U bent hier

LEESCLUBBING: De boeken

LEESCLUBBING, dat is voor elke vriendenclub een leesclub. Maak hier je keuze uit meer dan 10 gespreksstofrijke boeken.

Duizend ogen (Samanta Schweblin)

Word jij soms overvallen door het gevoel, wanneer je ’s avonds alleen thuis bent, dat je bekeken wordt? Laat het een troost wezen: bij jou zit dat waarschijnlijk enkel in je hoofd.

Ze zijn een wereldwijde rage. Het zijn geen huisdieren. Het zijn geen robots. Het zijn kentukis, en ze kruipen rond in jouw huis. Je kan ze vertrouwen. Ze zien je graag. Je kan er zelf eentje uitkiezen in de winkel. Maar wat je niet weet, is wie jouw kentuki vanop afstand bestuurt en meekijkt naar jouw leven. Alsof je een zwijgende vreemdeling uitnodigt om bij je te komen wonen...

Met een subtiele touch of horror fileert de Argentijnse auteur Samanta Schweblin onze hypergeconnecteerde samenleving. ‘Duizend ogen’ is een visionaire roman, vol verhalen van onverwachte verbondenheid en empathie, voyeurisme en venijn.

Categorie: Things Could Be Worse
Genre: dystopische roman
Jaar: 2018
Taal: Nederlands (oorspronkelijke titel: Kentukis)
Lengte: 260 pagina's

Reserveer dit LEESCLUBBING-pakket >

A Children's Bible (Lydia Millet)

Herinner je je die verschrikkelijke, stomvervelende, eindeloze zomervakanties met je ouders? Je kwam er nog goed vanaf!

Een groep akelig volwassen kinderen is – dik tegen hun zin – met hun ouders op vakantie aan een meer. Ze verachten hun ouders, die de dagen doorbrengen in een hedonistische waas. Wanneer een geweldige storm de kinderen de chaotische wildernis indrijft, ontfermt Eva zich over haar kleine broertje. Maar terwijl ze waakt over zijn veiligheid, gaan de gebeurtenissen rond hen steeds meer lijken op de scènes uit zijn onafscheidelijke kinderbijbel.

Met ‘A Children's Bible’ schreef de veelgeprezen Amerikaanse schrijfster en Pulitzer-finaliste Lydia Millet een hartverscheurende parabel over klimaatontkenning, de nakende generatiekloof en wat ons rest aan de andere kant van de apocalyps. Een even sublieme als grappige dystopische roman die geschreven is voor nú.

Categorie: Things Could Be Worse
Genre: dystopische roman, allegorie
Jaar: 2020
Taal: Engels
Lengte: 240 pagina's

Reserveer dit LEESCLUBBING-pakket >

Mijn zusje, de seriemoordenaar (Oyinkan Braithwaite)

Weg met Dexter, Hannibal en Killer BOB! Je nieuwe favoriete seriemoordenaar komt niet uit een televisieserie, maar uit dit boek.

Koredes zusje Ayoola is in alles het tegenovergestelde van wat zij is: ze is het lievelingetje van hun moeder, bloedmooi, neemt het leven niet al te serieus – en ze is een seriemoordenaar. Elke man die een relatie met haar aanknoopt, bekoopt het met de dood. Maar zussen laten elkaar niet in de steek, en dus helpt Korede haar keer op keer met de opruim. Tot de knappe arts in het ziekenhuis waar ze werkt, en op wie ze heimelijk verliefd is, bezwijkt voor de charmes van Ayoola. Korede staat voor een gruwelijk dilemma: kiest ze voor haar zusje, of voor zichzelf?

De jonge Nigeriaans-Britse schrijfster Oyinkan Braithwaite reeg de boekenprijzen aaneen met haar sensationele debuut. ‘Mijn zusje, de seriemoordenaar’ is een moordverhaal tjokvol zwarte humor, geschreven om in één ruk uit te lezen. Over hoe bloed dikker is dan water en lelijke vlekken maakt op het tapijt.

Categorie: The Book Binge
Genre: satire, misdaadroman
Jaar: 2018
Taal: Nederlands (oorspronkelijke titel: My Sister, The Serial Killer)
Lengte: 230 pagina's

Reserveer dit LEESCLUBBING-pakket >

Luster (Raven Leilani)

Vergeet klassieke Rom-Coms verslinden, het échte liefdesleven is veel verslavender.

Edie gaat van de ene misstap naar de andere. Haar baan is weinig beloftevol en haar partnerkeuzes zijn dat evenmin. Dan ontmoet ze Eric. Een witte man van middelbare leeftijd die bovendien getrouwd is. Al heeft zijn vrouw min of meer toegestemd tot een open huwelijk. Alsof constant je weg zoeken tussen allerlei seksuele en raciale hindernissen niet moeilijk genoeg is, verliest ze haar werk en wordt ze uitgenodigd om bij Eric in te trekken... Door zijn vrouw. Twijfelend neemt ze de rol op van bondgenote voor Erics vrouw én rolmodel voor hun geadopteerde dochter, want Edie is de enige zwarte vrouw in de kleine Akila's omgeving.

