U bent hier

LEESCLUBBING: De boeken

LEESCLUBBING, dat is voor elke vriendenclub een leesclub. Maak hier je keuze uit meer dan 10 gespreksstofrijke boeken.

We hebben altijd in het kasteel gewoond (Shirley Jackson)

Als het even niet meezit, bedenk dan dat zelfs kasteelbewoners de verschrikkelijkste dingen meemaken.

Het kasteel in kwestie is het familiehuis van de Blackwoods, waar Merricat Blackwood woont met haar zus Constance en haar oom Julian. Nog niet zo lang geleden waren er 7 Blackwoods, totdat er op een fatale nacht een dosis arsenicum in de suikerpot belandde. Constance werd verdacht van de moord, maar is vrijgesproken. Toch laat de buitenwereld de Blackwoods niet met rust. Als plots hun neef Charles op de drempel staat, wordt de situatie nog dreigender. Merricat is de enige die inziet welk gevaar de komst van Charles met zich meebrengt. Om haar overgebleven familieleden uit zijn greep te houden, zal ze snel moeten handelen.

‘We hebben altijd in het kasteel gewoond’ is het onbetwiste meesterwerk van de Amerikaanse schrijfster Shirley Jackson (1916 - 1965). De gothic novel bestaat uit gelijke delen mysterie, duisternis en speelsheid, en gonst met echo's uit Jacksons eigen leven. Over het leven van Shirley Jackson kwam eerder dit jaar nog de bejubelde biopic ‘Shirley’ uit, met Elisabeth Moss in de hoofdrol. De Nederlandse schrijfster Niña Weijers verzorgt het nawoord van deze Nederlandse vertaling.

Categorie: Things Could Be Worse
Genre: gotische roman, mysterie
Jaar: 1962
Taal: Nederlands (oorspronkelijke titel: We Have Always Lived in the Castle)
Lengte: 208 pagina's

Reserveer dit LEESCLUBBING-pakket >

A Children's Bible (Lydia Millet)

Herinner je je die verschrikkelijke, stomvervelende, eindeloze zomervakanties met je ouders? Je kwam er nog goed vanaf!

Een groep akelig volwassen kinderen is – dik tegen hun zin – met hun ouders op vakantie aan een meer. Ze verachten hun ouders, die de dagen doorbrengen in een hedonistische waas. Wanneer een geweldige storm de kinderen de chaotische wildernis indrijft, ontfermt Eva zich over haar kleine broertje. Maar terwijl ze waakt over zijn veiligheid, gaan de gebeurtenissen rond hen steeds meer lijken op de scènes uit zijn onafscheidelijke kinderbijbel.

Met ‘A Children's Bible’ schreef de veelgeprezen Amerikaanse schrijfster en Pulitzer-finaliste Lydia Millet een hartverscheurende parabel over klimaatontkenning, de nakende generatiekloof en wat ons rest aan de andere kant van de apocalyps. Een even sublieme als grappige dystopische roman die geschreven is voor nú.

Categorie: Things Could Be Worse
Genre: dystopische roman, allegorie
Jaar: 2020
Taal: Engels
Lengte: 240 pagina's

Reserveer dit LEESCLUBBING-pakket >

Mijn zusje, de seriemoordenaar (Oyinkan Braithwaite)

Weg met Dexter, Hannibal en Killer BOB! Je nieuwe favoriete seriemoordenaar komt niet uit een televisieserie, maar uit dit boek.

Koredes zusje Ayoola is in alles het tegenovergestelde van wat zij is: ze is het lievelingetje van hun moeder, bloedmooi, neemt het leven niet al te serieus – en ze is een seriemoordenaar. Elke man die een relatie met haar aanknoopt, bekoopt het met de dood. Maar zussen laten elkaar niet in de steek, en dus helpt Korede haar keer op keer met de opruim. Tot de knappe arts in het ziekenhuis waar ze werkt, en op wie ze heimelijk verliefd is, bezwijkt voor de charmes van Ayoola. Korede staat voor een gruwelijk dilemma: kiest ze voor haar zusje, of voor zichzelf?

