U bent hier

Gaby Geysens tipt ‘Daar waar de rivierkreeften zingen’ van Delia Owens

“Lezen is belangrijk omdat het een manier van reizen is … in andere levens, andere werelden, andere culturen. Het is verrijkend én gewoon een plezierig tijdverdrijf. Helemaal kunnen opgaan in een boek is een van de leukste dingen die ik weet. Ik lees al van kinds af aan. Ik hou gewoon van die fantasiewereld van boeken.”

Illustratie van Levi Jacobs voor 1 Stad, 19 Boeken (2021) © Muntpunt
Naam Gaby Geysens
Beroep / functie 
(wat doe je in het dagelijkse leven?)
Yogalerares
Gemeente Sint-Jans-Molenbeek
Nationaliteit Belg
Leeftijd 67
Lid van Nederlandstalige Brusselse bibliotheek van Muntpunt en Bib Sint-Jans-Molenbeek
Favoriete leesplekje van Brussel Ik lees het liefst thuis in mijn sofa
Favoriete drankje bij het lezen Koffie, Spa bruis, Palm

 

~ Je koos Daar waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens. Wat zegt deze keuze over jou?
Het is ergens wel een “vrouwenboek”. Heb het gevoel dat dit niet zo’n boek voor mannen is. Misschien berust dit enkel op een gevoel. Misschien speelt mijn “vrouw-zijn” wel mee in de keuze van de boeken die ik leuk vind.

~ Waarom is het jouw favoriet, wat spreekt je erin aan?
Het is vooral een goed en speciaal verhaal met een onverwacht einde. Ik hou van goeie verhalen. Wat me erin aanspreekt, is dat het over een eenzaat gaat die zich ondanks alle problemen in het leven weet te redden en haar mannetje weet te staan. Maar eigenlijk is het het verhaal zelf dat mij boeit. Het is echt een speciaal en mysterieus verhaal.

~ Waarom is lezen belangrijk voor jou? Wie of wat heeft jouw leesplezier gevoed?
Lezen is belangrijk omdat het een manier van reizen is … in andere levens, andere werelden, andere culturen. Het is verrijkend én gewoon een plezierig tijdverdrijf. Helemaal kunnen opgaan in een boek is een van de leukste dingen die ik weet. Ik lees al van kinds af aan. Ik hou gewoon van die fantasiewereld van boeken.

~ Hoe kies jij welke boeken je gaat lezen?
Ik kijk rond in boekwinkels, kijk naar de top 10-lijsten van een aantal boekwinkels, zie dingen verschijnen op Facebook of in de media... Dus ik kies boeken omdat ik er iets over gelezen heb, óf ik pik ze d’r op goed geluk uit in de bib of boekwinkel... Ik probeer bijvoorbeeld de 1ste bladzijde te lezen en vaak weet ik dan wel of ik het graag ga lezen of niet. Soms omdat ik het verhaal op de achterflap interessant vind en ik heb ook een aantal favoriete schrijvers.

~ Wat zijn voor jou de ingrediënten van een goed boek?
Een goed verhaal dat vooruitgaat. Ik lees niet graag lange beschrijvingen of wanneer het te filosofisch wordt. Ik denk dat dat komt omdat ik zelf down to earth ben en d’r moet een beetje schwung in zitten.

~ Wat is jouw band met Brussel?
Ik woon in Brussel sinds 1991 (daarvoor 8 jaar in New York). Na New York dacht ik dat Brussel het gemakkelijkste zou zijn om werk te vinden en daarom ben ik er gaan wonen. Intussen ben ik een echte Brusseles! Zelfs al ‘Brusseleir van ’t joer’ geweist... via Brussels Volkstejoeter.

Ik hou gewoon van Brussel en het grote culturele aanbod (hopelijk komt dat allemaal gauw terug).

~ Hoe ziet jouw ideale zomervakantiedag in Brussel eruit?
Wandeling in het Zoniënwoud… Tentoonstelling in een Brusselse museum… Eten en drinken in de Walvis (ik ga eigenlijk niet zoveel op café of restaurant)... En natuurlijk shoppen in de Dansaertstraat (Just in Case, Hat and Shoe...)!

Daar waar de rivierkreeften zingen / Delia Owens
Where the crawdads sing / Vertaling Mariëtte van Gelder
The House of Books, 2020
381 pagina's

> Zoek dit boek in de bibliotheekcatalogus

Dit interview is deel van 1 Stad, 19 Boeken (2021) – een project van de Brusselse bibliotheken en Muntpunt.