‘Luster’ is het veelgeprezen debuut van schrijfster Raven Leilani. Brutaal en briljant, heerlijk en hilarisch, scherp en schitterend… de reviews liegen er niet om: dit boek zal je simpelweg omverblazen. Een pageturner over hoe het is om nu jong te zijn, die elke Netflix-serie het nakijken geeft.

Categorie: The Book Binge
Genre: literaire fictie, humor, romantiek
Jaar: 2020
Taal: Engels
Lengte: 227 pagina's

Reserveer dit LEESCLUBBING-pakket >

AfroLit: Moderne literatuur uit de Afrikaanse diaspora (ed. Dalilla Hermans & Ebissé Rouw)

Olla vogala hebben nu wel nesten gebouwd. Hoog tijd voor nieuwe geluiden. Als je nog niet begonnen was: dekoloniseer je leesgedrag!

‘AfroLit’ is uitstalraam voor de ongelooflijke kracht, vitaliteit en verscheidenheid van zwarte literatuur in de Lage Landen. Samenstellers Dalilla Hermans en Ebissé Rouw brengen stemmen uit de Afrikaanse diaspora bij elkaar: 18 schrijvers, dichters, opiniemakers en scenaristen kruipen in hun pen om hun verhalen te delen. Hun kijk op het leven en eigen manier van storytelling staat garant voor bruisende, onverschrokken literatuur die boeit en prikkelt.

Fictie, poëzie en maatschappijkritiek wisselen elkaar af in deze unieke verzameling teksten. Het boek verschijnt op een moment dat kunst en cultuur uit Afrika en de Afro-diaspora een wereldwijde renaissance beleven, en levert een prachtige, pittige en broodnodige bijdrage aan de literaire canon van Vlaanderen en Nederland. Met bijdragen van o.a. Nyira Hens, Sulaiman Addonia en Lisette Ma Neza.

Categorie: Matters That Matter
Genre: bloemlezing, fictie, maatschappijkritiek
Jaar: 2020
Taal: Nederlands
Lengte: 184 pagina's

Reserveer dit LEESCLUBBING-pakket >

Tales of Two Planets: Stories of Climate Change and Inequality in a Divided World (ed. John Freeman)

Laat je niet om de tuin leiden: we hebben maar één planeet. En het gaat er niet goed mee…

De klimaatcrisis is een wereldwijde crisis, maar dat betekent niet dat ze overal even hard toeslaat. Het is het centrale thema van ‘Tales of Two Planets’: de meest kwetsbare gemeenschappen, de plekken waar zij wonen en leven, worden het hardst getroffen. Klimaatverandering maakt bestaande ongelijkheden nog groter en verslechtert de situatie van hen die het sowieso niet goed hebben. Niet alleen in verre landen, ook op het thuisfront.

Het is wereldnieuws dat amper krantenkoppen haalt. Daarom vroeg de Amerikaanse literatuurcriticus John Freeman grote schrijvers uit alle hoeken van de aarde om het verhaal te vertellen. Wat gebeurt er écht in de wereld? Het resultaat is een mix van korte verhalen, essays, poëzie en reportages. Met bijdragen van Margaret Atwood, Edwidge Danticat, Lauren Groff en vele anderen.

Categorie: Matters That Matter
Genre: essays, reportage
Jaar: 2020
Taal: Engels
Lengte: 352 pagina's

Reserveer dit LEESCLUBBING-pakket >

Uit de maat (William M. Kelley)

Hij is de ‘lost giant’ van de Amerikaanse literatuur. Jij bent een ‘giant loser’ als je hem niet snel lezen gaat.

Het is 1957. Een slaperig stadje in het diepe Zuiden van Amerika. Als bij donderslag neemt de zwarte boer Tucker Caliban, nazaat van een legendarische slaaf, een besluit. Hij strooit zout over zijn akkers, steekt zijn huis in brand, en vertrekt met vrouw en kind richting het Noorden. Van de ene dag op de andere volgt de hele zwarte bevolking van de staat in zijn voetsporen. De witte bewoners blijven verbijsterd achter.

