U bent hier

Catalogus

vanaf 15.01
Agora 0

Dekoloniseren is een werkwoord.

Een externe commissie van curatoren voegt de daad bij het woord en neemt samen met Muntpunt de collectie onder handen. De eerste stap in dit proces is het toevoegen van een nieuwe collectie aan de literaire canon en kennis die al aanwezig is. Het is een poging om vanuit veelzijdige expertises een breder aanbod te creëren en de bibliotheek dus voor méér mensen relevant te maken met de Brusselse context als vertrekpunt.

De commissie selecteert stemmen die ons meer vertellen over de gedeelde geschiedenis van Europa en zijn voormalige kolonies. Er is consequent gekozen voor verhalen die mensen of minderheden niet als ‘anderen’ buiten deze geschiedenis plaatsen. Dit weerspiegelt zich in een reeks uiteenlopende perspectieven die de westerse superioriteitsgedachte op een doortastende manier tegenspreken.

Dekoloniseren is een bewustwordingsproces dat we als individuen en als samenleving in handen moeten nemen.

vanaf 04.12
verdieping +2

Drie schrijvende zussen op ‘woeste’ hoogte, dat moeten Charlotte, Emily en Anne Brontë zijn.

Titels als ‘Jane Eyre’, ‘Wuthering Heights’ en ‘The Tenant of Wildfell Hall’ zijn hoogvliegers in de Engelse li­te­ra­tuur. Het zijn passionele en originele verhalen, fe­mi­nis­tisch avant la lettre, deels gebaseerd op eigen er­va­ringen. De oudste 2 zussen verbleven bijvoorbeeld een aantal jaar op pensionaat in Brussel. (Meer hierover op Canvas.be.)

Redenen genoeg om hen in Muntpunt met een Tip­collectie te herdenken. Lees de boeken van en over deze 3 bijzondere, eeuwig jonge vrouwen; bekijk de romantische verfilmingen of (her)beluister de Klara-reeks over The Brontës via podcast.

vanaf 18.09
verdieping +3

‘Fiets-o-filie', de liefde voor de fiets en het fietsen, daar draait het om in deze selectie. Het object, historisch en he­den­daags. Het fietsen zelf, als liefhebber of prof, in Brussel, binnen- of buitenland, in­span­ning voor het lichaam en ontspanning voor de geest, goed voor mens en milieu.

Een proloog voor het Velo­museum als het ware (opening op 22.09). Hup, in het zadel!

vanaf 12.03
verdieping +5

PointCulture en Muntpunt presenteren deze selectie cross-overmuziek naar aanleiding van ‘Africa is/in the future’. Hedendaagse muziek (soul, R&B, jazz, rock, electro…) en traditionele Afrikaanse klank raken elkaar en versmelten tot nieuwe vormen van muziek, soundtracks van een toekomst waar multiculturele verbinding de toon voert.

EN - PointCulture and Muntpunt are presenting this crossover music selection on the occasion of ‘Africa is/in the future’. Contemporary music (soul, R&B, jazz, rock, electro, etc.) and traditional African sounds meet each other and result in a diversity of new forms of music, soundtracks from a future where multicultural connections set the tone.

FR - À l’occasion du festival « Africa is/in the future », PointCulture et Muntpunt présentent cette sélection musicale. Le crossover est un mélange de musique moderne (soul, R&B, jazz, rock, électro…) et de sonorités africaines traditionnelles. Il en résulte diverses nouvelles formes de musique, bandes-son d’un futur où la connexion multiculturelle donne le ton.

verdieping +2

Soms rap, altijd real. Steeds fresh, nooit belegen. Kerngezond en immer ill. Hiphop heeft een lange weg afgelegd en is groter dan ooit. Het is meer dan een muziek­genre. Meer dan de clichés die je kent uit videoclips. En meer dan ooit broeit hiphop in Brussel.

Muntpunt maakte samen met 5 Brusselse hip hop heads een selectie van de beste beats, rhymes en books. DJ Lefto, Tunde Adefioye (KVS), Alice van den Abeele & Raphaël Cruyt (MIMA) en Benoît Quittelier (BOZAR) maakten elk een selectie van boeken of platen die hun hiphophart sneller doen slaan.

Maak kennis met de old school en de new school, een ritmische revolutie en woordenaars with attitude.

 

19.11 - 13.01
Agora 0

Wegdromen bij gekke fan­ta­sie­ver­ha­len, indommelen met zoete versjes, verdwalen in boeken vol prenten...  Voorlezen is het leukste kwartiertje van de dag!
Ontdek samen een wereld vol plaatjes die praten, wolken vol woorden en torens van letters.

Laat je inspireren door een selectie van prentenboeken in alle maten en vormen en in een heleboel talen.
Lees voor in de taal van je hart.

Voor kinderen van 0 tot 5 jaar.

Nog een verhaaltje? Meer bakken vol boeken vind je in de jeugdbib (+1).