U bent hier

Peter Drummond Smith tipt ‘Normale mensen’ van Sally Rooney

“Life is the thing you bring with you inside your own head.”

Voornaam en naam Peter Drummond Smith
Beroep / functie / organisatie
(Wat doe je in het dagelijkse leven?)
Hulpverlener, programmadirecteur Mission East
Gemeente Watermaal-Bosvoorde
Nationaliteit Belgisch en Brits
Leeftijd 55
   
Lid van Nederlandstalige Brusselse bibliotheek van (gemeente) Watermaal-Bosvoorde
Favoriete leesplekje in Brussel
(Bibliotheek, boekhandel, café, park…)
Mijn tuin
Favoriete drankje bij het lezen
(Cocktail/mocktail, koffie, water, thee…)
Water

Hype

‘Normale mensen’ van Sally Rooney is duidelijk een boek dat het afgelopen jaar veel aandacht heeft gekregen, iedereen heeft erover gepraat en geschreven – en terecht, bevestigt de Britse Belg Peter Drummond Smith. “We zijn tegenwoordig een beetje té goed in het hypen van dingen, maar in dit geval: believe the hype!”

Talent

Rooney hoort voor hem nu al bij de grote schrijvers. “Ze is jong, twintiger nog, maar heeft in slechts twee jaar tijd twee heel goed ontvangen romans gepubliceerd. De thema’s die ze behandelt zijn tijdloos, je leest er haar leeftijd niet aan af. Ze schrijft zeer goed, in een beknopte stijl die je laat zoeken naar wat er niet staat en tegelijkertijd bewondering afdwingt voor wat wel. Rooney's proza is fantasierijk en innemend, rijk aan observaties over hoe ‘normale mensen’ zich tot zichzelf en tot elkaar verhouden.”

Liefde

Het boek is een liefdesverhaal, dat zich afspeelt in Dublin, en gaat over het ontwikkelen van liefde en het praten over gevoelens in de relatie, en over de angst van beide sleutelfiguren. “Kortom, het gaat om jong en verliefd zijn. De liefde ligt tussen twee zeer contrasterende jonge mensen, verschillend in persoonlijkheid en sociale klasse – maar niet in intellect.”

Diversiteit

De sociale mix, de diversiteit van het gemeenschapsleven hier was voor Peter een van de redenen om in Brussel te blijven. “Zoals zoveel Britten kwam ik ‘voor een paar maanden’ – en vond het zo leuk dat ik bleef. De mensen, het culturele leven, de gebouwen en wijken… I love it!”

Normale mensen / Sally Rooney
Normal people / Vert. Gerda Baardman / Ambo|Anthos, 2019 / 253 p.

Zoek dit boek in de bibliotheekcatalogus >

Zoek dit boek op LangZullenWeLezen >

Dit artikel is deel van 1 Stad, 19 Boeken – een project van de Brusselse bibliotheken en Muntpunt.