U bent hier

Manna Lahousse tipt ‘Zomerhuis met zwembad’ van Herman Koch

“Alle vaders willen liever een zoon dan een dochter.”

Voornaam en naam Manna Lahousse
Beroep / functie / organisatie
(Wat doe je in het dagelijkse leven?)
Lesgever NT2 bij CBE Brusselleer
Gemeente Vorst
Nationaliteit Belgisch
Leeftijd 39
   
Lid van Nederlandstalige Brusselse bibliotheek van (gemeente) Vorst
Favoriete leesplekje in Brussel
(Bibliotheek, boekhandel, café, park…)
Op een zonnig terras of in het park van Vorst.
Favoriete drankje bij het lezen
(Cocktail/mocktail, koffie, water, thee…)
Een glas rosé.

Dat lezen leuk is maar niet altijd even gemakkelijk, beseft Manna Lahousse als lesgever Nederlands als tweede taal (NT2) maar al te goed. Voor 1 Stad, 19 Boeken ging ze speciaal op zoek naar een boekentip voor NT2-cursisten. Zo kwam ze uit bij boeken die ook in eenvoudig, begrijpelijk Nederlands zijn uitgegeven.

Aanbod

“Mijn eigen favoriete titels behoren helaas nog niet tot de vereenvoudigde boeken”, vertelt Manna. In het aanbod zit wel een boek dat ze een aantal jaar geleden graag las en een perfect vakantieboek vindt: ‘Zomerhuis met zwembad’ van Herman Koch. “Het is een spannend verhaal met een heerlijk cynisch hoofdpersonage: een huisdokter en vader van 2 dochters. Hij neemt je mee in zijn verhaal over hoe en waarom hij een patiënt niet tijdig doorverwijst en zo zijn doodsvonnis tekent.”

Hertaling

In de vereenvoudigde versie van ‘Zomerhuis met zwembad’ staan makkelijkere zinnen dan in het oorspronkelijke boek. Ook zijn sommige fragmenten weggelaten. “Daardoor mist het boek wel wat van de ironie en humor die het origineel heeft”, aldus Manna. “Maar de sfeer en spanning blijft toch behouden.”

Smaak

Zelf leest ze het liefst een verhaal met goed uitgewerkte personages, een beeldende schrijfstijl en een goede dosis humor en tragiek. Een mooie cover en uitgave doen ook veel. “Maar één van mijn favoriete boeken – ‘Middlesex’ van Jeffrey Eugenides – had juist een smakeloze foto voorop. Gelukkig gaf ik het toch een kans.

Een goed boek doet me de hele dag uitkijken naar het moment waarop ik terug verder kan lezen.”

Dit artikel is deel van 1 Stad, 19 Boeken – een project van de Brusselse bibliotheken.