U bent hier

Leticia Sere tipt ‘Drieman’ van Wide Vercnocke

“Voor mij is lezen zoiets als reizen in je verbeelding. Ik lees uiteraard graag graphic novels met een literaire inslag. Ik ga op zoek naar verhalen die de zinnen prikkelen. Ik lees ook grafische non-fictie. Het leest vlotter, het vraagt minder concentratie. Het gaat makkelijker voor meertaligen als ik.”

Hier staat de titel ‘1 Stad, 19 Boeken’ met enkele boeken uit de illustratie van Levi Jacobs.

Leticia Sere (34) is oprichter en uitbater van Grafik. Ze woont nu 3 jaar in Schaarbeek, maar Brussel is altijd al haar thuis geweest. Ze koos de graphic novel Drieman van Wide Vercnocke.

— Je bent oprichter van Grafik. De logische vraag: wat is Grafik?
Grafik is een ontmoetingsruimte, boekhandel en galerij, gespecialiseerd in illustratie en grafische kunsten. Je vindt hen in hartje Schaarbeek, langs de Louis Bertrandlaan. Ik ben iemand die niet kan stilzitten, graag mensen bij elkaar brengt, en kunstenaars promoot. Er is zoveel talent. Drukkunst en illustratie zijn mijn dada.

— Heb je daarom Drieman gekozen?
Wide is een fantastisch tekenaar. Hij heeft een heel poëtische stijl. Hij combineert heel knap autobiografie en een vorm van magisch-realisme. Het boek gaat over een ontmoeting met zijn grootvader… en diens verleden. Zijn grootvader komt uit het lichaam van de kleinzoon, Wide zelf dus. Dat is de poëzie, het surrealistisch tintje in zijn werk. Erg knap, vind ik. Een absolute aanrader! Ik wil ook graag mijn familieverhaal neerschrijven, zoals Wide heeft gedaan. Over de vorm ben ik nog niet zeker: het zou een graphic novel kunnen worden of een roman, eventueel met illustraties.

— Je bent ook heel erg geëngageerd rond een aantal actuele thema’s.
Als het even kan zet ik illustratie ook graag ten dienste van actief burgerschap, en thema’s als ecologie, sociale emancipatie en feminisme. Dat zie je ook aan het aanbod en de programmatie van Grafik.

— Welke plaats heeft lezen in jouw leven?
Voor mij is lezen zoiets als reizen in je verbeelding. Nog een vakantietip, eigenlijk (lacht). Ik lees uiteraard graag graphic novels met een literaire inslag. Ik ga op zoek naar verhalen die de zinnen prikkelen. Ik lees ook grafische non-fictie. Het leest vlotter, het vraagt minder concentratie. Het gaat makkelijker voor meertaligen als ik. Af en toe lees ik ook longreads, langere artikels in de pers, type onderzoeksjournalistiek. Ik ben geïnteresseerd in geschiedenis, sociaal-maatschappelijke thema’s, kunstliteratuur… Een leuk subgenre van de graphic non-fictie is de reportage-illustratie, waarin de auteur op onderzoek gaat. Je krijgt dan een mix van een reisverslag, dagboek, gesprekken, waarnemingen.

— Waarom is Brussel altijd je thuis geweest?
Ook al woonde ik in Meise, ik liep school in Brussel. Dat was al zo van in de basisschool, en bleef zo tot aan mijn studie aan de VUB. In Brussel kan ik mijn multiculti zelf zijn (lacht). Ik heb een zeer diverse achtergrond. Mijn vader overleefde de dictatuur in Uruguay. Met hem spreek ik Spaans, met mijn zus Nederlands en met mijn broer Frans. Dat heeft mijn identiteit bepaald.

— Wat heeft Brussel jou nog meer te bieden?
Brussel is heerlijk eigenzinnig. Ik hou ervan om op exploratie te gaan in verschillende Brusselse wijken, me te laten verrassen door de visuele prikkels van de stad. Al die prikkels zijn heel inspirerend als kunstenaar. De street art, de diversiteit aan culturen, de charme van spontane ontmoetingen. Er is echt een Brussel-vibe. Je voelt dat ook als je Brusselaars buiten Brussel ontmoet, vind ik.

— Hoe ga jij je zomer doorbrengen, nu we allemaal thuis vakantie zullen hebben?
Een fijn aspect van zo’n collectieve staycation: je vrienden zijn ook thuis (lacht). Je kan de hele zomer met hen optrekken. Al ga ik vaak alleen op stap met mijn schetsboek, om met pen en potlood woorden, beelden, indrukken te registreren, misschien genoeg materiaal voor een zine. Over zines gesproken: jullie hebben in Muntpunt een heel toffe Zine Club, waar ik enthousiast aan deelneem.

— Heb je tips, toffe plekjes voor mensen die Brussel willen verkennen?
Brussel is zo veelzijdig dat je steeds nieuwe dingen ontdekt. Toch een aantal tips. Alvast een take-away pintje in de kiosk van het Warandepark. Een frietje bij Beireke Moustache in Schaarbeek is ook de moeite. Een wandeling in het Moeraske (Evere) of rond het Rood Klooster (Oudergem) is ideaal als je even de natuur wil opzoeken. Maar dé tip is toch wel de Museumpas. Voor 50 euro kan je een jaar lang musea bezoeken met korting of gratis. Ga zeker langs bij het Stripmuseum, het René Magritte Museum in Jette, en ook het Speelgoedmuseum inspireert me.

Drieman • Wide Vercnocke
Bries, 2020 • 120 p.

> Zoek dit boek in de bibliotheekcatalogus

Dit interview is deel van 1 Stad, 19 Boeken (2020) – een project van de Brusselse bibliotheken en Muntpunt.