U bent hier

Onze collectie

Verdieping per verdieping kom je te weten wat er allemaal in onze collectie zit en waar je het kan terugvinden.

Een rijk en inspirerend aanbod van lees-, kijk- en luistermaterialen staat in Muntpunt verspreid over niet minder dan 5 verdiepingen, met telkens een eigen domein of hoofdthema.

Bekijk de volledige opsomming hieronder of klik rechtstreeks door naar een bepaalde verdieping:

Naast de traditionele rubrieken die je in zowat alle bibliotheken aantreft, heeft Muntpunt een groot aantal bijzondere en thematische collectie-onderdelen:
Artist Books Bewust Leven Brusselcollectie De Grid
Denkers De Stad Dwarsliggers Koken
Mode Nederlands Leren Passie & romantiek Poëzie
Reisverhalen Smart Thinking Spannend Sprinterboeken en -dvd's
Starters Kunst Tentoonstellingscatalogi Young Adults  

Bekijk ook ons digitaal aanbod (boeken, films, hoorcolleges, kranten & tijdschriften) op de pagina E-library.

Agora 0

De Agora is onze inkomhal, onze open ontmoetingsruimte. Hier gebeurt vanalles: er vinden activiteiten plaats, je vindt er onze infobalie en flyermuur, je kan er koffie drinken en de krant lezen.

Collectie in de kijker

Hier brengen we regelmatig een andere collectie voor het voetlicht. Ofwel een bestaande collectie die vanop haar vaste plaats tijdelijk naar de Agora verhuist, ofwel een gelegenheidscollectie samengesteld voor een specifiek project of thema. LUCA-studente Roos Ghellynck ontwierp voor Muntpunt unieke meubels voor de presentatie van onze Collectie in de kijker.

Lees meer over de huidige Collectie in de kijker >

Sprinters

Onze keuze uit top 10-lijstjes en andere titels die in de schijnwerpers staan: kwaliteitsvol, vers van de pers en snel beschikbaar. Je leent ze voor 1 week en mag ze daarna nog 1 week verlengen. 

Je vindt de Sprinterboeken vlak bij de inleverautomaten. (De Sprinterdvd's staan op de 2de verdieping.)

Bekijk de nieuwste Sprinters >

Nieuwe aanwinsten

De nieuwe boeken en strips krijgen een ereplaatsje in onze Agora. Meteen bij het binnenkomen, klaar om geleend te worden. Eenmaal weer ingeleverd verhuizen ze naar hun vaste verdieping.

Bekijk de nieuwe aanwinsten >

Smart Thinking

Toogpraat is er al genoeg. Het échte denkwerk vind je hier: originele theorieën gebaseerd op nieuw wetenschappelijk onderzoek, nieuwe psychologische benaderingen, managementmodellen en filosofische bespiegelingen. Kortom, nieuwerwets gedachtegoed en food for thought.

Deze collectie is in het Engels. 

Bekijk de collectie Smart Thinking >

Tijdschriften & kranten

Tijdschriften
Een ruim aanbod van zeer diverse tijdschriften, opgedeeld in categorieën: actueel, lifestyle, vrije tijd, techniek & wetenschap, cultuur en indie-magazines. Voor elk wat wils want er is keuze uit zowat 100 populairdere, toegankelijke titels (de gespecialiseerdere tijdschriften vind je op de betreffende verdieping).

Het laatste nummer lees je in de bib. De voorgaande uitgaves kan je gewoon lenen!

Kranten
Geïnteresseerd in het nieuws van de dag? Lees hier je krant in het Nederlands, Frans, Engels of Duits.

Bekijk de tijdschriften en kranten (Agora 0) >

Digitale kranten en tijdschriften

Niet voldoende keuze bij de papieren kranten of tijdschriften? Ga zitten aan een van de voorziene krantencomputers of -tablets en maak je keuze uit het aanbod van Gopress en PressReader: meer dan 4000 Vlaamse en internationale kranten en tijdschriften, gratis en voor niets.

Meer info >

Nederlands Leren

In Muntpunt vind je veel materiaal om Nederlands te leren. Er staan niet alleen woordenboeken, boeken over grammatica en taalcursussen met cd, cassette of cd-rom, maar ook romans in eenvoudig Nederlands en speelfilms op dvd met Nederlandstalige onderschriften. Daarnaast vind je er ook het wekelijks krantje ‘Wablieft'.

