U bent hier

Blijf-in-uw-kotcast: Weemoed

Een literaire podcast met Joke Hermsen, Radna Fabias en Astrid Haerens.

Gastheer Korneel De Clercq (Radio 1) praat met filosofe Joke Hermsen en dichters Astrid Haerens en Radna Fabias over het bekende, bitterzoete gevoel dat de wereld zalft en verzwelgt. Muntpunt en Vlaams-Nederlands huis deBuren presenteren een letterkundige wachtverzachter vol wervelende pleidooien, prachtige poëzie en aanstekelijke weemoedigheid.

Blijf-in-uw-kotcast © deBuren

Weemoed of melancholie is een zacht-treurige stemming van het gemoed (Van Dale). Het is zwarte gal (Claudius Gallenus), een volle ziel (Zadie Smith) en de honger die geen ellende stillen kan (Emil Cioran). Het is verdriet dat licht geworden is (Italo Calvino), het geluk van verdrietig zijn (Victor Hugo), de zoet bijtende balsem waarmee de wijsheid wonden geneest (A.M. De Jong). Het is het gevoel dat niemand kan verklaren, en dat des avonds komt, wanneer men slapen gaat (Willem Elsschot).

Over de sprekers

Joke J. Hermsen is een Nederlandse schrijfster en filosofe. Voor de Maand van de Filosofie in 2017 schreef ze het essay Melancholie in tijden van onrust, over de noodzaak om de melancholie ‘gezond’ te houden. De homo melancholicus heeft weet van verlies en vergankelijkheid. Dit besef probeert hij om te buigen tot hoop. Maar als het tij tegenzit, kan melancholie omslaan in depressieve gevoelens.

Radna Fabias is een Nederlandse dichteres met wortels in Curaçao. Na jaren dichten in de schaduwrand, trad ze in 2018 naar voren met haar bijzondere debuut Habitus. Meer dan 10 jaar sleutelde ze aan de gedichten – hard werk dat beloond werd met o.a. de Cees Buddingh'-prijs voor beste debuut, de Herman de Coninckprijs en de Grote Poëzieprijs.

Astrid Haerens schrijft proza en poëzie. Haar debuutroman Stadspanters verscheen in 2017 bij uitgeverij Polis. Haar nieuwste project, Iedereen Dichter, is een poëzieplattegrond van de weemoedige Westhoek. Aan de hand van publieke interventies en open schrijfsessies ging ze op zoek naar de hartslag van de streek, om deze in poëzie te gieten. Ze woont en werkt in Brussel.

Je kan de podcast eveneens beluisteren via de website van deBuren, SoundCloud of iTunes.

Beluister hier een korte teaser...

 Weemoed

Meer blijf-in-uw-kotcasts

Het Coronavirus houdt ons in ons kot. Tot we daar weer uit mogen, bundelt Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat deBuren een heleboel aanstekelijk materiaal om naar te luisteren. De blijf-in-uw-kotcasts, dat zijn verhalen over magie, leegstandsproza, de beste erotische verhalen en nog veel meer. Met o.a. Iona Daniel, Lisette Ma Neza, Hannah Roels en Gloria Wekker.

Ontdek de hele reeks op deze pagina.