U bent hier

Nico Deblauwe tipt ‘Terug aan het land’ van Joe Sacco

“Boeken en strips bieden nieuwe inzichten, perspectieven. Laten je op reis vertrekken. Maar tonen even goed aan dat ‘anders’ in de praktijk van de kleine menselijke beslommeringen en dagelijkse worstelingen vaak heel hard ‘hetzelfde’ is. Zo vond ik bijvoorbeeld in ‘Teleurstellen vergt lef’ (over opgroeien in Turkije) verrassend veel elementen terug uit m’n eigen jeugd in de Brusselse rand.”

Illustratie van Levi Jacobs voor 1 Stad, 19 Boeken (2021) © Muntpunt
Naam Nico Deblauwe
Beroep / functie (wat doe je in het dagelijkse leven?) Adviseur bij NCP Flanders (Vlaamse Overheid), ik help mensen hun weg te vinden in het kluwen van Europese subsidies
Gemeente Sint-Joost-ten-Node
Nationaliteit Belg
Leeftijd 41
Lid van Nederlandstalige Brusselse bibliotheek van Bib Joske (en Muntpunt)
(vroeger ook nog Etterbeek & Schaarbeek)
Favoriete leesplekje in Brussel Zetel thuis, achter het raam, in de zon
Favoriete drankje bij het lezen Meestal eigenlijk gewoon niets. Soms een koffie, soms een IPA of donker bier.

 

Je koos ‘Terug aan het land’ van Joe Sacco. Wat zegt deze keuze over jou?
Ik ben een stripliefhebber. Vandaar dat ik Terug aan het land op 1 zette. Sacco paart journalistieke storytelling met human interest in een aangename tekenstijl. Al moet ik zeggen dat ik eerder werk van hem niet super toegankelijk vond, maar ik wou hem nog eens proberen. Ik ben ook een Scandinaviëlover, en dit boek gaat over het noorden van Canada. Ik was benieuwd om te zien hoeveel gelijkenissen er tussen beide regio’s zijn.

Waarom moet iedereen dit boek lezen? Waarom is het jouw favoriet, wat spreekt je erin aan?
Het is een relaas van een trage reis, waarbij de moeilijke maatschappelijke vragen (bv. milieu vs. werkgelegenheid, traditie vs. comfort…) aangesneden worden via conversaties met mensen die midden in het dilemma leven.

Waarom is lezen belangrijk voor jou? Wie of wat heeft jouw leesplezier gevoed?
Het is begonnen met Marc De Bel en Suske & Wiske en nadien uitgebreid tot zowat alles en iedereen. Tijdens mijn studies ben ik zo goed als volledig gestopt met boeken lezen, maar tijdens mijn herstel uit een burn-out herontdekte ik het leesplezier weer. Strips ben ik de hele tijd blijven lezen.

Hoe kies jij welke boeken je gaat lezen?
Ik kijk naar wat er nieuw binnenkomt in de bib, en volg met een half oog de boekenbijlage in de krant. Soms noteer ik titels of namen voor later, maar meestal kijk ik gewoon naar wat er beschikbaar is.

Ik kies vaak gewoon op de kaft, soms aangevuld met het lezen van een willekeurige pagina, zeker bij strips. Prijswinnaars hebben (bij boeken) een beentje voor. En verder ben ik nogal fanatiek, als een auteur me ligt, durf ik haar/zijn hele oeuvre bijeen lezen.

Inclusie en diversiteit zijn hot topics. Hoe dragen boeken bij tot een betere verstandhouding in een multiculturele samenleving?
Ze bieden nieuwe inzichten, perspectieven. Laten je op reis vertrekken. Maar tonen even goed aan dat “anders” in de praktijk van de kleine menselijke beslommeringen en dagelijkse worstelingen vaak heel hard “hetzelfde” is. Zo vond ik bijvoorbeeld in Teleurstellen vergt lef (over opgroeien in Turkije) verrassend veel elementen terug uit m’n eigen jeugd in de Brusselse rand.

Wat zijn voor jou de ingrediënten van een goed boek? Waar knap je op af?
Is zeer moeilijk te zeggen. Een boek is een combinatie van een plot en de sfeer errond, gevat in een vertelcadans. En bij strips komt daar ook nog een tekenstijl bij. Van zodra één van die elementen tegensteekt, stop ik nogal gemakkelijk met lezen.

Wat is jouw band met Brussel? Hoe ben je er terechtgekomen?
Ik kom uit Asse, en de eerste 18 jaar was Brussel vooral gelijkgesteld met de “Basilix” en de Kinepolis. Nadien aan de VUB was eerst vooral de buurt rond de campus van Etterbeek synoniem voor Brussel. Pas toen ik voor mijn studentenkring buitenlandse gasten mocht rondleiden, ben ik de stad in al haar gedaantes echt beginnen ontdekken. Eerst braaf toeristisch, en dan zachtjes ook cultureel om uiteindelijk te eindigen bij de vele mogelijkheden van een dagelijks leven hier. Ondertussen al bijna 20 jaar. In de jaren dat we met kleine kinderen zaten, is “Brussel” weer even verengd tot Sint-Joost, maar nu (her)ontdekken zowel de kinderen als wij de andere stukken weer.

Hoe ziet jouw ideale zomervakantiedag in Brussel eruit?
Wij wandelen graag rond, zonder echt een route te plannen. Wat winkelramen kijken, zonnige straten en/of bankjes uitzoeken. Ons verwonderen over een speciale deurbel, leuke tekening aan een raam of kleurrijke passant. Onderweg ook even sluikstorters of rodeorijders vervloeken. Wat te eten kopen als we iets tegenkomen dat er lekker genoeg uitziet, en dat opeten op een bank of in een park. Rondkijken, naar huizen, mensen, dieren, niets, alles.

Terug aan het land / Joe Sacco
Paying the Land / Vertaling Maaike van Helden
Concertobooks, 2020
262 pagina's

> Zoek dit boek in de bibliotheekcatalogus

Dit interview is deel van 1 Stad, 19 Boeken (2021) – een project van de Brusselse bibliotheken en Muntpunt.