U bent hier

Silvie Moors tipt ‘Tegenwoordig heet iedereen Sorry’ van Bart Moeyaert

“Als je je gezicht uit foto's wegknipt, kun je jezelf wel terugplakken, maar je zult het geknutsel altijd blijven zien. De snee van de schaar. Dat beetje lijm. Het stukje plakband.”

Voornaam en naam Silvie Moors
Beroep / functie / organisatie
(Wat doe je in het dagelijkse leven?)
Artistiek leider DE DAGEN
Gemeente Antwerpen
Nationaliteit Belgisch
Leeftijd 43
   
Favoriete leesplekje in Brussel
(Bibliotheek, boekhandel, café, park…)
Muntpunt Grand Café
Favoriete drankje bij het lezen
(Cocktail/mocktail, koffie, water, thee…)
koffie

In hoeverre is dit een typische Moeyaert?
“Bart Moeyaert beheerst de kunst van Kintsugi. Of het lijmen van scherven met een gouden randje. Wanneer ik Moeyaert lees, dan stel ik mij voor dat hij een porseleinen kopje vastneemt. Dat staat voor een nog te schrijven verhaal.

Dat kopje gooit hij op de grond, of misschien valt het vanzelf. Dan weet Moeyaert precies hoe hij de breuklijnen in het verhaal, de wondes van de personages, de kwetsbaarheid van taal kan blootleggen. Dat doet hij vanuit een koppige traagheid en een ontegensprekelijk meesterlijk vakmanschap.”

Je koos bewust voor een kinderboek. Is het ook interessant voor volwassenen?
“Een goed kinderboek is altijd interessant voor volwassenen. Het moet maar eens gedaan zijn met het neerkijken op jeugdliteratuur. Iedereen verdient het allerbeste, dus kinderen ook. Moeyaert heeft daar al zo vaak over gesproken. Toch blijft een kinderboek het kleine zusje of broertje van de volwassenenliteratuur. Kijk maar naar de boekenbijlages. Om te huilen!”

Voor je werk moet je veel lezen. Wat lees je dan nog ter ontspanning?
“Wat een gekke vraag! Lezen heeft zoveel mogelijke functies. Ontspanning is daar een van. Ik lees ook heel graag om te leren. Ik lees omdat ik schoonheid nodig heb. Ik lees omdat ik mijn buurman beter wil leren kennen, die vol was van dat ene boek. Ik lees om te ontsnappen aan de boze wereld. Ik lees omdat ik mijn kinderen wil laten zien dat traagheid er mag zijn.”

Hoe belangrijk is het om net kwetsbare groepen te bereiken?
“Wij, lezers onder elkaar, vergeten hoe bevoorrecht we zijn. Hoe bijzonder het is om boeken te kunnen lezen, te bezitten, te ontlenen. Hoe sociaal voelend we ook zijn, we vergeten tijdens het lezen van een Libris Literatuur Prijs-winnaar en het slurpen aan een chai latte, dat wij niet de norm zijn.

Het is vijf voor twaalf om met onze liefde voor boeken de wereld in te gaan, met onze leeslaarzen door te velden te stappen. Op zoek naar niet-lezers ergens in de marge van onze maatschappij waar mensen hunkeren naar verhalen. In ziekenhuizen, de gevangenis, de psychiatrie. Verhalen delen brengt verbinding tot stand, het tegendeel van eenzaamheid. Daar heeft onze wereld nood aan.”

Tegenwoordig heet iedereen Sorry / Bart Moeyaert
Querido, 2019 / 128 p.

Zoek dit boek in de bibliotheekcatalogus >

Zoek dit boek op LangZullenWeLezen >

Dit artikel is deel van 1 Stad, 19 Boeken – een project van de Brusselse bibliotheken en Muntpunt.