U bent hier

Sofie Verraest tipt ‘Handleiding voor poetsvrouwen’ van Lucia Berlin

“We came to the bridge and the smell of Mexico. Smoke and chili and beer. Carnations and candles and kerosene. Oranges and Delicados and urine.”

Voornaam en naam Sofie Verraest
Beroep / functie / organisatie
(Wat doe je in het dagelijkse leven?)
Ik schrijf fictie en non-fictie en geef les aan het KASK
Gemeente Sint-Joost-ten-Node
Nationaliteit Belgisch
Leeftijd 32
   
Lid van Nederlandstalige Brusselse bibliotheek van (gemeente) Brussel (Muntpunt)
Favoriete leesplekje in Brussel
(Bibliotheek, boekhandel, café, park…)
Muntpunt Grand Café in de blauwe zetel
Favoriete drankje bij het lezen
(Cocktail/mocktail, koffie, water, thee…)
Wijn

Onvolmaaktheid

Fictie- en non-fictieschrijver Sofie Verraest voelt zich als een vis in het water in Brussel. De stad barst van de verschillen, blinkt uit in onvolmaaktheid, confronteert en inspireert. Net deze eigenschappen spreken haar ook zo aan in de kortverhalenbundel ‘Handleiding voor poetsvrouwen’ van Lucia Berlin.

Verschrikkelijk en prachtig

De Amerikaanse Berlin werd jaren na haar dood herontdekt en naar de top van de bestsellerlijsten gekatapulteerd. Voor deze bundel putte ze sterk uit haar eigen leven, dat allesbehalve makkelijk was. “Berlin stelt het leven voor als een verschrikkelijk en prachtig avontuur. In één adem, vaak in eenzelfde korte zin, belicht ze de goede én slechte kanten van het menselijk bestaan, zonder daar een tegenstelling in te zien. En hoewel de verhalen niet gespaard blijven van ellende, trekken de hoop en vreugde uiteindelijk aan het langste eind. Dat maakt het een relativerend en levensbevestigend boek. Want ondanks alles is het onvolmaakte leven de moeite waard. We proberen allemaal maar wat, met wisselend succes. We vallen, staan op, vallen weer, maar zowat overal zijn er – voor wie de ogen en oren openhoudt – flarden schoonheid te vinden.”

Schoonheid

Om zulke momenten van schoonheid draait het voor Sofie. Wanneer ze het grote geluk heeft iets te lezen wat werkelijk geweldig is, ontstaat er een klein moment van zaligheid, een onverwacht cadeau.

Lucia Berlin / Handleiding voor poetsvrouwen
A manual for cleaning women / Vert. Maaike Bijnsdorp, Lucie Schaap, Elles Tukker / Lebowski, 2015 / 256 p.

Zoek dit boek in de bibliotheekcatalogus >

Zoek dit boek op LangZullenWeLezen >

Dit artikel is een deel van 1 Stad, 19 Boeken (2019) – een project van de Brusselse bibliotheken en Muntpunt.