De Afro-Amerikaanse schrijver William Melvin Kelley was amper 24, maar werd door critici vergeleken met James Baldwin en William Faulkner, twee van de allergrootste schrijvers van zijn tijd. Zijn debuut ‘Uit de maat’ is een bittere, subliem geschreven allegorie, verteld vanuit de wisselende perspectieven van witte personages – destijds een unicum voor een zwarte schrijver. Maar toen, niemand weet precies waarom, werd Kelley vergeten.
55 jaar later kwam journaliste Kathryn Schulz de roman toevallig op het spoor en schreef een toonaangevend New Yorker-artikel over “de verloren reus van de Amerikaanse literatuur”. Sindsdien is hij helemaal terug. Te midden van de BLM-protesten en de aanslepende rassenkwesties wordt de oude schrijver met nieuwe ogen gelezen.
Fun fact: naar verluidt was hij de allereerste die de term ‘woke’ op papier zette.

Categorie: The Greatest Book You've Never Read
Genre: historische roman, Southern Gothic
Jaar: 1962
Taal: Engels (oorspronkelijke titel: A Different Drummer)
Lengte: 270 pagina's

Reserveer dit LEESCLUBBING-pakket >

The Property (Rutu Modan)

Je hoeft dit boek niet te bezitten om er bezeten van te zijn.

Na de dood van haar zoon keert Regina Segal met haar kleindochter Mica terug naar Warschau, de stad van haar jeugd. Daar hoopt ze een eigendom terug te winnen dat haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog is kwijtgeraakt. Rondlopend in het moderne Polen wordt Regina geconfronteerd met enkele pijnlijke herinneringen uit haar oude leven. Mica begint zich af te vragen of haar grootmoeder wel helemaal eerlijk is geweest over de reden van hun reis…

De beeldroman of graphic novel heeft moeten knokken voor zijn plekje in de wereldliteratuur. Maar af en toe duikt een stripauteur op als Rutu Modan, die zonder blikken of blozen tussen de grootste schrijvers kan gaan staan. De Israëlische is een van de meesters van het genre, en ‘The Property’ is haar onbetwiste meesterwerk. In een stijl die doet denken aan de Avonturen van Kuifje toont Modan de complexe gevolgen van oorlog en opoffering voor een familie.

Categorie: The Greatest Book You've Never Read
Genre: graphic novel
Jaar: 2013
Taal: Engels (oorspronkelijke titel: הנכס)
Lengte: 232 pagina's

Reserveer dit LEESCLUBBING-pakket >

De geschiedenis van mijn seksualiteit (Tobi Lakmaker)

Verdacht eenvoudig en tegelijk verrukkelijk complex. Dit boek barst van gedurfde uitspraken, soms pakkend, vaak grappig, altijd eerlijk.

“De geschiedenis van mijn seksualiteit luidt: dat ik altijd op zoek ben geweest naar iemand die de deuren en ramen zou sluiten, zou zeggen: en nu is het goed. Meer concreet viel ik eerst op mannen en toen op vrouwen, natuurlijk altijd al op vrouwen, op Muriël de roodharige bijlesdocente met de lange benen, op wie niet, maar ik hield mijn ogen of iets anders erg cruciaals ongeopend. Dat doet ook eigenlijk weinig ter zake.” Tobi Lakmaker vertelt zo veel meer dan de geschiedenis van zijn seksualiteit. Een boek voor de toekomst.

‘De geschiedenis van mijn seksualiteit’ is het onconventionele romandebuut en coming-of-ageverhaal van Tobi Lakmaker. Het boek had net zo goed in de categorie The Book Binge gepast, want je leest het in één ruk uit. Een ideale combo van snedige humor in een scherpe schrijfstijl, gedurfd en grappig, aangrijpend bijzonder.

Categorie: The Chosen Few
Genre: autobiografische fictie, coming of age
Jaar: 2021
Taal: Nederlands
Lengte: 223 pagina's

Reserveer dit LEESCLUBBING-pakket >

Animal (Lisa Taddeo)

De woede, pijn en kracht van vrouwen op zijn rauwst.

Joan heeft haar hele leven wrede daden van mannen moeten verdragen. Wanneer een van hen zich vlak voor haar ogen door zijn hoofd schiet, vlucht ze de stad uit. Ze gaat op zoek naar Alice, een vrouw die ze nog nooit heeft ontmoet maar de enige persoon ter wereld die ze nodig heeft om af te rekenen met haar schokkende verleden. In het zinderende berggebied boven Los Angeles ontrafelt Joan de gruwelijke gebeurtenis waar ze als kind getuige van was en die haar leven sindsdien beheerst, en verzamelt de kracht om eindelijk genadeloos terug te slaan.

In haar opwindende debuutroman Beest verkent internationale bestsellerauteur Lisa Taddeo de blijvende gevolgen van een door mannen gedomineerde samenleving. In een betoverende stijl die schuurt en streelt beschrijft ze de woede, pijn en kracht van vrouwen op zijn rauwst.

