U bent hier

Veelgestelde vragen over cloudLibrary

Toestellen

Kan ik e-boeken ontlenen en lezen op mijn e-reader?

Je kan de e-boeken lezen op bijna alle e-readers. Enkel de Kindle e-readers van Amazon zijn niet compatibel. Een beperkt aantal verouderde e-readers zijn ook niet bruikbaar.

Opgepast: je hebt een computer met internetverbinding nodig om de e-boeken te ontlenen en op je e-reader over te zetten. Installeer de cloudLibrary-software op je computer om e-boeken te ontlenen.

Kan ik e-boeken ontlenen en lezen op mijn smartphone of tablet?

Ja, als je de cloudLibrary-app kan installeren op je smartphone of tablet. De app is beschikbaar voor iOS (iOS 8 of recenter), Android (Android 4.1 of recenter) en ook voor de tablets (en niet de e-readers) van Amazon (Nook, Kindle Fire, Kindle Fire HD en Kindle Fire HDX).

Voor details zie www.yourcloudlibrary.com > get the app.

Kan ik e-boeken ontlenen en lezen op mijn computer?

Ja. Je moet wel eerst de cloudLibrary-software installeren. Op Windows-pc’s vanaf Windows 7. Op Apple-computers vanaf Mac OS 10.6. Op alle ChromeBooks via een app die je terugvindt in de Chromestore. Op Linux-pc's kan je lezen in jouw webbrowser via www.yourcloudlibrary.com. 

Voor details zie www.yourcloudlibrary.com > get the app.

Op hoeveel toestellen kan ik e-boeken lezen?

Je kan met 1 account e-boeken lezen op 7 verschillende toestellen.

Uitlenen/inleveren

Hoeveel e-boeken kan ik lenen?

Je kan 3 e-boeken tegelijkertijd uitlenen.

Hoe lang kan ik een e-boek lenen?

De uitleentermijn bedraagt 3 weken. Verlengen kan niet, maar te laat inleveren ook niet.

Hoe moet ik een e-boek inleveren?

Het e-boek verdwijnt na 3 weken automatisch uit je bibliotheek. Als je vroeger wil inleveren kan dit via de knop ‘return’.

Verdwijnen de e-boeken automatisch van mijn toestel na de uitleentermijn?

Ja, het inleveren van de e-boeken gebeurt volledig automatisch. Als je vroeger wil inleveren kan dit via de knop ‘return’.

Moet ik boete betalen bij te laat inleveren?

Aangezien je niet te laat kan inleveren, moet je nooit een boete betalen. Na 3 weken verdwijnt het boek automatisch uit je bibliotheek.

Kan ik een e-boek ook lezen in het buitenland?

Ja. Je hebt wel internet nodig om een boek te downloaden.

Reserveren

Hoeveel reserveringen kan 1 lener plaatsen?

Je kan 3 e-boeken reserveren.

Is reserveren gratis?

Ja.

Hoe lang blijft een reservatie beschikbaar?

Een reservatie blijft 3 dagen beschikbaar. Als een gereserveerd e-boek vrij is en je hebt nog geen 3 titels uitgeleend, wordt het e-boek automatisch aan jou uitgeleend. 

Waarom kan ik sommige e-boeken niet reserveren?

Je kan enkel e-boeken reserveren bij de bibliotheek waarvan je lid bent.

Verlengen

Kan ik de uitleentermijn verlengen? Hoe vaak? Is dit gratis?

Je kan de uitleentermijn niet verlengen. Als je e-boek nog niet uitgelezen is na 3 weken en niemand het gereserveerd heeft, kan je het wel meteen opnieuw uitlenen.

Collectie

Waarom vind ik een bepaald e-boek niet?

De digitale collectie werd samengesteld door de 5 deelnemende bibliotheken. De collectie omvat natuurlijk niet alle e-boeken die op de markt zijn, maar misschien is er in de bibliotheek wel een papieren versie van het boek dat je zoekt.

Waarom zijn er geen e-boeken in het Nederlands (of in andere talen)? Komt er een Nederlandstalig aanbod in de (nabije) toekomst?

Momenteel bestaat er in België nog geen geschikt platform voor het uitlenen van Nederlandstalige e-boeken bij bibliotheken. Het is wel de ambitie om een dergelijk platform uit te bouwen of aan te bieden in de toekomst. 

Kan ik een aankoopsuggestie doen?

Ja, net zoals met de papieren collectie kan je ook aankoopsuggesties voor e-boeken doen bij de bibliotheek waarvan je lid bent.