De jonge Nigeriaans-Britse schrijfster Oyinkan Braithwaite reeg de boekenprijzen aaneen met haar sensationele debuut. ‘Mijn zusje, de seriemoordenaar’ is een moordverhaal tjokvol zwarte humor, geschreven om in één ruk uit te lezen. Over hoe bloed dikker is dan water en lelijke vlekken maakt op het tapijt.

Categorie: The Book Binge
Genre: satire, misdaadroman
Jaar: 2018
Taal: Nederlands (oorspronkelijke titel: My Sister, The Serial Killer)
Lengte: 230 pagina's

Reserveer dit LEESCLUBBING-pakket >

Ayesha at Last (Uzma Jalaluddin)

Eindelijk! Een boek om te lezen en lezen en lezen tot je in een heerlijke zwijm valt.

Ayesha Shamsi heeft veel aan haar hoofd. Om haar schulden af te betalen, bergt ze haar dichterlijke ambities op en gaat aan de slag als leerkracht. Haar familie, ondertussen, steekt te pas en te onpas door dat haar nichtje Hafsa al bijna 100 huwelijksaanzoeken mocht ontvangen. Maar Ayesha wil geen gearrangeerd huwelijk. Ze ontmoet Khalid, even knap als conservatief. Tot haar grote ergernis voelt ze zich aangetrokken tot deze man, die neerkijkt op haar keuzes en zich kleedt alsof hij in de 7de eeuw leeft. Wanneer Khalid en Hafsa uit het niets hun verloving aankondigen, wordt Ayesha verscheurd tussen haar gevoelens voor Khalid en de onrustbarende roddels die ze verneemt over zijn familie.

‘Ayesha at Last’ is het ontwapenend charmante debuut van de Canadese schrijfster Uzma Jalaluddin. Pienter, geestig en romantisch – het boek leest als een islamitisch liefdesverhaal, als een hedendaagse spin-off van ‘Pride and Prejudice’ én als een trein.

Categorie: The Book Binge
Genre: romantiek, Bollywood-soap met een streepje Shakespeare
Jaar: 2018
Taal: Engels
Lengte: 368 pagina's

Reserveer dit LEESCLUBBING-pakket >

AfroLit: Moderne literatuur uit de Afrikaanse diaspora (ed. Dalilla Hermans & Ebissé Rouw)

Olla vogala hebben nu wel nesten gebouwd. Hoog tijd voor nieuwe geluiden. Als je nog niet begonnen was: dekoloniseer je leesgedrag!

‘AfroLit’ is uitstalraam voor de ongelooflijke kracht, vitaliteit en verscheidenheid van zwarte literatuur in de Lage Landen. Samenstellers Dalilla Hermans en Ebissé Rouw brengen stemmen uit de Afrikaanse diaspora bij elkaar: 18 schrijvers, dichters, opiniemakers en scenaristen kruipen in hun pen om hun verhalen te delen. Hun kijk op het leven en eigen manier van storytelling staat garant voor bruisende, onverschrokken literatuur die boeit en prikkelt.

Fictie, poëzie en maatschappijkritiek wisselen elkaar af in deze unieke verzameling teksten. Het boek verschijnt op een moment dat kunst en cultuur uit Afrika en de Afro-diaspora een wereldwijde renaissance beleven, en levert een prachtige, pittige en broodnodige bijdrage aan de literaire canon van Vlaanderen en Nederland. Met bijdragen van o.a. Nyira Hens, Suleiman Addonia en Lisette Ma Neza.

Categorie: Matters That Matter
Genre: bloemlezing, fictie, maatschappijkritiek
Jaar: 2020
Taal: Nederlands
Lengte: 184 pagina's

Reserveer dit LEESCLUBBING-pakket >

Tales of Two Planets: Stories of Climate Change and Inequality in a Divided World (ed. John Freeman)

Laat je niet om de tuin leiden: we hebben maar één planeet. En het gaat er niet goed mee…

De klimaatcrisis is een wereldwijde crisis, maar dat betekent niet dat ze overal even hard toeslaat. Het is het centrale thema van ‘Tales of Two Planets’: de meest kwetsbare gemeenschappen, de plekken waar zij wonen en leven, worden het hardst getroffen. Klimaatverandering maakt bestaande ongelijkheden nog groter en verslechtert de situatie van hen die het sowieso niet goed hebben. Niet alleen in verre landen; ook op het thuisfront.

