U bent hier

Bart Swerts tipt ‘De muur’ van John Lanchester

“Ik heb niet echt een favoriet genre. Ik lees graag over geschiedenis, volkeren, reisverhalen. Zolang ik me maar voldoende kan inleven en zolang het geloofwaardig is geschreven. Dan kan je in de huid van iemand anders kruipen, en daar dan even bij stilstaan. En dan denk je: wat een gelukzak ben ik. Of juist niet. Lezen is voor mij zelfreflectie op veel vlakken.”

Hier staat de titel ‘1 Stad, 19 Boeken’ met enkele boeken uit de illustratie van Levi Jacobs.

“Het gras is het groenst in Brussel”

“Zonder boek heb ik het gevoel dat ik iets mis. Lezen maakt deel uit van mijn dagelijkse tijdsbesteding, ik hou ervan om alle dagen te lezen. Het liefst lees ik horizontaal in mijn bed, dat is mijn leesuurtje, voor het slapengaan. Overdag is dat moeilijker als vader van 3 kinderen. In bed is het tijd voor mezelf en kan ik in alle rust een boek openslaan en terug in het verhaal duiken.

Lezen is toch wel iets waar ik behoefte aan heb, waarmee ik mijn horizon verbreed. Een boek kan je perspectief geven. Vooral in deze tijden, een mooi reisverhaal compenseert het gemis van reizen een beetje. Of wanneer je bijvoorbeeld een geschiedenisboek leest, kan je de wereld met andere ogen bekijken. Ik heb niet echt een favoriet genre. Ik lees graag over geschiedenis, volkeren, reisverhalen. Zolang ik me maar voldoende kan inleven en zolang het geloofwaardig is geschreven. Dan kan je in de huid van iemand anders kruipen, en daar dan even bij stilstaan. En dan denk je: wat een gelukzak ben ik. Of juist niet. Lezen is voor mij zelfreflectie op veel vlakken.”

Dystopisch, maar menselijk verhaal

“Voor de keuze van De muur van John Lanchester heb ik me wat laten leiden door de titel en het genre. Maar het is me niet tegengevallen. Het is een dystopisch boek, een verhaal over een milieuramp en de problematiek van migratie. En als reactie op die problemen is er een grote muur gebouwd, die ‘de anderen’ moet tegenhouden. Het boek volgt één personage dat verplicht wordt dienst te lopen op de muur. Het boek is met momenten heel spannend, maar het is tegelijkertijd ook een heel persoonlijk verhaal over menselijkheid en verraad. Dat maakt het toch realistisch. Je zit nu bijvoorbeeld met de Brexit, politieke tendensen van nationalisme, de extreme maatregelen om je eigen landje en rijkdom te beschermen. Het zijn heel actuele thema’s, al neemt het in het boek natuurlijk extreme proporties aan. Voor mij was het boek echt een eyeopener.”

Groen Brussels gras

“Ik ben boswachter in het Zoniënwoud, en lees ook graag veel over milieuthematieken en ecologie. Het laatste jaar zijn er veel boeken over wandelen verschenen. Wandelen wordt gezien als een soort tegengif van de drukte, terug naar de natuur. Als boswachter vind ik het wel fijn om dat van een afstand te bekijken. Het bos wordt nu plots veel vaker bezocht. Veel mensen herontdekken de fiets of gaan stappen, dat is heel positief. Maar daar moeten wij als boswachters ook weer op inspelen, zoals een fietsparking aanbieden en zorgen voor betere wegbewijzering. Ik hoop dat er op politiek vlak eindelijk ogen opengaan en dat er geïnvesteerd wordt in plekken die er nu tekort zijn, zoals bossen.

Brussel is voor mij een heel dynamische stad. Een stad die veel beweegt, positief is, waar veel veranderingen zijn en die veel gedurfde keuzes maakt. Ik vind Brussel op dit moment een voorbeeld voor België. Er is een duurzaam beleid, een menselijke stad en een evenwichtige maatschappij waar veel mensen hun plaats vinden. Het gras is elders echt niet altijd groener.
Zelf ben ik echter geen stadsmens. Ik woon in een boswachtershuis aan de rand van het bos en ik ga niet zomaar naar het centrum omdat ik daar niet zo graag ben. Ik zou ook nooit een citytrip maken. Ik ben deze zomer daarom vooral in het bos te vinden. Als we een tripje maken, zal het eerder een sportieve vakantie in de natuur zijn, of naar zee. Eigenlijk zoals elke andere zomer.”

De muur • John Lanchester
‘The wall’ • vert. Janet Limonard en Frank Van der Knoop
Prometheus, 2019 • 301 p.

> Zoek dit boek in de bibliotheekcatalogus

Dit interview is deel van 1 Stad, 19 Boeken (2020) – een project van de Brusselse bibliotheken en Muntpunt.