U bent hier

Steven Van Ammel tipt ‘De rustelozen’ van Olga Tokarczuk

“Do not leave any unexplained, unnarrated situations, any closed doors; kick them down with a curse, even the ones that lead to embarrassing and shameful hallways you would prefer to forget.”

Voornaam en naam Steven Van Ammel
Beroep / functie / organisatie
(Wat doe je in het dagelijkse leven?)
Boekhandelaar en programmamaker bij Passa Porta
Gemeente Hemiksem (pendelaar)
Nationaliteit Belgisch
Leeftijd 43
   
Favoriete leesplekje in Brussel
(Bibliotheek, boekhandel, café, park…)
Bankje op het Begijnhofplein voor Het Ivoren Aapje
Favoriete drankje bij het lezen
(Cocktail/mocktail, koffie, water, thee…)
Koffie

Wat maakt dit boek zo bijzonder?
“Mij spreekt het aan omwille van het thema: reizen en de reizende mens, en de manier waarop Tokarczuk met dat thema een ander thema omcirkelt en beschrijft: wat het betekent om ergens thuis te zijn.

Het is een boek dat overgave afdwingt. Tokarczuks associatieve manier van schrijven maakt dat je blijft lezen, haar korte verhalende fragmenten horen evengoed thuis in een roman als in een essay. Ze weet je te verrassen met nieuwe inzichten, is gul met obscure historische weetjes en blijft dicht bij zichzelf.”

Olga Tokarczuk won twee keer de belangrijkste prijs van Polen. Toch kan ze op veel tegenstand rekenen in haar thuisland. Hoe komt dat?
“Tokarczuk behandelt in haar werk thema’s uit de Poolse geschiedenis die niet passen in de kraam van nationalistische groeperingen. Ze stelt bijvoorbeeld het beeld van Polen als slachtoffer van de geschiedenis in vraag. Zoals dat gaat met gekrenkte trots, roept ze daarmee sterke en overdreven reacties op.”

Daarmee doet ze exact wat er in de door jou gekozen quote staat…
“Klopt. Deze quote gaat over het belang van taal en communicatie. Het is een zin die een persoonlijke mantra zou kunnen zijn, in te zetten op momenten dat je zwijgt wanneer je eigenlijk zou moeten spreken.”

Wat betekent lezen voor jou?
“Ik geloof wel in het cliché dat een lezer niet één maar vele levens heeft. Ik hou ervan om me onder te dompelen in andermans visies, woorden en werelden. Lezen heeft ook iets bijzonder intiems, er zijn weinig kennisoverdrachten zo direct als die tussen een schrijver en een lezer. En dat via zoiets eenvoudigs als papier.”

Als boekhandelaar word je bedolven onder de nieuwe titels. Hoe maak je in dat (over)aanbod je keuze?
“Als literatuurhuis geven wij alle aandacht aan de verbeelding en gaan we volop voor romans, korte verhalen en poëzie. Het inkopen van boeken gebeurt deels intuïtief en deels door informatie die we vergaren uit recensies en aanbiedingsbrochures.

Naast de boeken die je als boekhandel gewoon in huis moet hebben – de hypes van deze wereld – bieden we ook graag werk van minder bekende auteurs en kleinere uitgeverijen aan. Niet zelden hoor je dan aan de kassa een kreetje ‘dat ik dat hier gevonden heb’.”

De rustelozen / Olga Tokarczuk
Bieguni / Vert. Greet Pauwelijn / De Geus, 2018, 441 p.

Zoek dit boek in de bibliotheekcatalogus >

Zoek dit boek op LangZullenWeLezen >

Dit artikel is deel van 1 Stad, 19 Boeken – een project van de Brusselse bibliotheken en Muntpunt.