, koste wat kost.

Een gokverslaafde automecanicien uit de Londense volksbuurten en zijn broer, een wanhopige wannabe zakenman, hebben dringend geld nodig. Veel geld. Een rijke oom uit Amerika lijkt hun redding te zijn. Maar voor wat hoort wat, en dat is niet niets. Ian en Terry nemen samen de handschoen op, maar drijven nadien door hun beider karakter helemaal uit elkaar. Komt het nog goed tussen de 2 broers?

New York, 1974. Chris komt vrij uit de gevangenis wegens goed gedrag. Zijn jongere broer Frank, politieagent bij de NYPD, vangt hem op en helpt hem op weg in z’n nieuwe leven. Maar mooie liedjes duren niet lang en Chris geraakt opnieuw verstrikt in de onderwereld. Al ontdekt hij zo wel de wraakplannen van Scarfo, een misdadiger die het gemunt heeft op Frank omdat die er met Scarfo’s vrouw vandoor is…

Tip: lees ook de 25 bloedstollende thrillers op papier (verdieping +2) of op e-reader, beschikbaar aan de rode balie (verdieping +1).

In huis

Een luxueuze wolkenkrabber uit de seventies, een Expo 58-huis vol domotica, een vrijstaand huis in een Franse banlieue en een modernistische architectenwoning, dat zijn de hoofdrolspelers van deze online filmcollectie. Maar… elk huisje heeft zijn kruisje: achter de fraaie façades huizen grote thema’s als klassenstrijd, decadentie, moderniteit, voyeurisme, manipulatie, depressie en identiteitscrisis.

Na zijn echtscheiding verhuist dr. Robert Laing naar een hypermoderne wolkenkrabber. De bovenste etages zijn voor de hogere klassen, de onderste voor de minderbedeelden. Laings appartement bevindt zich in het midden. De architect heeft het gebouw ontworpen en ook de regels van het leven aldaar. Maar als het gebouw niet werkt zoals het moet, worden ook de regels niet meer gerespecteerd en doet iedereen maar wat...

De 9-jarige Gérard, zoontje van een rijke industrieel, woont in Villa Arpel, een futuristisch huis waar alles geautomatiseerd is. Hij heeft alles wat hij zich maar kan wensen, maar verveelt zich stierlijk. Hij mag bijvoorbeeld geen vriendjes uitnodigen want dan gaat de moderne kunst in het huis kapot. De jongen is dol op zijn oom Hulot, die in een eenvoudig huisje in een oude volkswijk woont en zo gelukkig is.

Germain, een leraar Frans, raakt ontmoedigd door het ingeleverde huiswerk van zijn nieuwe leerlingen, op het werk van één leerling na. De onopvallende Claude beschrijft hoe hij tijdens de vakantie de woning en familie van zijn klasmakker Rapha heeft bespioneerd. Germain spoort hem aan om zijn uitzonderlijk schrijf- en observatietalent verder te ontwikkelen en te blijven schrijven over Rapha en diens familie. Maar welke donkere intenties verbergt Claude en hoe ver zal hij gaan met zijn plan?

George, een Britse professor van 52 jaar, kwijnt na de dood van zijn partner weg in een oogstrelende woning van de befaamde Amerikaanse architect Lautner. Hij leeft in het verleden zonder oog te hebben voor de toekomst, bijgestaan door zijn beste vriendin Charley die zelf worstelt met het verval van haar schoonheid. Net wanneer George besluit dat het leven geen zin meer heeft, ontmoet hij de jonge student Kenny.

Deze online filmcollectie is deel van de informatiecampagne Met Brussel onder één dak.

Hugo Claus

Hugo Claus was ook regisseur en scriptschrijver. Daarvan getuigen ondere meer deze films. Veel kijkplezier!

Deze film vertelt het originele verhaal van een onwaarschijnlijke vriendschap in volle oorlogstijd. Een Amerikaanse soldaat, een Duitse soldaat en een Antwerpse jongeman raken tijdens het Von Rundstedtoffensief in de Ardennen toevallig bij elkaar verzeild tussen de gevechtslinies. Op elkaar aangewezen om te overleven, ontstaat er tussen hen een vriendschap.

Hugo Claus verfilmt in 1980 zijn gelijknamige toneelstuk, dat zich afspeelt eind jaren 50, begin jaren 60. Na 2 jaar komt Georges uit de gevangenis waar hij zat vanwege incest met zijn dochter. Zijn vrouw Jeanne en haar minnaar, die ze 5 jaar geleden op een vrijdag ontmoette, hebben nu een dochtertje en het is weer een vrijdag als hij de minnaar ontmoet...

