U bent hier

Catalogus

sinds di 11.01
Agora 0

Sciencefiction is een superactieve ster in het boekenstelsel. Onder enorme creatieve druk fuseert het wetenschap en verbeelding tot iets nieuws, spannends en anders. Het is een plek van ongebreidelde schepping en transformatie, van ongekende mogelijkheden. Vol ideeën voor de toekomst en lessen voor het heden. Iets heel erg ver dat ons meer kan vertellen over de dingen dichtbij. Het is het grote onbekende voor veel lezers, maar absoluut het ontdekken waard. Net als het heelal zelf.

Muntpunt lanceert een sonde door de uitdeinende scifi-kosmos, recht naar het zwarte gat in je lectuur. Trekt het je al aan?

sinds di 27.01
verdieping +2

Kom dichter. Dichter. BOEM, een poëtische kaakslag! Maak kennis met koelbloedige woordenaars en jong poëtisch geweld. Een world of wordcraft, wars van doffe rijmelarij en karamellenverzen. Eigentijdse poëzie, slam en spoken word die je doet snakken naar meer. Gimme some more!

Met de hulp van Mama’s Open Mic, Hyster-X, World Poetry Slam Organization en Creatief Schrijven.

di 05.10 - di 04.01
Agora 0

Treinen kriskrassen door Europa. Ze denderen door onze geschiedenis, boemelen door onze verbeelding en literatuur. Het zijn vrijwel verhalen op wielen.

In het spoor van Europalia: Trains & Tracks verzamelde Muntpunt al zijn boeken over treinvervoer en vervoering. Met reisverhalen en reisgidsen, geschiedenisboeken, films, boeken over duurzaam reizen, en alle kleine en grote levensverhalen, fictief of waargebeurd, die zich afspelen langs de ijzeren weg.

Spelpunt +1

Thuis met familie of op vakantie met vrienden, wat is er gezelliger dan de lange donkere winteravonden door te brengen met een spel?

Ga appels, peren en pruimen plukken met peuters of belle-époquekunstwerken verzamelen als art-nouveauarchitect. Ontdek onze uitgebreide verzameling spellen voor vlotte vingers of diepe denkers, voor Homerus- of GoT-fans, ja zelfs voor valsspelers!

woe 16.06 - ma 04.10
Agora 0

Voor de 4de keer op rij zorgen de Brusselse bibliotheken tijdens de zomermaanden voor een fijne leeslijst.

Boeken in een breed spectrum (fictie, non-fictie, verhalen, graphic novels) uit de rijke oogst van 2020 en 2021, in het Nederlands en in de oorspronkelijke taal.

Maak je keuze en geniet ervan. Veel leesplezier!

sinds di 15.06
verdieping +3

Blijf gezond. We hebben het de afgelopen maanden vaak genoeg gehoord. Maar een goede gezondheid, wat is dat?

Wie zoekt, vindt online en offline 1001 antwoorden, adviezen, mythes en meningen. Over de voordelen van een bepaalde groente, de gemeente met de beste luchtkwaliteit, de beste huisdokter en middeltjes voor de meest obscure ziektes. Welke informatie is correct? Wat is van belang voor jezelf?

Muntpunt maakt je wegwijs in het gezondheidsaanbod van Brussel en daarbuiten. Laat je informeren en inspireren door 25 non-fictieboeken, getipt door Brusselse welzijnsorganisaties

Voor iedereen met gezond verstand.

Bekijk alle titels van Blijf gezond in onze catalogus

sinds vr 21.05
Agora 0

Ze werden geboren tussen 1975 en 1995, en brachten hun jeugd door in de jaren 80, 90 en 2000 in Parijs, Barcelona, Mexico City, Corsica of Kameroen. Ze waren sociologen, journalisten, onderwijzers, winkelbedienden, fotografen of dichters. Verschillende achtergronden en trajecten, maar hetzelfde doel: choqueren.

Deze verzameling vrouwelijke auteurs vertegenwoordigt een nieuwe stem in de literatuur. De vrouwelijke stem die taboes doorbreekt en mythes ontmantelt, die verschillende identiteiten omvat en structureel geweld bestrijdt, die het opneemt voor de verstotenen en de confrontatie aangaat met het dominante economische systeem. 24 schrijfsters, maar het hadden er veel meer kunnen zijn. Samen vormen ze een nieuwe golf. Een diepe, woelige, niet te stoppen golf.

Sílvia Montero Gómez, Instituto Cervantes Bruselas

First wave, second wave, third wave, no wave, next wave… Feminisme komt in vele vormen, visies en golven. De ene golf stuwt de volgende. Elke generatie surft op haar manier verder, gaat in tegen bestaande verhoudingen en heersende ideeën, legt gevoeligheden en problematieken bloot. En zo blijft het feminisme stromen: veelzijdig, beweeglijk, eigentijds.

Leer meer over hedendaags feminisme aan de hand van 25 non-fictieboeken, warm aanbevolen door Brusselse organisaties die de next wave mee vormgeven. Stuk voor stuk inspirerende verhalen van inspirerende vrouwen die opstonden voor zichzelf en voor elkaar. Ode aan de vrouw!

Bekijk alle titels van Next Wave in onze catalogus

Op zoek naar een goed boek? Op basis van je leesvoorkeuren, je leenhistoriek (optioneel!) en de actuele Nederlandstalige fictieboeken van Muntpunt schotelt Mijn Leestipper je elke maand maar liefst 30 leestips voor, in 6 lijstjes:

  • Trending boeken passend voor jou
  • Nieuw in de bib voor jou geselecteerd
  • Omdat je boek A van auteur X hebt gelezen
  • Omdat je boek B van auteur Y hebt gelezen
  • Voor jou geselecteerd uit het maandthema 1
  • Voor jou geselecteerd uit het maandthema 2

Elke boekentip kan je beoordelen (1 tot 5 ⭐), om zo de volgende maand nog ‘betere’ tips te krijgen (voor jou).

> Ja, geef me leestips op maat

Dekoloniseren is een werkwoord.

Een externe commissie van curatoren voegt de daad bij het woord en neemt samen met Muntpunt de collectie onder handen. De eerste stap in dit proces is het toevoegen van een nieuwe collectie aan de literaire canon en kennis die al aanwezig is. Het is een poging om vanuit veelzijdige expertises een breder aanbod te creëren en de bibliotheek dus voor méér mensen relevant te maken met de Brusselse context als vertrekpunt.

De commissie selecteert stemmen die ons meer vertellen over de gedeelde geschiedenis van Europa en zijn voormalige kolonies. Er is consequent gekozen voor verhalen die mensen of minderheden niet als ‘anderen’ buiten deze geschiedenis plaatsen. Dit weerspiegelt zich in een reeks uiteenlopende perspectieven die de westerse superioriteitsgedachte op een doortastende manier tegenspreken.

Dekoloniseren is een bewustwordingsproces dat we als individuen en als samenleving in handen moeten nemen.