Categorie: The Chosen Few
Genre: thriller, spannende fictie, feminisme
Jaar: 2022
Taal: Engels
Lengte: 400 pagina's

Reserveer dit LEESCLUBBING-pakket >

Ik kom van ver, maar blijf niet lang (Ward Zwart & Enzo Smits)

Sonic Youth meets Gus Van Sant, The X-Files meets Oxo-soep. Deze bloedmooie graphic novel komt met de beste referenties!

Wanneer zijn relatie en zijn muziekcarrière plots tot een einde komen, keert de 30-jarige Gus terug naar zijn geboortedorp, de plek waarvan hij als tiener gezworen had om er nooit meer terug te keren. Tieners Cas, Frank en Saul slijten er hun dagen tussen het skatepark en het repetitiekot. Ze dromen luidop van een succes, nietsvermoedend dat hun grote rockheld Gus Jenssens enkele straten verderop zijn dagen verteert. En net wanneer het lijkt alsof alles voor eeuwig en altijd hetzelfde zal blijven, volgt een nacht die alles verandert… Of toch niet?

‘Ik kom van ver, maar blijf niet lang’ is een filmische vertelling over wat het betekent om te vertrekken en om thuis te komen. Het is het 2de en laatste boek van de Brusselse scenarist Enzo Smits en de Antwerpse illustrator Ward Zwart. Diens dromerige potlood- en houtskooltekeningen waren te bewonderen tot in The New York Times. Hij overleed in oktober op 35-jarige leeftijd.

Categorie: The Chosen Few
Genre: graphic novel
Jaar: 2020
Taal: Nederlands
Lengte: 352 pagina's

Reserveer dit LEESCLUBBING-pakket >

We hebben altijd in het kasteel gewoond (Shirley Jackson)

Als het even niet meezit, bedenk dan dat zelfs kasteelbewoners de verschrikkelijkste dingen meemaken.

Het kasteel in kwestie is het familiehuis van de Blackwoods, waar Merricat Blackwood woont met haar zus Constance en haar oom Julian. Nog niet zo lang geleden waren er 7 Blackwoods, totdat er op een fatale nacht een dosis arsenicum in de suikerpot belandde. Constance werd verdacht van de moord, maar is vrijgesproken. Toch laat de buitenwereld de Blackwoods niet met rust. Als plots hun neef Charles op de drempel staat, wordt de situatie nog dreigender. Merricat is de enige die inziet welk gevaar de komst van Charles met zich meebrengt. Om haar overgebleven familieleden uit zijn greep te houden, zal ze snel moeten handelen.

‘We hebben altijd in het kasteel gewoond’ is het onbetwiste meesterwerk van de Amerikaanse schrijfster Shirley Jackson (1916 - 1965). De ‘gothic novel’ bestaat uit gelijke delen mysterie, duisternis en speelsheid, en gonst met echo's uit Jacksons eigen leven. Over het leven van Shirley Jackson kwam eerder dit jaar nog de bejubelde biopic ‘Shirley’ uit, met Elisabeth Moss in de hoofdrol. De Nederlandse schrijfster Niña Weijers verzorgt het nawoord van deze Nederlandse vertaling.

Categorie: Things Could Be Worse
Genre: gotische roman, mysterie
Jaar: 1962
Taal: Nederlands (oorspronkelijke titel: We Have Always Lived in the Castle)
Lengte: 208 pagina's

Reserveer dit LEESCLUBBING-pakket >

Liberté, Égalité, Beyoncé (ed. Munganyende Hélène Christelle)

Hold up! Does she run the world? Over waarom je (niet) crazy in love moet zijn met Queen Bey.

Beyoncé Knowles begon in een meidengroepje in de kapperszaak van haar moeder en groeide uit tot een wereldwijde superster. Queen Bey draagt haar kroon met verve. Ze is krachtig, mysterieus, succesvol en voor velen een groot voorbeeld. Met haar muziek en video's zet ze maatschappelijke thema's op de agenda: moederschap, feminisme, racisme, politiegeweld, Black Lives Matter… Haar invloed in de wereld is gigantisch. Maar is een multimiljonair wel een geloofwaardig boegbeeld in de strijd voor sociale gelijkheid? Is Mrs. Carter, naast een geniale artieste, niet gewoon een hele slimme marketeer?

In ‘Liberté, Égalité, Beyoncé’ brengt zelfverklaard Beyoncéoloog Munganyende Hélène Christelle 11 schrijvers bijeen om te onderzoeken wat Beyoncé zo inspirerend maakt. Geen klakkeloze Getuigen van Beyhova, maar fans die met een genuanceerde blik naar het popicoon kijken. Met bijdragen van Rowan Blijd, Dalilla Hermans, Soe Nsuki, Marian Spier en vele anderen.

Categorie: Matters That Matter
Genre: essays, cultuurkritiek
Jaar: 2021
Taal: Nederlands
Lengte: 166 pagina's

Reserveer dit LEESCLUBBING-pakket >