U bent hier

Catalogus

di 30.03 tot ma 14.06
Agora 0

Blijf gezond. We hebben het de afgelopen maanden vaak genoeg gehoord. Maar een goede gezondheid, wat is dat?

Wie zoekt, vindt online en offline 1001 antwoorden, adviezen, mythes en meningen. Over de voordelen van een bepaalde groente, de gemeente met de beste luchtkwaliteit, de beste huisdokter en middeltjes voor de meest obscure ziektes. Welke informatie is correct? Wat is van belang voor jezelf?

Muntpunt maakt je wegwijs in het gezondheidsaanbod van Brussel en daarbuiten. Laat je informeren en inspireren door 25 non-fictieboeken, getipt door Brusselse welzijnsorganisaties. Of verdiep je in de overige boeken, films en documentaires waarin gezond leven centraal staat.

Voor iedereen met gezond verstand.

Bekijk alle titels van Blijf gezond in onze catalogus

vanaf di 06.04
verdieping +2

Perfect people have no stories. Of beter, we hebben allemaal ons verhaal. Soms krijgt dat verhaal een officieel etiket: autisme(spectrumstoornis), bipolaire stoornis, dementie, epilepsie, eetstoornis, obsessieve-compulsieve stoornis, psychisch trauma enzoverder.
Dat etiket is een vloek en een zegen: het duwt ons in hokjes, het benadrukt ons anders-zijn maar het geeft ook opluchting en (h)erkenning, we zijn niet alleen.

Dring diep door in de menselijke psyche met deze persoonlijke getuigenissen en rare kronkels tout court. Getekend en goedgekeurd!

vanaf vr 02.04
verdieping +3

First wave, second wave, third wave, no wave, next wave… Feminisme komt in vele vormen, visies en golven. De ene golf stuwt de volgende. Elke generatie surft op haar manier verder, gaat in tegen bestaande verhoudingen en heersende ideeën, legt gevoeligheden en problematieken bloot. En zo blijft het feminisme stromen: veelzijdig, beweeglijk, eigentijds.

Leer meer over hedendaags feminisme aan de hand van 25 non-fictieboeken, warm aanbevolen door Brusselse organisaties die de next wave mee vormgeven. Stuk voor stuk inspirerende verhalen van inspirerende vrouwen die opstonden voor zichzelf en voor elkaar. Ode aan de vrouw!

Bekijk alle titels van Next Wave in onze catalogus

ma 01.03 tot woe 31.03

Lezen is een feest! Onder dit vrolijke motto blaast de Jeugdboekenmaand dit jaar 50 kaarsjes uit. Een groot feest met elkaar is in deze tijden onmogelijk, maar dat mag de leespret niet drukken. Want lezen is altijd een feest. Dus vier je eigen leesfeest. Thuis of in de klas. Binnen of buiten. Met griezelige, avontuurlijke, waargebeurde, spannende, grappige, ongelooflijke en andere verhalen.

Ieder boek is een feestje. Dus boek, je eigen feestje! Met deze selectie kinderboeken over feest kom je alvast in de juiste stemming. Verder lezen en feesten aangeraden.

Voor kinderen vanaf 3 jaar en andere leesfeestbeesten met een jong hart.

vanaf di 13.10

Corona waait als een stevige herfstwind door ons leven. Haalt alles en iedereen overhoop. Met deze selectie doe- en denkboeken willen we je houvast bieden om dit najaar, samen met anderen, creatief en ontspannen door te komen en het evenwicht te hervinden.

Evenwicht tussen het digitale, het technologische en het fysieke, het menselijke, de natuur. Tussen het globale en het lokale, tussen consumeren en consuminderen, tussen hebben en delen. Tussen doen en denken, tussen actief en creatief bezig zijn en ontspannen, tot rust komen, thuiskomen. Voor een warme, gezellige, evenwichtige herfst met en voor iedereen.

Hou het veilig, hou het vol, hou van elkaar!

Bekijk alle titels van Home Lab in onze catalogus

vanaf ma 13.07

Een groep mensen slaat de handen in elkaar en beheert samen iets gemeenschappelijks. ‘Iets’ kan van alles zijn: een collectieve composthoop, een gedeelde moestuin, coöperatieve energievoorziening, materiaaluitleen, de uitwisseling van diensten... Dit zijn allemaal ‘commons’ en deze vorm van samenwerken begint overal op te duiken. Overal, maar zeker in de stad. Zeker in Brussel.

Muntpunt selecteerde 24 verhelderende, verrassende en vernieuwende titels over commons, deeleconomie, utopie en ecologie. Ontdek wat commons voor jou kunnen betekenen!

Bekijk alle titels van Commons in onze catalogus

Op zoek naar een goed boek? Op basis van je leesvoorkeuren, je leenhistoriek (optioneel!) en de actuele Nederlandstalige fictieboeken van Muntpunt schotelt Mijn Leestipper je elke maand maar liefst 30 leestips voor, in 6 lijstjes:

  • Trending boeken passend voor jou
  • Nieuw in de bib voor jou geselecteerd
  • Omdat je boek A van auteur X hebt gelezen
  • Omdat je boek B van auteur Y hebt gelezen
  • Voor jou geselecteerd uit het maandthema 1
  • Voor jou geselecteerd uit het maandthema 2

Elke boekentip kan je beoordelen (1 tot 5 ⭐), om zo de volgende maand nog ‘betere’ tips te krijgen (voor jou).

> Ja, geef me leestips op maat

Dekoloniseren is een werkwoord.

Een externe commissie van curatoren voegt de daad bij het woord en neemt samen met Muntpunt de collectie onder handen. De eerste stap in dit proces is het toevoegen van een nieuwe collectie aan de literaire canon en kennis die al aanwezig is. Het is een poging om vanuit veelzijdige expertises een breder aanbod te creëren en de bibliotheek dus voor méér mensen relevant te maken met de Brusselse context als vertrekpunt.

De commissie selecteert stemmen die ons meer vertellen over de gedeelde geschiedenis van Europa en zijn voormalige kolonies. Er is consequent gekozen voor verhalen die mensen of minderheden niet als ‘anderen’ buiten deze geschiedenis plaatsen. Dit weerspiegelt zich in een reeks uiteenlopende perspectieven die de westerse superioriteitsgedachte op een doortastende manier tegenspreken.

Dekoloniseren is een bewustwordingsproces dat we als individuen en als samenleving in handen moeten nemen.

vanaf woe 13.05

De collectie van meer dan 200 boeken waarvan je er hier nog 20 ziet, is het gevolg van een experiment. Muntpunt liet bezoekers aan de slag gaan met zijn collectie. De groep die hieruit is gegroeid, koos ervoor om Muntpunt te vergroenen met de beste titels over planten, bomen, natuur en tuinieren. Ze komen vandaag en morgen wellicht meer dan ooit van pas.

Wegdromen bij gekke fan­ta­sie­ver­ha­len, indommelen met zoete versjes, verdwalen in boeken vol prenten...  Voorlezen is het leukste kwartiertje van de dag!
Ontdek samen een wereld vol plaatjes die praten, wolken vol woorden en torens van letters.

Laat je inspireren door een selectie van prentenboeken in alle maten en vormen en in een heleboel talen.
Lees voor in de taal van je hart.

Voor kinderen van 0 tot 5 jaar.

Nog een verhaaltje? Meer bakken vol boeken vind je in de jeugdbib (+1).