U bent hier

Catalogus

Agora 0

De wereld is queer. Altijd geweest. Opvattingen over gender, seksualiteit en relaties veranderen voortdurend en worden steeds vrijer. Het is een heerlijke, fiere, open, fijne, nieuwe wereld voor wie het omarmt.

In de aanloop naar Pride Month verzamelt Muntpunt de recente boeken uit de collectie die raken aan queerness en lgbtqia+-kwesties. Lees fictie en non-fictie uit de hele, nieuwe wereld of ontdek de boekentips van queerorganisaties en -collectieven uit Brussel en beyond.

Met tips van Brussels Almanack Dykes, Bebe Books, B.R.A.V.E.Çavaria, ​Homografía Festival, Hyster-x, L-Tour, Maison Particulier, Match Belgium, Pinkshasa Diaspora, Queef, Queer Commons, RainbowHouse Brussels, Scheef Bekeken, SHAME Gallery, that's what x said en Vulcana.

verdieping +2

Autofictie breekt de muren tussen fictie en autobiografie. Verhalen krijgen waarheid, de waarheid krijgt verhaal en de auteur vertelt zichzelf. Speciaal voor jou verzamelt Muntpunt, in samenwerking met Passa Porta en Instituto Cervantes, de allerbeste ware verzinsels uit de Franstalige en Spaanstalige letteren. 

L’autofiction brouille les frontières entre la fiction et l’autobiographie. Les récits se parent de vérité,  la vérité s’enrichit d’un récit et l’auteur se raconte. En collaboration avec Passa Porta et l’Instituto Cervantes, Muntpunt rassemble spécialement pour vous les meilleures fictions vraies de la littérature de langue française et espagnole.   

La autoficción difumina las fronteras entre la ficción y la autobiografía. Las historias se engalanan con verdades, las verdades se enriquecen con una historia y el autor las relata. En colaboración con Passa Porta y el Instituto Cervantes, Muntpunt reúne especialmente para usted las mejores ficciones reales de la literatura en francés y español.

Passa Porta > 
Instituto Cervantes > 

verdieping +2

Sinds de mens kan spreken, maakt hij gedichten. Duizenden jaren rijmen brengen ons hier. Hoeft het te verbazen dat poëzie vandaag tot het strafste, mooiste, meest diverse behoort dat ooit aan papier werd toevertrouwd?

Naar aanleiding van de Poëzieweek maakt Muntpunt een stand van zaken van de stanza. Ontdek de beste nieuwe bundels van het moment uit het Nederlandse en Engelse taalgebied. Exploreer een universum van verzen van en voor vandaag.

Poëzie is van alle tijden. Dit is de onze.

verdieping +3

Of je nu een blokje om loopt, gaat bosbaden of een berg beklimt, wandelen doet wonderen. Muntpunts leestips wijzen de weg naar rust, avontuur en geluk. Ontdek het plezier van verdwalen of verken de mooiste wandelroutes. Droom weg vanuit je luie zetel of ruil de sofa in voor stapschoenen.

Fervent wandelaar en collectiemedewerker Gertrude tipt ‘Wanderlust’ door Rebecca Solnit. Waarom? Lees het hier >

verdieping +4

In Brussel heb je alles binnen handbereik, al is alles niet altijd even goedkoop.

Gelukkig zetten heel wat Brusselse organisaties zich in om ervoor te zorgen dat je met minder geld meer kan doen. Premies, autodelen, groepsaankopen, goedkope uitstapjes, kortingen… Je vindt het allemaal in Brussel. Kom alles te weten over de organisaties die deze voordelen waarmaken en krijg tips die jouw leven betaalbaar maken.

Laat je informeren en inspireren door 20 non-fictieboeken over leven met een beperkt budget en genieten van klein geluk, getipt door Brusselse organisaties. Verdiep je in een grote verzameling boeken waarin verrijkend leven centraal staat.

Voor gulle gevers, gierige nonkels, stugge spaarders en mensen met een lege portemonnee.

Ben jij een geboren winnaar, slechte verliezer, eeuwige valsspeler of absolute ‘no gamer’?
Ga terug naar start, verdeel de kaarten opnieuw en unlock your potential. Duik in een collectie onverwachte spellen. Want er is zoveel om te spelen, spelend te leren, lerend te spelen. Just play it your way en ontdek All You Can Play!

Sciencefiction is een superactieve ster in het boekenstelsel. Onder enorme creatieve druk fuseert het wetenschap en verbeelding tot iets nieuws, spannends en anders. Het is een plek van ongebreidelde schepping en transformatie, van ongekende mogelijkheden. Vol ideeën voor de toekomst en lessen voor het heden. Iets heel erg ver dat ons meer kan vertellen over de dingen dichtbij. Het is het grote onbekende voor veel lezers, maar absoluut het ontdekken waard. Net als het heelal zelf.

Muntpunt lanceert een sonde door de uitdeinende scifi-kosmos, recht naar het zwarte gat in je lectuur. Trekt het je al aan?

Iemand worden, hoe gaat dat? Het zijn eerste keren en jaren op de teller. Het is ondervinding in je valies, opgroeien en ontgroeien. Het zijn de grote verwachtingen en de groeipijnen, de bochten waarin je uitdraait. En het zijn de allerbeste verhalen.

Buiten breekt de lente aan. Binnen verzamelt Muntpunt de beste werken over het jonge worden in woord en beeld. Ontdek bildungsromans, films, fotografieboeken en graphic novels over coming of age, literaire zelfbouwboeken en prologen die hun eigen verhalen zijn. Word wie je bent!

First wave, second wave, third wave, no wave, next wave… Feminisme komt in vele vormen, visies en golven. De ene golf stuwt de volgende. Elke generatie surft op haar manier verder, gaat in tegen bestaande verhoudingen en heersende ideeën, legt gevoeligheden en problematieken bloot. En zo blijft het feminisme stromen: veelzijdig, beweeglijk, eigentijds.

Leer meer over hedendaags feminisme aan de hand van 25 non-fictieboeken, warm aanbevolen door Brusselse organisaties die de next wave mee vormgeven. Stuk voor stuk inspirerende verhalen van inspirerende vrouwen die opstonden voor zichzelf en voor elkaar. Ode aan de vrouw!

Bekijk alle titels van Next Wave in onze catalogus

Dekoloniseren is een werkwoord.

Een externe commissie van curatoren voegt de daad bij het woord en neemt samen met Muntpunt de collectie onder handen. De eerste stap in dit proces is het toevoegen van een nieuwe collectie aan de literaire canon en kennis die al aanwezig is. Het is een poging om vanuit veelzijdige expertises een breder aanbod te creëren en de bibliotheek dus voor méér mensen relevant te maken met de Brusselse context als vertrekpunt.

De commissie selecteert stemmen die ons meer vertellen over de gedeelde geschiedenis van Europa en zijn voormalige kolonies. Er is consequent gekozen voor verhalen die mensen of minderheden niet als ‘anderen’ buiten deze geschiedenis plaatsen. Dit weerspiegelt zich in een reeks uiteenlopende perspectieven die de westerse superioriteitsgedachte op een doortastende manier tegenspreken.

Dekoloniseren is een bewustwordingsproces dat we als individuen en als samenleving in handen moeten nemen.