U bent hier

Boekvoorstelling: Ik = cartograaf (Jeroen Theunissen)

Annelies Moons (Radio 1) gaat in gesprek met de auteur over dit persoonlijke verslag van een voettocht door Europa, of een onhandige poging om onze snel veranderende wereld vast te grijpen.

Wanneer: 
donderdag 29 september 2022,
20:00 tot 21:30
Waar: 
Muntpunt, Agora 0, Munt 6, 1000 Brussel
Prijs: 
gratis, met inschrijving
Organisatie

Muntpunt i.s.m. De Bezige Bij en Passa Porta

Theunissen baant zich op weergaloze wijze een weg door de verhalen die Europa rijk is, en poogt zo zijn eigen leven te begrijpen in zijn eerste non-fictieroman. Kom luisteren, ontmoet de auteur en laat je boek signeren. 

Toen hij een jaar of 20 was, vond Jeroen Theunissen in een reiswinkeltje een kaart van Europa waarop dikke purperen lijnen langeafstandswandelingen markeerden. Wanneer de schrijver jaren later last krijgt van melancholie, angstaanvallen en depressies, en zich gevangen voelt in een ongelukkig huwelijk, laat hij alles en iedereen achter, ook en vooral zijn 2 kinderen. Hij begint aan een 6 maanden durende wandeltocht van Zuidwest-Ierland tot aan de Bosporus.

Het resultaat, ‘Ik = cartograaf’, is vele boeken ineen. Een verslag van een wandeltocht. Een onhandige poging om onze snel veranderende wereld vast te grijpen. Een verhaal over een man die halsoverkop wegvlucht van zijn verantwoordelijkheden, terugkomt en probeert om een thuis voor zijn kinderen te creëren. In deze non-fictieroman tekent Theunissen een persoonlijke kaart van Europa, het continent dat hij graag zijn thuis wil noemen.

De auteur treedt zo in de voetsporen van de Brit Patrick Leigh Fermor, die al in 1933 te voet van Hoek van Holland naar Constantinopel reisde, dwars door een Europa dat zich op een scharniermoment bevond. Adolf Hitler was immers net aan de macht gekomen. Het Europa waar Theunissen doorheen wandelt, kampt opnieuw met heel wat problemen: klimaatverandering, nationalisme en een vluchtelingencrisis.

Annelies Moons
Radiopresentatrice Annelies Moons gaat in gesprek met Jeroen Theunissen. Sinds september 2022 hoor je haar in 'Voorproevers' op Radio 1: een eigenzinnige keuze uit het non-fictie-aanbod van boeken en andere cultuur. Voordien presenteerde ze onder andere 'Culture Club', 'Wonderland', 'Monschau' en 'Closing Time Soul'. Ze vertaalde haar passie voor boeken naar De Boekenbrief, een nieuwsbrief gevuld met boeken(tips). 

Over de auteur
Jeroen Theunissen (1977) publiceerde eerder drie dichtbundels en verscheidene prozawerken. Zijn in 2013 verschenen familieroman ‘De omwegen’ leverde hem lovende kritieken op en belandde op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs. Voor de bundel ‘Hier woon je’ kreeg hij de Herman de Coninck Publieksprijs 2016 en met de roman ‘Jouw huid’ stond hij op de longlist van de BookSpot Literatuurprijs 2018. Naast schrijver is Theunissen onder andere docent in de Brusselse film- en theaterschool RITCS.

Jeroen was te gast in 'De Boekathon', een interviewreeks van de VRT waarin Tom De Cock praat met schrijvers over hun nieuwste boek en persoonlijke aanraders. Bekijk de aflevering en ontdek hoe de auteur de titel van zijn boek uitspreekt en hoe het ontstond. Opgelet, je moet hiervoor inloggen met je VRT-profiel. 

Meet & greet
Ontmoet de auteur en laat je boek signeren onder het genot van een drankje. Geïnteresseerden kunnen het boek aankopen op de boekvoorstelling, met dank aan de Passa Porta Bookshop.