U bent hier

Catalogus

Agora 0

In Brussel heb je alles binnen handbereik, al is alles niet altijd even goedkoop.

Gelukkig zetten heel wat Brusselse organisaties zich in om ervoor te zorgen dat je met minder geld meer kan doen. Premies, autodelen, groepsaankopen, goedkope uitstapjes, kortingen… Je vindt het allemaal in Brussel. Kom alles te weten over de organisaties die deze voordelen waarmaken en krijg tips die jouw leven betaalbaar maken.

Laat je informeren en inspireren door 20 non-fictieboeken over leven met een beperkt budget en genieten van klein geluk, getipt door Brusselse organisaties. Verdiep je in een grote verzameling boeken waarin verrijkend leven centraal staat.

Voor gulle gevers, gierige nonkels, stugge spaarders en mensen met een lege portemonnee.

verdieping +3

Of je nu een blokje om loopt, gaat bosbaden of een berg beklimt, wandelen doet wonderen. Muntpunts leestips wijzen de weg naar rust, avontuur en geluk. Ontdek het plezier van verdwalen of verken de mooiste wandelroutes. Droom weg vanuit je luie zetel of ruil de sofa in voor stapschoenen.

Fervent wandelaar en collectiemedewerker Gertrude tipt ‘Wanderlust’ door Rebecca Solnit. Waarom? Lees het hier >

21.06 tot 17.09

Deze zomer zetten de Brusselse bibliotheken opnieuw 19 topboeken in de kijker, zorgvuldig geselecteerd door 19 Brusselaars met een liefde voor lezen. Geniet van de zinnen en neem ze mee naar huis, naar je favoriete leesplek in de stad of naar verre oorden.

Ontdek de 19 boeken en hun leesambassadeurs, lees het magazine en verken de leesactiviteiten die de Brusselse bibliotheken voor jou in petto hebben via muntpunt.be/1stad19boeken.

verdieping +2

Sciencefiction is een superactieve ster in het boekenstelsel. Onder enorme creatieve druk fuseert het wetenschap en verbeelding tot iets nieuws, spannends en anders. Het is een plek van ongebreidelde schepping en transformatie, van ongekende mogelijkheden. Vol ideeën voor de toekomst en lessen voor het heden. Iets heel erg ver dat ons meer kan vertellen over de dingen dichtbij. Het is het grote onbekende voor veel lezers, maar absoluut het ontdekken waard. Net als het heelal zelf.

Muntpunt lanceert een sonde door de uitdeinende scifi-kosmos, recht naar het zwarte gat in je lectuur. Trekt het je al aan?

verdieping +2

Zij leven al schrijvend en jij leeft lezend mee. Maak kennis met hedendaagse auteurs uit Spanje en Latijns-Amerika op de snee van literatuur, journalistiek en filosofie.

Naar aanleiding van de lezingencyclus ‘Vivir para escribir’ in Instituto Cervantes Brussel.

Kom dichter. Dichter. BOEM, een poëtische kaakslag! Maak kennis met koelbloedige woordenaars en jong poëtisch geweld. Een world of wordcraft, wars van doffe rijmelarij en karamellenverzen. Eigentijdse poëzie, slam en spoken word die je doet snakken naar meer. Gimme some more!

Met de hulp van Mama’s Open Mic, Hyster-X, World Poetry Slam Organization en Creatief Schrijven.

Spelpunt +1

Thuis met familie of op vakantie met vrienden, wat is er gezelliger dan de lange donkere winteravonden door te brengen met een spel?

Ga appels, peren en pruimen plukken met peuters of belle-époquekunstwerken verzamelen als art-nouveauarchitect. Ontdek onze uitgebreide verzameling spellen voor vlotte vingers of diepe denkers, voor Homerus- of GoT-fans, ja zelfs voor valsspelers!

First wave, second wave, third wave, no wave, next wave… Feminisme komt in vele vormen, visies en golven. De ene golf stuwt de volgende. Elke generatie surft op haar manier verder, gaat in tegen bestaande verhoudingen en heersende ideeën, legt gevoeligheden en problematieken bloot. En zo blijft het feminisme stromen: veelzijdig, beweeglijk, eigentijds.

Leer meer over hedendaags feminisme aan de hand van 25 non-fictieboeken, warm aanbevolen door Brusselse organisaties die de next wave mee vormgeven. Stuk voor stuk inspirerende verhalen van inspirerende vrouwen die opstonden voor zichzelf en voor elkaar. Ode aan de vrouw!

Bekijk alle titels van Next Wave in onze catalogus

Dekoloniseren is een werkwoord.

Een externe commissie van curatoren voegt de daad bij het woord en neemt samen met Muntpunt de collectie onder handen. De eerste stap in dit proces is het toevoegen van een nieuwe collectie aan de literaire canon en kennis die al aanwezig is. Het is een poging om vanuit veelzijdige expertises een breder aanbod te creëren en de bibliotheek dus voor méér mensen relevant te maken met de Brusselse context als vertrekpunt.

De commissie selecteert stemmen die ons meer vertellen over de gedeelde geschiedenis van Europa en zijn voormalige kolonies. Er is consequent gekozen voor verhalen die mensen of minderheden niet als ‘anderen’ buiten deze geschiedenis plaatsen. Dit weerspiegelt zich in een reeks uiteenlopende perspectieven die de westerse superioriteitsgedachte op een doortastende manier tegenspreken.

Dekoloniseren is een bewustwordingsproces dat we als individuen en als samenleving in handen moeten nemen.

Iemand worden, hoe gaat dat? Het zijn eerste keren en jaren op de teller. Het is ondervinding in je valies, opgroeien en ontgroeien. Het zijn de grote verwachtingen en de groeipijnen, de bochten waarin je uitdraait. En het zijn de allerbeste verhalen.

Buiten breekt de lente aan. Binnen verzamelt Muntpunt de beste werken over het jonge worden in woord en beeld. Ontdek bildungsromans, films, fotografieboeken en graphic novels over coming of age, literaire zelfbouwboeken en prologen die hun eigen verhalen zijn. Word wie je bent!