Het is wereldnieuws dat amper krantenkoppen haalt. Daarom vroeg de Amerikaanse literatuurcriticus John Freeman grote schrijvers uit alle hoeken van de aarde om het verhaal te vertellen. Wat gebeurt er écht in de wereld? Het resultaat is een mix van korte verhalen, essays, poëzie en reportages. Met bijdragen van Margaret Atwood, Edwidge Danticat, Lauren Groff en vele anderen.

Categorie: Matters That Matter
Genre: essays, reportage
Jaar: 2020
Taal: Engels
Lengte: 352 pagina's

Reserveer dit LEESCLUBBING-pakket >

De wereld van gisteren: Herinneringen van een Europeaan (Stefan Zweig)

Doe er nimmermeer het zwijgen toe wanneer het gesprek, zoals zo vaak gebeurt in bepaalde kringen, overgaat op Stefan Zweig.

Op 22 februari 1942 pleegde Stefan Zweig samen met zijn vrouw, op de vlucht voor het naziregime, zelfmoord in Brazilië. Kort voor zijn dood had hij zijn herinneringen opgetekend aan de wereld die hij had achtergelaten en die, zo vreesde hij, op het punt stond te verdwijnen. Deze postuum verschenen autobiografie biedt een indrukwekkend beeld van het oude Europa waarmee Zweig zich zo verbonden voelde. Hij vertelt over zijn geboortestad Wenen, zijn reizen naar Europese metropolen en zijn ontmoetingen met invloedrijke intellectuelen en kunstenaars.

Bij leven was de Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig reeds een van de populairste en meest vertaalde auteurs op aarde. Zijn dood maakte hem tot een ware legende. Je kan geen boekhandel binnenstappen, of zijn biografieën, novelles en romans lonken naar je vanuit de rekken. ‘De wereld van gisteren’ is Zweigs zwanenzang, een onvervalste stem uit het Oude Continent en een must-read. Je had het gisteren moeten lezen!

Categorie: The Greatest Book You've Never Read
Genre: autobiografie, tijdsdocument
Jaar: 1942
Taal: Nederlands (oorspronkelijke titel: Die Welt von Gestern)
Lengte: 381 pagina's

Reserveer dit LEESCLUBBING-pakket >

Frankenstein, or The Modern Prometheus (Mary Shelley)

Een groen gedrocht met bouten in zijn hoofd? Goed voor Hollywood en Halloweenfeestjes. Het echte monster van Frankenstein, dat is een ander soort beestje.

Victor Frankenstein is een ambitieuze wetenschapper. Uit dode materie schept hij nieuw leven. Maar zijn Creatie is niet het perfecte schepsel dat hij voor ogen had. Vol afschuw keert Frankenstein zich af van zijn ‘monster’. Het wanhopige wezen, in de steek gelaten door zijn Maker en verstoken van menselijk contact, is uit op wraak. Hij slaat op de vlucht, maar niet zonder een spoor van dood en verderf achter te laten.

Mary Shelley was amper 18 jaar oud toen ze, in een nachtmerrie, op de proppen kwam met ‘Frankenstein’. Het werd een van de bekendste horrorverhalen ter wereld en stond aan de wieg van een heel nieuw genre: sciencefiction. Meer dan 2 eeuwen later heeft ‘Frankenstein’, met zijn ontstellende lessen over de grenzen van de menselijke creativiteit, nog niets van zijn kracht en tragiek ingeboet. Integendeel, misschien.

Categorie: The Greatest Book You've Never Read
Genre: gotische roman, sciencefiction
Jaar: 1818
Taal: Engels
Lengte: 352 pagina's

Reserveer dit LEESCLUBBING-pakket >

De avond is ongemak (Marieke Lucas Rijneveld)

Maak het je gemakkelijk, want je zal even nadaveren. Een absolute mokerslag van een roman.

