U bent hier

Catalogus

vanaf ma 13.07
verdieping +3

Een groep mensen slaat de handen in elkaar en beheert samen iets gemeenschappelijks. ‘Iets’ kan van alles zijn: een collectieve composthoop, een gedeelde moestuin, coöperatieve energievoorziening, materiaaluitleen, de uitwisseling van diensten... Dit zijn allemaal ‘commons’ en deze vorm van samenwerken begint overal op te duiken. Overal, maar zeker in de stad. Zeker in Brussel.

Muntpunt selecteerde 24 verhelderende, verrassende en vernieuwende titels over commons, deeleconomie, utopie en ecologie. Ontdek wat commons voor jou kunnen betekenen!

Wegdromen bij gekke fan­ta­sie­ver­ha­len, indommelen met zoete versjes, verdwalen in boeken vol prenten...  Voorlezen is het leukste kwartiertje van de dag!
Ontdek samen een wereld vol plaatjes die praten, wolken vol woorden en torens van letters.

Laat je inspireren door een selectie van prentenboeken in alle maten en vormen en in een heleboel talen.
Lees voor in de taal van je hart.

Voor kinderen van 0 tot 5 jaar.

Nog een verhaaltje? Meer bakken vol boeken vind je in de jeugdbib (+1).

Dekoloniseren is een werkwoord.

Een externe commissie van curatoren voegt de daad bij het woord en neemt samen met Muntpunt de collectie onder handen. De eerste stap in dit proces is het toevoegen van een nieuwe collectie aan de literaire canon en kennis die al aanwezig is. Het is een poging om vanuit veelzijdige expertises een breder aanbod te creëren en de bibliotheek dus voor méér mensen relevant te maken met de Brusselse context als vertrekpunt.

De commissie selecteert stemmen die ons meer vertellen over de gedeelde geschiedenis van Europa en zijn voormalige kolonies. Er is consequent gekozen voor verhalen die mensen of minderheden niet als ‘anderen’ buiten deze geschiedenis plaatsen. Dit weerspiegelt zich in een reeks uiteenlopende perspectieven die de westerse superioriteitsgedachte op een doortastende manier tegenspreken.

Dekoloniseren is een bewustwordingsproces dat we als individuen en als samenleving in handen moeten nemen.

Op zoek naar een goed boek? Op basis van je leesvoorkeuren, je leenhistoriek (optioneel!) en de actuele Nederlandstalige fictieboeken van Muntpunt schotelt Mijn Leestipper je elke maand maar liefst 30 leestips voor, in 6 lijstjes:

  • Trending boeken passend voor jou
  • Nieuw in de bib voor jou geselecteerd
  • Omdat je boek A van auteur X hebt gelezen
  • Omdat je boek B van auteur Y hebt gelezen
  • Voor jou geselecteerd uit het maandthema 1
  • Voor jou geselecteerd uit het maandthema 2

Elke boekentip kan je beoordelen (1 tot 5 ⭐), om zo de volgende maand nog ‘betere’ tips te krijgen (voor jou).

> Ja, geef me leestips op maat

verdieping +5

Muzikanten en medewerkers van het Klarafestival grasduinden door hun en onze cd-collectie. Ze tipten allemaal toptitels waarin voor hen het thema ‘Glitter & Doom’ vervat zit.

15 cd's (en 1 dvd) op 3 nieuwe exemplaren.
Veel luisterplezier!

Medewerkers van Muntpunt vulden de Tipcollectie van Klarafestival aan met boeken en dvd's. Zo krijgt het thema extra sfeer en context.

Romans, verhalen en novelles maar ook kunstboeken; speelfilms van thrillers tot satires maar ook muziekfilms.
Veel lees- en kijkplezier!

vanaf woe 13.05

De collectie van meer dan 200 boeken die je hier ziet, is het gevolg van een experiment. Muntpunt liet bezoekers afgelopen winter aan de slag gaan met zijn collectie. De groep die hieruit is gegroeid, koos ervoor om Muntpunt te vergroenen met de beste titels over planten, bomen, natuur en tuinieren. Ze komen vandaag en morgen wellicht meer dan ooit van pas.

vanaf woe 01.07
Agora 0

19 topboeken, gekozen door Brusselaars die graag lezen. Mensen zoals jij en ik, met verschillende smaken, verschillende perspectieven, verschillende verhalen. Ze werken, ze leven, ze lezen. En dat willen ze graag delen, met jou.

Wat lees jij deze zomer?

 

 

Ontdek de leesambassadeurs en literaire activiteiten op 1 Stad, 19 Boeken

vanaf woe 01.07
verdieping +2

‘Wat is jouw idee van ultiem geluk?’
David Bowie: ‘Lezen!’

Lezen deed David Bowie zijn hele leven lang. Hij reisde immers nooit zonder zijn draagbare bibliothèque, speciale koffers waarin zijn boeken netjes op planken gerangschikt stonden.
Drie jaar voor zijn dood stelde hij een lijst op van de 100 belangrijkste en invloedrijkste boeken van zijn leven. Muntpunt verdiepte zich in Bowie’s boekenkast en koos er 24 boeken uit die je een blik op de innerlijke wereld van Bowie gunnen.

De tijgerkat en Flauberts papegaai, Lolita en Madame Bovary... ontmoet de figuranten uit Bowie's autobibliografie.

vanaf za 11.07
verdieping +5

Ah, zomer. Het seizoen van de festivals. Een kleurrijk café, een prikke(le)nde plant, puberende puistjes of Morgenland, normaal is er voor elk wat wils. Deze zomer verloopt net iets anders dan anders, Coronagewijs...

Daarom brengt Muntpunt hier een ode aan de festivals. Medewerkers en muzikanten stelden een fictief festival(letje) samen uit de cd-collectie van Muntpunt. België boven in deze selectie vol rammelende gitaren, frisse jazz en vette beats van eigen bodem en daarbuiten.