U bent hier

Olaf Schneider tipt ‘De ontdekking van Urk’ van Matthias M.R. Declercq

“Op de middelbare school heeft mijn leraar Nederlands mijn lezen gestimuleerd. Niet door te zeggen: ‘Lezen is belangrijk’, maar door voor te lezen. Hij las het boek ‘Lijmen/Het been’ van Willem Elsschot voor, en moest er zelf van lachen. Ik zag hoeveel plezier hij had en dat werkt heel aanstekelijk. Ik dacht: iets wat zo leuk is, waar iemand zo veel plezier aan beleeft, dat lijkt mij ook wel wat.”

Illustratie van Levi Jacobs voor 1 Stad, 19 Boeken (2021) © Muntpunt
Naam Olaf Schneider
Beroep / functie
(wat doe je in het dagelijkse leven?)
Publieksvoorlichter Europese Parlement (Nederlandstalige bezoekers uitleg geven over het parlement en de Europese Unie)
Gemeente Watermaal-Bosvoorde
Nationaliteit Nederlands
Leeftijd 56
Lid van Nederlandstalige Brusselse bibliotheek van Watermaal-Bosvoorde (Rozenberg)
Favoriete leesplekje in Brussel Gewoon thuis

 

Zaligheid

“Lezen is voor mij een moment voor jezelf nemen. Je kan even weg, misschien niet wegdromen, maar je bent wel even in een andere wereld. Soms moet ik wel vechten tegen de impulsen van het scherm. Ook al ben ik daar niet mee opgegroeid, heb ik toch mijn verslavingen ontwikkeld. Maar het blijft heerlijk om een boek in te duiken. En ik vind het heel fijn om in Brussel een Nederlandstalige bib te hebben waar ik wekelijks naartoe kan gaan. Dat is toch wel een vast onderdeel van mijn leven. Ik lees veel actualiteit, maar af en toe een boekje vind ik prettig.

Plezier

Toen ik rond de 13 jaar was, heeft mijn leraar Nederlands op de middelbare school mijn lezen gestimuleerd. Dat was niet door te zeggen: ‘Lezen is belangrijk’. De laatste tien minuten van de les las hij altijd iets voor. Ik kan het me nog goed herinneren, het was het boek Lijmen/Het been van Willem Elsschot. Hij las het voor, maar hij was zelf ook aan het lachen om die passage. Ik zag hoeveel plezier hij had. En dat werkt heel aanstekelijk. Ik dacht: hij heeft een enorme lol in dat boek lezen, hij doet dat voor zichzelf. Door zijn gedrag werd ik aangestoken. Iets wat zo leuk is, waar iemand zo veel plezier aan beleeft, dat leek mij ook wel wat.

Herkenning

Een goed boek heeft voor mij iets waarin ik mezelf kan herkennen. Ik moet me op een of andere manier kunnen identificeren met een boek. Het moet gaan over een samenleving die ik goed ken, of het boek moet zo universeel goed zijn dat je je vanuit die universaliteit erin kunt herkennen. Ik las laatst een boek van Zadie Smith, en na 100 pagina’s ben ik toch gestopt met lezen. Ik kon er geen verbinding mee maken. Ik moet begrijpen waar het over gaat, en dat is heel persoonlijk. Het moet bovendien ook gewoon goed geschreven zijn, het liefst met wat droge humor.

Respect

De ontdekking van Urk is een prachtig boek. Het is geschreven door Matthias Declercq, een Belgische journalist die al eens naar Urk was geweest, maar vond dat hij het toen niet goed had aangepakt.

Hij werd op pad gestuurd, zijn verhaal voldeed aan de eisen, maar het deed geen recht aan het onderwerp. Declercq was maar één dag op Urk en hij raakte gefascineerd door het Nederlandse dorpje. Hij vond als hij echt recht wilde doen aan het onderwerp, dat hij daar moest gaan wonen en deel uitmaken van de gemeenschap.

Ik vind het heel mooi dat hij die zelfkritiek als journalist heeft en dat hij vond dat hij het grondig moest aanpakken. Hij heeft vervolgens het vertrouwen van die mensen daar gewonnen en het is eigenlijk een heel spannend verhaal.

Declercq beschrijft het met veel belangstelling en genegenheid, hij heeft respect voor zijn onderwerp en veel begrip voor wat er in zo’n gesloten gemeenschap leeft. Je leert bovendien ook veel over Urk en de gemeenschap, met begrippen als bekering. Hij doet een poging om mensen echt te begrijpen en met respect over ze te schrijven.”

De ontdekking van Urk / Matthias M.R. Declercq
Podium Uitgeverij, 2020
269 pagina's

> Zoek dit boek in de bibliotheekcatalogus

Dit interview is deel van 1 Stad, 19 Boeken (2021) – een project van de Brusselse bibliotheken en Muntpunt.

Ook interessant voor jou