Bekijk wat we in huis hebben om Nederlands te leren >

Er is ook een kast gereserveerd voor docenten NT2 en NVT. De collectie leermiddelen Nederlands voor anderstaligen beslaat bijna duizend boeken met professioneel lesmateriaal en vakliteratuur. De Taalunie stelt deze unieke collectie samen, Muntpunt maakt ze toegankelijk en het Huis van het Nederlands Brussel zorgt voor de brug tussen de collectie en de docenten.

Vind je niet (meteen) wat je zoekt? Kijk eens op de volgende websites:

Verdieping +1

Hier begint de bibliotheek echt: hier vind je de rode balie en de leencomputers. Maar dit is ook de verdieping van en voor de jeugd, met een gezellig verteltheatertje, genaamd de Duikboot, en een waar knutselparadijs, genaamd Het Honderdhandenhuis.

Gezelschapsspellen

Schuif de televisie aan de kant, veeg tablets en laptops van tafel. En probeer eens een gezelschapsspel uit: varieer, ontdek, win, verlies, sakker en juich... zonder te investeren in een berg spellen waarmee je straks de rommelkamer vult.

In het Muntpunt Spelpunt hebben we de nieuwste en populairste spellen voor spelers van 4 tot 104 jaar.

Zoek een spel >

Jeugdbib

Minibib

Voor de allerkleinsten zijn er prentenboeken, peuterboeken, eerste leesboeken en voorleesboeken in de minibib.

7 - 13 jaar

Naast de leesboeken op AVI-niveau en een kast ‘Makkelijk lezen', zijn de fictiejeugdboeken opgedeeld in 3 thema's:

  • Buitengewoon
  • Ik & de wereld
  • Lekker lezen

Er zijn ook leesboeken in andere talen, gedichten, sprookjes, tijdschriften en een grote collectie non-fictie: de weetboeken. Daarnaast zijn er ook cd's, dvd's, luisterboeken, manga's en strips.

Bekijk de collectie voor de jeugd >

Verdieping +2

De jongeren vanaf 14 jaar maken de overgang naar de volwassenenbib: zij krijgen hier een apart plekje maar mogen kiezen uit dezelfde dvd's. Voor de rest staat deze verdieping in het teken van fictie.

Young Adults

Jongeren vanaf 14 jaar zijn geen kinderen meer, en dus krijgen ze in Muntpunt een eigen plek, een soort mezzanine boven de 1ste verdieping. Met een eigen selectie boeken, tijdschriften en strips – en een plekje voor hun favoriete hobby: de Game Zone.

Bekijk de collectie voor de Young Adults >

Dvd's

Een hele muur vol dvd's. Gaande van documentaires over speelfilms (op dvd of blu-ray) tot tv-series. Om je te helpen bij je keuze, zijn bepaalde dvd's gegroepeerd: wereldfilms, bekende regisseurs, etcetera.

Sprinterdvd's

Onze keuze uit top 10-lijstjes en andere titels die in de schijnwerpers staan: kwaliteitsvol, vers van de pers en snel beschikbaar. Je leent ze voor 1 week en mag ze daarna nog 1 week verlengen.

Je vindt de Sprinterdvd's op een apart meubel vlak bij de andere dvd's. (De Sprinterboeken staan op de gelijkvloerse verdieping, tegenover de inleverautomaten.)

Bekijk de huidige Sprinterdvd's >

Romans Nederlands en Engels

Misschien wel de hoofdmoot van de bibliotheek. Boeken in het Nederlands en in het Engels, netjes apart opgesteld en alfabetisch gerangschikt.

Romans andere talen

Bekijk onze romans in het Duits, Frans, Italiaans of Spaans

Spannend

Elk spoor leidt naar deze collectie. Voor de liefhebbers van het genre groeperen we de thrillers en detectives. Zo vind je snel een volgend slachtoffer... euh, boek.

Bekijk de collectie Spannend >

Passie & romantiek

Liefde in al zijn vormen, van chicklit over familieromans tot erotiek. Dat vind je in deze collectie. Beloofd.

