U bent hier

Marc Brackenier tipt ‘Pelgrim langs Tinker Creek’ van Annie Dillard

“Lezen gaat voor mij over ontmoeten, andere realiteiten leren kennen. Ik ga altijd op zoek naar boeken met literaire kwaliteiten, een rijke inhoud, humor. Zonder de Luisterpuntbibliotheek zou ik mijn leeshonger veel moeilijker kunnen stillen. Ik ben dan ook bijzonder enthousiast over hun aanbod.”

Hier staat de titel ‘1 Stad, 19 Boeken’ met enkele boeken uit de illustratie van Levi Jacobs.

Als lezen luisteren is

Marc Brackenier is 81 jaar. Hij heeft een visuele beperking, door een ongeval op de dag van de Bevrijding in 1945. Hij omschrijft zichzelf als een selfmade man op pensioen. Hij is afkomstig uit Balegem, een deelgemeente van Oosterzele op zo’n 20km van Gent. Balegem is bekend van zijn Balegemse jenever, die voorkomt in Het lijk in de boomgaard van Geert van Istendael. Op zijn 9de kwam hij met zijn ouders naar Sint-Agatha-Berchem en hij woont nog steeds in het ouderlijk huis. Hij werkte als telefonist en vertaler, en later als leraar voor blinden en slechtzienden in de beroepsopleiding tot telefonist.

Luisterpunt

Marc is een fervent lezer. Zonder de Luisterpuntbibliotheek zou hij zijn leeshonger veel moelijker kunnen bevredigen. Hij is dan ook bijzonder enthousiast over hun aanbod. De bibliotheek is er voor blinden en slechtzienden en bevat duizenden ingesproken boeken en evenveel brailleboeken. En dan gaat hij ook nog naar de Franstalige ‘bibliothèque de la ligue braille’. De ingesproken boeken zijn van hoge kwaliteit. Radiomakers, auteurs, acteurs, journalisten, leerkrachten… allemaal maken ze tijd om boeken in te spreken. Luisterpunt is te vinden in de Gustave Schildknechtstraat 28 in Laken. Binnenkort verhuizen ze naar Broekstraat 49-53 in Brussel-stad. Luisterpunt verzorgt ook een maandelijks tijdschrift rond nieuwe boeken, de Knetterende Letteren. Het tijdschrift is ingesproken en in braille verkrijgbaar, welteverstaan. Zo kan Marc zijn leeslijstje blijven aanvullen.

Tijdloos

Marc selecteerde Pelgrim langs Tinker Creek van Annie Dillard. Hij kende het boek niet, noch de schrijfster. Het is de korte beschrijving die zijn nieuwsgierigheid prikkelde. Ook de sterke betrokkenheid op de natuur sprak hem aan. Het boek is geen roman, het berust op feiten. De schrijfster won er de Pulitzer Prize voor in 1974. In 1971 leeft Dillard een jaar in afzondering, aan de Tinker Creek in Virginia (VS). Ze is dan 26. Het boek is haar verslag van dat jaar. Er komt nauwelijks een mens in voor. Over de reden van haar pelgrimage kom je niet veel te weten. Is het een soort van boetedoening? Een bedevaart? In elk geval verkent ze de natuur, op dagelijkse wandelingen. Ze geeft nauwkeurige beschrijvingen, wars van lyriek. Ze denkt na over de plaats van de mens in de natuur, over de zin van het leven. Ze zoekt antwoorden in een religieus-filosofisch kader. Marc noemt het een tijdloos boek, over honderd jaar is het nog altijd leesbaar. Het zal mensen aanspreken die meer willen dan een verhaal. Het is niet spannend, eerder beschouwend. Je gaat samen met de schrijfster even zitten, om een detail te bestuderen of juist het grotere plaatje te zien.

Lezen als ontmoeting

Marc beschouwt zichzelf niet als een veellezer. Een veellezer leest minstens 2 boeken per week, vindt hij. Hij leest ‘slechts’ 40 boeken per jaar. Toch ook niet slecht. Zijn favoriete leesplekje is de leeshoek in zijn tuin. Hij leest vaak Vlaamse klassieken: Felix Timmermans, Stijn Streuvels, Cyril Buysse… Eén op 10 boeken die hij leest, behoort tot dit genre. Hij gaat altijd op zoek naar boeken met literaire kwaliteiten, een rijke inhoud, humor. Lezen gaat voor hem over ontmoeten, andere realiteiten leren kennen.

De mix in de metro

Veel mensen kennen Brussel niet goed. Nochtans heeft Brussel een grote culturele rijkdom. Denk aan musea, paleizen, kerken… Wat Marc in Brussel aanspreekt, is de veelheid aan nationaliteiten. En allemaal hebben ze een verhaal. De Brusselse realiteit leer je het best kennen op het openbaar vervoer, vindt hij. Metro, tram, bus, ze vormen het hart van de stad. Daar zie je pas goed de mix, de diversiteit, hoor je de vele talen. Als blinde man heeft hij soms hulp nodig om het openbaar vervoer te kunnen gebruiken, maar de hulpvaardigheid is groot.

Pelgrim langs Tinker Creek • Annie Dillard
‘Pilgrim at Tinker Creek’ • vert. Henny Corver
Atlas Contact, 2019 • 319 p.

> Zoek dit boek in de bibliotheekcatalogus

Dit interview is deel van 1 Stad, 19 Boeken (2020) – een project van de Brusselse bibliotheken en Muntpunt.