U bent hier

Catalogus

vanaf woe 13.05
via de afhaalbib

De collectie van meer dan 200 boeken die je hier ziet, is het gevolg van een experiment. Muntpunt liet bezoekers afgelopen winter aan de slag gaan met zijn collectie. De groep die hieruit is gegroeid, koos ervoor om Muntpunt te vergroenen met de beste titels over planten, bomen, natuur en tuinieren.

Je kan alle titels online reserveren en afhalen in de afhaalbib van Muntpunt. Ze komen vandaag en morgen wellicht meer dan ooit van pas.

Op zoek naar een goed boek? Op basis van je leesvoorkeuren, je leenhistoriek (optioneel!) en de actuele Nederlandstalige fictieboeken van Muntpunt schotelt Mijn Leestipper je elke maand maar liefst 30 leestips voor, in 6 lijstjes:

  • Trending boeken passend voor jou
  • Nieuw in de bib voor jou geselecteerd
  • Omdat je boek A van auteur X hebt gelezen
  • Omdat je boek B van auteur Y hebt gelezen
  • Voor jou geselecteerd uit het maandthema 1
  • Voor jou geselecteerd uit het maandthema 2

Elke boekentip kan je beoordelen (1 tot 5 ⭐), om zo de volgende maand nog ‘betere’ tips te krijgen (voor jou).

> Ja, geef me leestips op maat

Muzikanten en medewerkers van het Klarafestival grasduinden door hun en onze cd-collectie. Ze tipten allemaal toptitels waarin voor hen het thema ‘Glitter & Doom’ vervat zit.

15 cd's (en 1 dvd) op 3 nieuwe exemplaren.
Veel luisterplezier!

Medewerkers van Muntpunt vulden de Tipcollectie van Klarafestival aan met boeken en dvd's. Zo krijgt het thema extra sfeer en context.

Romans, verhalen en novelles maar ook kunstboeken; speelfilms van thrillers tot satires maar ook muziekfilms.
Veel lees- en kijkplezier!

Je kan alle titels online reserveren en afhalen in de afhaalbib van Muntpunt.

Zijn we wel klaar voor de toekomst? Op veel vlakken staan we op een kantelpunt. De huidige economische, ecologische, technologische en maatschappelijke systemen brachten ons welvaart en vooruitgang, maar ook de eurocrisis en plasticsoep, robotisering en populisme. Tijd voor verandering... maar hoe?

Deze Tipcollectie focust op Nederlandstalige non-fictieboeken (in 3 exemplaren beschikbaar).
Maak je klaar voor de toekomst dankzij experts uit alle domeinen, alle thema's komen aan bod.

Je kan alle titels online reserveren en afhalen in de afhaalbib van Muntpunt.

Kinderboeken zijn veel te goed voor kinderen alleen! Want ben je ooit te oud om weg te dromen, om avonturen te beleven, om bang en blij en verbaasd en nieuwsgierig te zijn? Tuurlijk niet, je bent nooit te oud.

Haal je hart op aan kinderboeken die zó mooi, zó ontroerend, zó leuk of zó goed zijn dat je ze wel moet gelezen hebben. Ook al ben je eigenlijk geen kind meer.

Met extra spelletjes, boeken en films van schrijvers en kunstenaars die vrij spel geven aan het kind in zichzelf, voor het kind in jou.

Je kan alle titels online reserveren en afhalen in de afhaalbib van Muntpunt.

Are we actually ready for the future? In many ways, we have now reached a turning point. Existing economic, ecological, technological and social systems have brought us prosperity and progress, but also the Euro crisis, plastic soup, robotisation and populism. Thus, time for change... but how?

This ‘Collection in the spotlight’ connects all the English-language collections: novels, Smart Thinking and non-fiction books, DVDs, art books, etc.
Be prepared for the future, thanks to experts from every field – all the issues are addressed.

Dutch non-fiction books can be found in the Tip Collection on floor +3.

Wegdromen bij gekke fan­ta­sie­ver­ha­len, indommelen met zoete versjes, verdwalen in boeken vol prenten...  Voorlezen is het leukste kwartiertje van de dag!
Ontdek samen een wereld vol plaatjes die praten, wolken vol woorden en torens van letters.

Laat je inspireren door een selectie van prentenboeken in alle maten en vormen en in een heleboel talen.
Lees voor in de taal van je hart.

Voor kinderen van 0 tot 5 jaar.

Nog een verhaaltje? Meer bakken vol boeken vind je in de jeugdbib (+1).

Dekoloniseren is een werkwoord.

Een externe commissie van curatoren voegt de daad bij het woord en neemt samen met Muntpunt de collectie onder handen. De eerste stap in dit proces is het toevoegen van een nieuwe collectie aan de literaire canon en kennis die al aanwezig is. Het is een poging om vanuit veelzijdige expertises een breder aanbod te creëren en de bibliotheek dus voor méér mensen relevant te maken met de Brusselse context als vertrekpunt.

De commissie selecteert stemmen die ons meer vertellen over de gedeelde geschiedenis van Europa en zijn voormalige kolonies. Er is consequent gekozen voor verhalen die mensen of minderheden niet als ‘anderen’ buiten deze geschiedenis plaatsen. Dit weerspiegelt zich in een reeks uiteenlopende perspectieven die de westerse superioriteitsgedachte op een doortastende manier tegenspreken.

Dekoloniseren is een bewustwordingsproces dat we als individuen en als samenleving in handen moeten nemen.