U bent hier

GEANNULEERD - Weemoed: Literaire avond met Joke Hermsen, Astrid Haerens en Radna Fabias

Weemoed of melancholie is een zacht-treurige stemming van het gemoed (Van Dale). Het is zwarte gal (Claudius Gallenus), een volle ziel (Zadie Smith) en de honger die geen ellende stillen kan (Emil Cioran).

Wanneer: 
donderdag 23 april 2020,
20:00 tot 22:00
Waar: 
Muntpunt, Literair Salon S1, Munt 6, 1000 Brussel
Organisatie: 
Muntpunt i.s.m. deBuren
Prijs

€ 5 / kansentarief: € 2

Opgelet, deze activiteit is geannuleerd. Meer info >

Weemoed is verdriet dat licht geworden is (Italo Calvino), het geluk van verdrietig zijn (Victor Hugo), de zoet bijtende balsem waarmee de wijsheid wonden geneest (A.M. De Jong). Het is het gevoel dat niemand kan verklaren, en dat des avonds komt, wanneer men slapen gaat (Willem Elsschot).

Gastheer Korneel De Clercq (Radio 1) praat met filosofe Joke Hermsen en dichters Astrid Haerens en Radna Fabias over het bekende, bitterzoete gevoel dat de wereld zalft en verzwelgt. Verwacht wervelende pleidooien, prachtige literatuur en aanstekelijke weemoedigheid.

Joke J. Hermsen is een Nederlandse schrijfster en filosofe. Voor de Maand van de Filosofie in 2017 schreef ze het essay ‘Melancholie in tijden van onrust’, over de noodzaak om de melancholie ‘gezond’ te houden. De homo melancholicus heeft weet van verlies en vergankelijkheid. Dit besef probeert hij om te buigen tot hoop. Maar als het tij tegenzit, kan melancholie omslaan in depressieve gevoelens.

Astrid Haerens schrijft proza en poëzie. Haar debuutroman ‘Stadspanters’ verscheen in 2017 bij Uitgeverij Polis. Haar nieuwste project, Iedereen Dichter, is een poëzieplattegrond van de weemoedige Westhoek. Aan de hand van publieke interventies en open schrijfsessies ging ze op zoek naar de hartslag van de streek, om deze in poëzie te gieten. Ze woont en werkt in Brussel.

Radna Fabias is een Nederlandse dichteres met wortels in Curaçao. Na jaren dichten in de schaduwrand, trad ze in 2018 naar voren met haar bijzondere debuut ‘Habitus’. Meer dan 10 jaar sleutelde ze aan de gedichten – hard werk dat beloond werd met o.a. de Cees Buddingh'-prijs voor beste debuut, de Herman de Coninckprijs en de Grote Poëzieprijs.

© Koen Broos/Wouter le Duc/Koos Breukel

Mis geen enkele activiteit

Door op inschrijven te klikken ga je akkoord met onze privacyverklaring.