Voor deze film grijpt Claus terug naar 'De Leeuw van Vlaenderen' uit 1838, Hendrik Consciences bekendste werk. Het verhaalt het conflict tussen de steden en de wettige Franse vorst in het graafschap Vlaanderen tijdens de middeleeuwen, met als finale de Guldensporenslag aan de Groeningebeek te Kortrijk op 11 juli 1302.

Het gelijknamige toneelstuk van Cyriel Buysse uit 1903 is de basis voor deze film uit 1986. In zijn gekende realistische en naturalistische stijl beschrijft hij aangrijpend de ondergang van een Vlaams gezin aan het eind van de 19de eeuw. Het arme boerengezin is volkomen afhankelijk van de kasteelheer; de socialistische denkbeelden van de zoon stuiten echter op onbegrip bij de vader.

In 1989 verfilmt Claus zijn eigen roman 'Omtrent Deedee'. Zoals elk jaar komen de leden van de familie Heylen samen om hun overleden moeder te gedenken in de pastorie van Kobbegem. Naarmate er wordt gegeten en vooral gedronken, ontstaan op deze bijeenkomst allerlei misverstanden waardoor het feest ontaardt in een wanorde van seksualiteit en geweld.

Stripclub Muntpunt

Wat was nu beter, de strip of de film? Deze films doen hun originelen alvast alle eer aan.

Striptekenaar en regisseur Joann Sfar verfilmde zijn eigen strip over een kat die leert praten en er meteen op los begint te filosoferen. De film won in 2012 terecht de César voor beste animatiefilm.

'La vie d'Adèle' is gebaseerd op het stripverhaal 'Le bleu est une couleur chaude' van striptekenaar Julie Maroh. De film werd onderscheiden met een Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes.

Alle clichés van de superhero-film worden zonder pardon onderuit gehaald in deze grappige satire, die het geweld niet schuwt. Pure fun voor fans van spandex en Tarantino. Gebaseerd op de strips van Mark Millar.

Het alledaagse leven van een weinig aantrekkelijke veertiger is het onderwerp van een autobiografische stripsreeks van cultauteur Harvey Pekar, hier met verve verfilmd. Buitenissig origineel, droogkomisch, en tegelijkertijd een gevoelig eerbetoon aan wie op de rand van de maatschappij leeft. De fine fleur van de Amerikaanse undergroundscene werkte eraan mee.

Als Luc Besson een strip van Jacques Tardi onder handen neemt, kan je je verheugen op spektakel en een massa special effects. Maar tegelijkertijd is deze verfilming ook een liefdevol eerbetoon van een gedreven filmmaker aan een oude meester.

Week van de Waarheid

Dat de waarheid een zoektocht is langs kronkelige paden, bewijzen deze films als geen ander.

Een ogenschijnlijk banaal tienerdrama mondt uit in een verbluffend spel met waarheid en illusie. Van de regisseur van ‘Les revenants’, met muziek van Sonic Youth.

Een film vol speelse kronkels en illusies capteert de ware geest van het excentrieke muziekgenie Serge Gainsbourg. Zowel regisseur als hoofdacteur zijn in uitstekende vorm.

De lijn tussen realiteit en fictie vervaagt volledig in het regiedebuut van Charlie Kaufman, de schrijver van ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’, ‘Being John Malkovich’ en ‘Adaptation’.

Deze Duitse thriller uit 1998 biedt 3 werkelijkheden aan voor de prijs van 1.

Weelderig kostuumdrama uit 2016, dat alsmaar meer buitenissige trekken krijgt, en waar tenslotte niets meer is wat het lijkt. Een tour de force van de maker van ‘Oldboy’.

It's Bigger than Hip Hop

Muntpunt selecteerde de volgende films die de hiphopcultuur in beeld brengen en vieren.

Dance battles als alternatief voor een leven gedomineerd door drugs en gangs in het Los Angeles van de jaren 90. Kleur en beweging spatten van het scherm in deze bekende hiphopklassieker.

Iconische film over het leven in de Parijse banlieus. Rauw, en nog steeds niet aan actualiteit ingeboet.

Een hechte groep Latino jongeren zwerft al skatend rond in de betere buurten van Los Angeles. Waarachtig én sympathiek.

Hoe werkt het?

  1. Kies je film via de rechtstreekse links hierboven, of via de Muntpuntverzamelpagina op UniversCiné
  2. Klik op de knop ‘Huur 48u
  3. Voer de promocode mpfilmcollecties_18 in, klik op ‘OK’ en op ‘Doorgaan met mijn bestelling
  4. Klik op ‘Registreer je hier’ en maak een account aan, of log in met je mailadres en paswoord
  5. Klik nogmaals op ‘Doorgaan met mijn bestelling
  6. Vul je paswoord in en klik op ‘Bevestigen
  7. Klik op ‘Film bekijken