U bent hier

Catalogus

vanaf di 17.09
Agora 0

Are we actually ready for the future? In many ways, we have now reached a turning point. Existing economic, ecological, technological and social systems have brought us prosperity and progress, but also the Euro crisis, plastic soup, robotisation and populism. Thus, time for change... but how?

This ‘Collection in the spotlight’ connects all the English-language collections: novels, Smart Thinking and non-fiction books, DVDs, art books, etc.
Be prepared for the future, thanks to experts from every field – all the issues are addressed.

Dutch non-fiction books can be found in the Tip Collection on floor +3.

vanaf di 17.09
verdieping +3

Zijn we wel klaar voor de toekomst? Op veel vlakken staan we op een kantelpunt. De huidige economische, ecologische, technologische en maatschappelijke systemen brachten ons welvaart en vooruitgang, maar ook de eurocrisis en plasticsoep, robotisering en populisme. Tijd voor verandering... maar hoe?

Deze Tipcollectie focust op Nederlandstalige non-fictieboeken (in 3 exemplaren beschikbaar).
Maak je klaar voor de toekomst dankzij experts uit alle domeinen, alle thema's komen aan bod.

De gelijknamige Collectie in de kijker (Agora 0) verbindt alle Engelstalige collecties: romans, Smart Thinking- en non-fictieboeken, dvd's, kunstboeken...

vanaf di 25.06
verdieping +2

Miss Marple zendt haar dochters uit. Als detective, profiler of rechercheur staan ze hun mannetje en lossen ze de ingewikkeldste moordzaken op. Plant je (naald)hakken in het zand en trek mee op onderzoek uit met deze taaie tantes. Beslist geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken!
#FemalePower #YesSheCan

25 internationale topthrillers met vrouwelijke touch, op 3 exemplaren (verdieping +2) of op 2x 5 e-readers, beschikbaar aan de rode balie (verdieping +1).

verdieping +4

Voor een Winterlandschap met Schaatsers en Vogelknip is het niet het seizoen, maar voor een Boerenbruiloft of Boerenkermis kan je altijd op hem rekenen. Hij zorgt wel voor Kinderspelen of een kwis over Nederlandse Spreekwoorden. Of hij vertelt verhalen over de Toren van Babel, de Val van Icarus en de Dulle Griet. En die Volkstelling te Bethlehem? Dat was eigenlijk in Wijnegem.

Pieter Bruegel de Oude is overal dit jaar. Dus ook in Muntpunt. In deze collectie vind je natuurlijk kunstboeken, maar ook leuke kinderboekjes, een biografie en een film.
Op de expo-pagina van UiTinBrussel vind je meer informatie over het programma van het Bruegeljaar.

☠ Wist je trouwens dat Black Sabbath voor de hoes van Greatest Hits 1977 simpelweg Bruegels Triomf van de Dood in spiegelbeeld plaatste?

‘Waar een wil is, is een weg’, zegt een bekend (westers) spreekwoord. Maar is dat wel zo? In andere culturen denken ze daar duidelijk anders over.

Ga op pad in deze Tipcollectie en maak kennis met wijs­begeerte weg van het Westen: van wu wei via tasawwuf over ubuntu naar buen vivir. ‘Wie zijn eigen weg durft te lopen, verdwaalt nooit’, aldus een ander (weliswaar minder bekend) spreekwoord. Goede reis!

 

woe 19.06 - ma 16.09
Agora 0

Met 1 Stad, 19 Boeken zetten de Brusselse bibliotheken van half juni tot half september 19 uitgelezen boeken in de kijker. De boeken werden gekozen door 19 leesambassadeurs: Brusselaars met een uitgesproken voorliefde voor literatuur.

De boeken en leesambassadeurs komen uit alle windstreken en verbeelden Brussel als smeltkroes, als wereldstad, als kleurrijk en taalrijk geheel.

Veel leesplezier!

Drie schrijvende zussen op ‘woeste’ hoogte, dat moeten Charlotte, Emily en Anne Brontë zijn.

Titels als ‘Jane Eyre’, ‘Wuthering Heights’ en ‘The Tenant of Wildfell Hall’ zijn hoogvliegers in de Engelse literatuur. Het zijn passionele en originele verhalen, feministisch avant la lettre, deels gebaseerd op eigen ervaringen. De oudste 2 zussen verbleven bijvoorbeeld een aantal jaar op pensionaat in Brussel. (Meer hierover op Canvas.be.)

Redenen genoeg om hen in Muntpunt met een Tip­collectie te herdenken. Lees de boeken van en over deze 3 bijzondere, eeuwig jonge vrouwen; bekijk de romantische verfilmingen of (her)beluister de Klara-reeks over The Brontës via podcast.

Soms rap, altijd real. Steeds fresh, nooit belegen. Kerngezond en immer ill. Hiphop heeft een lange weg afgelegd en is groter dan ooit. Het is meer dan een muziek­genre. Meer dan de clichés die je kent uit videoclips. En meer dan ooit broeit hiphop in Brussel.

Muntpunt maakte samen met 5 Brusselse hip hop heads een selectie van de beste beats, rhymes en books. DJ Lefto, Tunde Adefioye (KVS), Alice van den Abeele & Raphaël Cruyt (MIMA) en Benoît Quittelier (BOZAR) maakten elk een selectie van boeken of platen die hun hiphophart sneller doen slaan.

Maak kennis met de old school en de new school, een ritmische revolutie en woordenaars with attitude.

 

Wegdromen bij gekke fan­ta­sie­ver­ha­len, indommelen met zoete versjes, verdwalen in boeken vol prenten...  Voorlezen is het leukste kwartiertje van de dag!
Ontdek samen een wereld vol plaatjes die praten, wolken vol woorden en torens van letters.

Laat je inspireren door een selectie van prentenboeken in alle maten en vormen en in een heleboel talen.
Lees voor in de taal van je hart.

Voor kinderen van 0 tot 5 jaar.

Nog een verhaaltje? Meer bakken vol boeken vind je in de jeugdbib (+1).

Dekoloniseren is een werkwoord.

Een externe commissie van curatoren voegt de daad bij het woord en neemt samen met Muntpunt de collectie onder handen. De eerste stap in dit proces is het toevoegen van een nieuwe collectie aan de literaire canon en kennis die al aanwezig is. Het is een poging om vanuit veelzijdige expertises een breder aanbod te creëren en de bibliotheek dus voor méér mensen relevant te maken met de Brusselse context als vertrekpunt.

De commissie selecteert stemmen die ons meer vertellen over de gedeelde geschiedenis van Europa en zijn voormalige kolonies. Er is consequent gekozen voor verhalen die mensen of minderheden niet als ‘anderen’ buiten deze geschiedenis plaatsen. Dit weerspiegelt zich in een reeks uiteenlopende perspectieven die de westerse superioriteitsgedachte op een doortastende manier tegenspreken.

Dekoloniseren is een bewustwordingsproces dat we als individuen en als samenleving in handen moeten nemen.