Een gereformeerd boerengezin wordt getroffen door de dood van een kind. Door de ogen van Jas, die zich ophoudt in het niemandsland tussen kindertijd en volwassenheid, zien we hoe de familieleden elk op hun manier omgaan met het verlies. Vader en moeder zijn volledig verlamd door verdriet en zien niet hoe Jas, zusje Hanna en broer Obbe beetje bij beetje ontsporen.

Marieke Lucas Rijneveld geldt als een van de grootste nieuwe talenten van de Nederlandse letteren. ‘De avond is ongemak’ is haar verbluffende romandebuut. Het boek, doortrokken van seksualiteit, geloof en de smerigheid van het bestaan, sleepte een rist prijzen, onderscheidingen en nominaties in de wacht. In 2020 mocht Rijneveld zelfs als eerste Nederlandse schrijver ooit de prestigieuze Booker International Prize mee naar huis nemen.

Categorie: The Chosen Few
Genre: historisch drama, coming of age
Jaar: 2018
Taal: Nederlands
Lengte: 272 pagina's

Reserveer dit LEESCLUBBING-pakket >

Pizza Girl (Jean Kyoung Frazier)

Het was misschien wel het meest geanticipeerde boek van 2020. En dat wil wat zeggen: er was dit jaar véél tijd om te anticiperen.

Ze werkt als pizzakoerier in de voorsteden van LA, is 18 jaar oud, zwanger en helemaal verloren. Ze rouwt om de dood van haar vader (met wie ze meer gemeen heeft dan ze wil toegeven), vermijdt haar liefhebbende moeder en vriendje, en negeert flagrant haar toekomst. Haar obsessie met een van haar klanten verstrikt haar wereld nog meer. Jenny is nieuw in de buurt, een huismoeder met een zoon die verzot is op augurkenpizza’s. De ene vrouw kijkt op tegen het moederschap, de andere tegen middelbare leeftijd. Beetje bij beetje vervaagt hun relatie op vreemde en hartverscheurende manieren.

Vogue, Time, People, BuzzFeed… De verzamelde Amerikaanse pers keek reikhalzend uit naar het debuut van de jonge Koreaans-Amerikaanse auteur Jean Kyoung Frazier. ‘Pizza Girl’ stelt niet teleur: een krokante bodem van literair talent, een frisse saus van menselijkheid, afgewerkt met een genereuze portie wrange humor.

Categorie: The Chosen Few
Genre: coming of age, humor
Jaar: 2020
Taal: Engels
Lengte: 198 pagina's

Reserveer dit LEESCLUBBING-pakket >

Ik kom van ver, maar blijf niet lang (Ward Zwart & Enzo Smits)

Sonic Youth meets Gus Van Sant, The X-Files meets Oxo-soep. Deze bloedmooie graphic novel komt met de beste referenties!

Wanneer zijn relatie en zijn muziekcarrière plots tot een einde komen, keert de 30-jarige Gus terug naar zijn geboortedorp, de plek waarvan hij als tiener gezworen had om er nooit meer terug te keren. Tieners Cas, Frank en Saul slijten er hun dagen tussen het skatepark en het repetitiekot. Ze dromen luidop van een succes, nietsvermoedend dat hun grote rockheld Gus Jenssens enkele straten verderop zijn dagen verteert. En net wanneer het lijkt alsof alles voor eeuwig en altijd hetzelfde zal blijven, volgt een nacht die alles verandert… Of toch niet?

‘Ik kom van ver, maar blijf niet lang’ is een filmische vertelling over wat het betekent om te vertrekken en om thuis te komen. Het is het 2de en laatste boek van de Brusselse scenarist Enzo Smits en de Antwerpse illustrator Ward Zwart. Diens dromerige potlood- en houtskooltekeningen waren te bewonderen tot in The New York Times. Hij overleed in oktober op 35-jarige leeftijd.

Categorie: The Chosen Few
Genre: graphic novel
Jaar: 2020
Taal: Nederlands
Lengte: 352 pagina's

Reserveer dit LEESCLUBBING-pakket >