U bent hier

Caroline Spaas tipt ‘Op aarde schitteren we even’ van Ocean Vuong

“Lezen is voor mij een manier om dingen te leren kennen. Om personages en de mens te leren kennen en andere kennis op te doen, zoals ik nergens anders op die manier kan doen. Het klinkt misschien cliché, maar ‘een dag niet gelezen, is een dag niet geleefd’ past wel bij mij.”

Hier staat de titel ‘1 Stad, 19 Boeken’ met enkele boeken uit de illustratie van Levi Jacobs.

In het najaar kocht Caroline Spaas in een Brusselse boekhandel On Earth We’re Briefly Gorgeous, de originele uitgave van het prozadebuut van dichter Ocean Vuong. Het boek had “een mooie cover”, de “herfstachtige look” trok extra aan. Het duurde niet lang of de psychologe was helemaal verkocht. Het bleef ook niet bij die ene aankoop. “Het is zó fantastisch. Ik heb het inmiddels al aan 8 vrienden cadeau gegeven.”

Taal geven aan de complexiteit van menselijke relaties

Aan zijn schrijfstijl merk je dat de auteur een poëet is, zegt Caroline. “Hij gebruikt prachtig proza, prachtige beelden en prachtige metaforen. De taal is echt, echt heel schoon. Heel rijk is de manier waarop hij taal geeft aan de complexiteit van relaties tussen mensen, de moeilijke en mooie facetten daarvan. Dat doet hij op een heel leesbare manier, zonder onrecht te doen aan die complexiteit.”

De roman raakt aan thema’s die ook zij tegenkomt in haar werk als gezinstherapeute en in haar doctoraats­onderzoek rond vluchtelingen en mensen met een migratieachtergrond. “Opgroeien in een gezin met een vluchtelingenverleden, de impact van trauma op familierelaties, leven in 2 culturen, dat zit er allemaal mooi in verwerkt. Ik lees vaak boeken over deze en aangrenzende thema’s. Het is een rijke en belangrijke aanvulling op alle wetenschappelijke literatuur.”

Zoeken naar woorden

“Lezen is voor mij een manier om dingen te leren kennen”, vervolgt ze. “Om personages en de mens te leren kennen en andere kennis op te doen, zoals ik nergens anders op die manier kan doen. Het klinkt misschien cliché, maar ‘een dag niet gelezen, is een dag niet geleefd’ past wel bij mij.”

Het is niet alleen een liefde voor lezen. Als klein kind schreef ze altijd al verhaaltjes. Nu werkt ze wekelijks in Het Schrijfgezelschap van Muntpunt aan haar schrijftalenten. “Het is een liefde voor woorden, want ik hou ook van gesproken taal. Als therapeut ben je ook met taal en spreken bezig, met het zoeken naar woorden, met verhalen en voortdurend ook met dingen die niet gezegd kunnen worden.”

Afspiegeling

Voor haar studie ging de geboren Hasseltse op kot in Leuven, waar ze nog altijd aan de universiteit werkt. Vier jaar geleden verhuisde ze naar Sint-Gillis. “Brussel is voor mij veel meer dan mijn vorige woonplaatsen een reële afspiegeling van de werkelijkheid van onze samenleving. Hier word je geconfronteerd met allerlei complexe thema’s. Sommige dingen werken miraculeus goed, soms is het een hele uitdaging. Ik vind het heel bijzonder om daarin te leven.”

Zomers in Brussel associeert Caroline met “de pop-upbars in de parken, waar je met vrienden kan blijven zitten en dan langer blijft dan gepland”. Dat zal nu wel anders zijn, en niet alleen vanwege Corona. Voor Caroline en haar man ging de zomer sowieso al bijzonder zijn. In juli verwachten ze hun eerste kindje. “Je hoort vaak dat jonge ouders de stad uittrekken. Maar wij kiezen er heel bewust voor ons dochtertje groot te brengen in Brussel. De stad leert ons zoveel over hoe de wereld is en in elkaar zit. We vinden het heel belangrijk haar dat ook te laten zien.”

Op aarde schitteren we even • Ocean Vuong
‘On Earth We're Briefly Gorgeous’ • vert. Johannes Jonkers
Hollands Diep, 2020 • 236 p.

> Zoek dit boek in de bibliotheekcatalogus

Dit interview is deel van 1 Stad, 19 Boeken (2020) – een project van de Brusselse bibliotheken en Muntpunt.