Bekijk de collectie Passie & romantiek >

Strips en graphic novels

Deze collectie weerspiegelt de bekendheid van Brussel als stripstad en de populariteit van diverse soorten beeldverhaal bij volwassenen.

Bekijk de strips en graphic novels (voor volwassenen) >

Dwarsliggers®

Een aparte categorie. Door het dunne papier en de speciale, ‘dwarse' lay-out zijn deze fictie- en non-fictieboeken erg praktisch en handzaam.

Bekijk de Dwarsliggers >

Poëzie en toneel

Een oase tussen al dat proza. Dichtbundels en theaterteksten krijgen hier hun eigen podium.

Literaire tijdschriften

Er is literatuur lezen, en er is óver literatuur lezen. Dat laatste kan je doen met literaire tijdschriften. Let op! De kans is groot dat je toch weer op literatuur botst: nieuwe poëzie, een kortverhaal…

Het laatste nummer lees je in de bib. De voorgaande uitgaves kan je gewoon lenen!

Audioboeken en Daisy's

Voor wie liever naar boeken luistert. Zowel ‘standaard' audioboeken voor in de cd-speler, als luisterboeken in het ‘Daisy'-formaat (Digital Accessible Information System). De Daisy-boeken kunnen worden beluisterd met een Daisy-speler (leenbaar in de bibliotheek), met de computer en met een cd- of dvd-speler met mp3-ondersteuning.

Tipcollectie

Een gelegenheidscollectie rond een specifiek project of thema. De gekozen titels zijn in drievoud beschikbaar en zijn herkenbaar aan de Tipsticker.

Lees meer over de lopende Tipcollecties (verdieping +2, +3, +4) >

Verdieping +3

Vanaf hier betreden we het rijk van de non-fictie. Naast de studiezaal Multatuli vind je op deze verdieping boeken en tijdschriften over wetenschap, samenleving en gezondheid. Alles van SISO-nummer 000 tot 699: algemeen en media; filosofie en godsdiensten; sociale wetenschappen zoals politiek, economie, recht en menswetenschappen zoals psychologie en esoterie, opvoeding en onderwijs; exacte wetenschappen zoals wiskunde, fysica, chemie en biologie; en tot slot koken, sport, hobby en techniek. Twee bijzondere collecties en een thematische doorbreken het klassieke hokjesdenken en bieden voedsel voor de geest en voor de maag.

Denkers

Originele geesten buigen zich over de hete hangijzers van deze tijd: klimaat, migratie, digitalisering, mobiliteit, inkomensongelijkheid, terreur, populisme, democratie… Deze hedendaagse denkers staan zij aan zij met eigen werk van klassieke denkers, vaak in de oorspronkelijke taal. 

Bekijk de collectie Denkers >

Bewust Leven

Boeken die je rustiger, gezonder, zelfredzamer en gelukkiger maken. Met deze verzameling maak je jouw ecologische voetafdruk kleiner en je bewustzijn groter. We selecteren uit de hele collectie non-fictie, en soms zelfs wat fictie. 

Bekijk de collectie Bewust Leven >

Koken

Kijk in de keuken van Jeroen of Pascale, van Jamie of Nigella en word zelf een MasterChef dankzij deze uitgebreide verzameling kookboeken. Van een snelle hap tot slow cooking, van eenpansgerechten tot een heel tapasbuffet, van eenvoudige boeken met heldere uitleg tot complexe sterrenrecepten. Kook Paleo of WeightWatchers, vegetarisch of vegan, zonder gluten of lactose... Mmm, aan tafel!

Bekijk de collectie kookboeken >

Tipcollectie

Een gelegenheidscollectie rond een specifiek project of thema. De gekozen titels zijn in drievoud beschikbaar en zijn herkenbaar aan de Tipsticker.

Lees meer over de lopende Tipcollecties (verdieping +2, +3, +4) >

Tijdschriften

Bekijk de tijdschriften over wetenschap, samenleving en gezondheid >

Het laatste nummer lees je in de bib. De voorgaande uitgaves kan je gewoon lenen!

Verdieping +4

In de boeken en tijdschriften op deze verdieping staat de wereld centraal. De wereld met zijn landen, volkeren, talen; met zijn heden en verleden. Reizen door tijd en ruimte: geschiedenis, aardrijkskunde, reisgidsen en reisverhalen. Ook boeken om andere talen te leren vind je hier terug. Inzoomen doen we op 2 manieren: op helden uit de hele wereld en op onze teerbeminde stad, Bruxelles ma belle.

