U bent hier

Lena Put tipt ‘De Godden broers’ van Meg Rosoff

Lena Put (15) is leerling Natuurwetenschappen en een graag geziene gast in de bibliotheek van Jette, waar ze mee de Engelstalige young adults-collectie op poten zette.

Lena Put (foto: Saskia Vanderstichele)

door Catherine Vanheusden

“Ik lees het liefst met iemand erbij die ook aan het lezen is.”

Je studeert momenteel Natuurwetenschappen. Zijn romans en verhalen een soort tegengewicht voor de hardere wetenschappen?
Ik ben wel geïnteresseerd in het heelal en zit al een paar jaar bij de sterrenwacht tijdens de zomer. Ik lees daar soms over, maar niet vaak. Non-fictie lezen voelt niet als lezen, dat is iets anders. Op dit moment zie ik mijzelf geen talenrichting volgen, ik weet dat ik in de wetenschappen wil blijven. Terwijl mijn talen op school wel goed zijn en ik ook echt graag lees. Bij de meeste mensen is het of wetenschappen of talen, maar ik kan niet zo goed kiezen.

Wat is voor jou het perfecte leesscenario?
Het tijdstip maakt niet uit, ik lees graag 's ochtends, in de namiddag én 's avonds! Het is leuk om buiten te lezen als het goed weer is, en om gezellig binnen te lezen als het slecht weer is. Ik lees het liefst met iemand erbij die ook aan het lezen is. Sinds kort praat ik wel veel met vrienden over boeken, maar we lezen niet echt samen. Vroeger was ik bijna de enige van mijn vrienden die las, of toch in die hoeveelheid. Eén van mijn vriendinnen was eerst helemaal verslingerd aan series en films, maar zij is nu ook beginnen lezen. Het is wel leuk dat mijn vrienden en ik vaak dezelfde boeken lezen. We weten ook van elkaar wat we aan het lezen zijn via Goodreads (een sociaal netwerk voor lezers, n.v.d.r.).

Wat zijn voor jou de ingrediënten van een goed boek?
Boeken met een plottwist, die blijven langer in mijn hoofd hangen. En geen clichés. Ik lees bijvoorbeeld wel graag liefdesverhalen, maar ze mogen niet te typisch zijn. Boeken waarin iemand ziek is, vind ik ook altijd heel leuk (lacht). Ik lees het liefst over personages van rond mijn eigen leeftijd. Dat heeft te maken met herkenbaarheid, al is het soms ook leuk om over oudere mensen te lezen.

Wat is jouw ideale zomerdag in Brussel?
Niet te laat wakker worden, ik ben een ochtendmens. Uitslapen vind ik niet leuk, dan is mijn dag al om. Ik wil vroeg wakker zijn om in de voormiddag te kunnen lezen en in de namiddag met vrienden naar de stad te gaan. Sint-Katelijne vind ik een leuke plek maar eigenlijk zit ik er niet zo vaak, ik wandel vooral rond in Jette, in Laken, in het centrum. Of in parken zoals het park aan Tour & Taxis en het Elizabethpark, maar ik trek vaak ook naar echt random plekken.

Lees ook het dubbelinterview met Lena en haar mama Eva >

De Godden broers • Meg Rosoff
‘The Great Godden’, Vert. Jenny De Jonge
Luitingh-Slijthoff, 2021, 192 p.

In een vakantiehuis aan zee, in een grote, rommelige familie, kijkt één tiener toe hoe de rest van de familie de zwoele dagen doorbrengt met wijn drinken, spelletjes spelen en het plannen van een bruiloft. Maar dan verschijnen de Godden-broers: de onweerstaanbare, charmante, sexy Kit en de knorrige, stille Hugo. Opeens bevindt er zich een slang in dit paradijs – en de consequenties zullen verschrikkelijk zijn …

> Zoek dit boek in de bibliotheekcatalogus

Activiteiten:
ma 05.09: YA Leesclub: De Godden broers (Meg Rosoff)

met leesambassadeur Lena
in bibliotheek Jette
meer info & inschrijving >

Dit interview is deel van 1 Stad, 19 Boeken (2022) – een project van de Brusselse bibliotheken en Muntpunt