Brusselcollectie

De 19 gemeenten van Brussel van alle kanten bekeken. Op zoek naar de geschiedenis van Sint-Gillis, Molenbeek of Jette? Naar stratenplannen door de eeuwen heen? Naar de poëzie van een Brusselse dichter of de biografie van een Bekende Brusselaar? Of wat dacht je van een schrijvende Brusselse politiewoordvoerder (‘Commissaris Goris’-reeks van Christian De Coninck) of Kuifje in het Brussels (zoals ‘Et gehaam van de Licorne’)? Je vindt het allemaal in deze collectie.

Bekijk de Brusselcollectie >

De Stad

Wereldwijd leven steeds meer mensen in de stad. Tijd om verder te kijken dan de dorpsstraat. Maak kennis met stadse toekomstvisies, analyses, luchtkastelen en alarmkreten. We selecteren uit filosofie, politiek, sociologie, economie, ecologie, architectuur en urbanisme.

Bekijk de collectie De Stad >

Taalcursussen

Zin om een vreemde taal te leren? Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans? Of als het iets exotischer mag zijn: Armeens, Perzisch, Creools, Hindi? Het staat allemaal in de rekken te wachten op de polyglot die je wilt worden.

Bekijk de taalcursussen >

Reisverhalen

Volg iemands reis vanuit je luie zetel. Ga te voet, per fiets, trein of kayak – zonder je te verplaatsen. Meander tussen zakelijk en literair, tussen imaginair en realistisch, tussen recent en historisch; en verken zo een stad, een streek, een land, een continent – of de hele wereld ineens.

Bekijk de reisverhalen >

Tipcollectie

Een gelegenheidscollectie rond een specifiek project of thema. De gekozen titels zijn in drievoud beschikbaar en zijn herkenbaar aan de Tipsticker.

Lees meer over de lopende Tipcollecties (verdieping +2, +3, +4) >

Tijdschriften

Bekijk de tijdschriften over Brussel, geschiedenis en taal >

Het laatste nummer lees je in de bib. De voorgaande uitgaves kan je gewoon lenen!

Verdieping +5

Deze verdieping is werkelijk uit de kunst. Boeken, dvd's en tijdschriften over architectuur, beeldende kunsten, graphic design, fotografie, design, muziek, theater, dans en film. En voor wie het zelf wil proberen, zijn er de praktijkboeken kunst (tekenen, schilderen, boetseren...) en een collectie bladmuziek. Vijf bijzondere collecties leggen nog een eigen accent:

Starters Kunst

Een collectie voor iedereen die start met lezen over kunst of zin heeft in een voorgerecht bij het traditionele kunstboek. We selecteren inleidende werkjes over kunstenaars en stromingen, inspirerende columns en bevlogen essays over thema’s en fenomenen in de kunstwereld. Kortom, jouw ideale start. 

Bekijk de collectie Starters Kunst >

Artist Books

Een permanente tentoonstelling van een collectie bibliofiele uitgaven. Geen inhoudelijke selectie, maar een collectie uit liefde voor het boek als papieren kunstwerk. Te mooi om uit te lenen.

Bekijk de collectie Artist Books >

Tentoonstellingscatalogi

De catalogi van tentoonstellingen in binnen- en buitenland zijn vaak zeer de moeite waard. Zolang de expo loopt, kan je de catalogus alleen hier inkijken. Daarna kan je het boek ook ontlenen.

Bekijk de tentoonstellingscatalogi >

Mode

De beste ontwerpers brengen kunst op de catwalk. Duik in de kleurrijke verzameling van talent en tijdloze ideeën, stijladviezen en thematische boeken over dassen, jassen, jurken en ander fraais. 

Bekijk de collectie Mode >

Tijdschriften

Bekijk de tijdschriften over architectuur, cultuur, dans, design, erfgoed, film, kunst, muziek en theater >

Het laatste nummer lees je in de bib. De voorgaande uitgaves kan je gewoon lenen!

Muziekdvd's

Bekijk de muziekdvd's >

Bladmuziek

Bekijk onze collectie partituren >