U bent hier

Larisa Engels tipt ‘Voorbij het geheugen’ van Maria Stepanova

“De doden hebben geen rechten, iemand anders kan over hun eigendom en hun levensomstandigheden beschikken zoals hij wil.”

Voornaam en naam Larisa Engels
Beroep / functie / organisatie
(Wat doe je in het dagelijkse leven?)
Ik werk als verkoopster in de chocoladewinkel “Belgian Chocolate House” op het Zuidstation in Brussel, zo kan ik zeggen dat ik fier ben om Russische ambassadeur van Belgische chocolade te zijn
Gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe
Nationaliteit Russisch
Leeftijd 39 jaar
   
Lid van Nederlandstalige Brusselse bibliotheek van (gemeente) Sint-Lambrechts-Woluwe
Favoriete leesplekje in Brussel
(Bibliotheek, boekhandel, café, park…)
Natuurlijk onze bibliotheek in Woluwe!
Favoriete drankje bij het lezen
(Cocktail/mocktail, koffie, water, thee…)
Ik ben een beetje een “coffeeholic” dus zeker koffie

Haar kat en een stapel Russische boeken. Wanneer de Russische Larisa Engels in 2015 voor de liefde naar Brussel verhuist, neemt ze enkel het hoogst essentiële mee. Voor 1 Stad, 19 Boeken tipt ze maar al te graag literatuur uit haar thuisland.

Familiegeschiedenis

In ‘Voorbij het geheugen’ probeert dichter en journalist Maria Stepanova de geschiedenis van haar niet-heroïsche familie te achterhalen. Geen eenvoudige opdracht na de Russische Revolutie van 1917, waarin veel verhalen van familieleden verloren zijn gegaan. Een trauma dat veel Russische families heeft getroffen. “Ook mij is het jammer genoeg nooit gelukt om mijn familiestamboom op te stellen”, aldus Larisa.

Bekroning

Met een beklijvend verhaal, spitsvondige taal en een virtuoze vertelstijl bevat deze familiegeschiedenis voor Larisa de belangrijkste ingrediënten van een goed boek. En ze is niet de enige fan: ‘Voorbij het geheugen’ kaapte het afgelopen jaar als eerste boek ooit de twee belangrijkste literaire prijzen van Rusland weg.

Verbondenheid

Wanneer ze niet met haar neus in een boek zit of in een chocoladewinkel aan Brussel-Zuid werkt, is Larisa aan de slag als vrijwilliger in de bibliotheek van Sint-Lambrechts-Woluwe. Een ideale gelegenheid om Nederlands te oefenen, nieuwe mensen te ontmoeten en deel te nemen aan het Brusselse culturele leven. Haar liefde voor de stad met haar internationale sfeer, eclectische architectuur en culinaire diversiteit is groot. En die liefde blijkt wederzijds: “Vanaf het eerste moment kreeg ik het gevoel dat de stad mij in haar armen had gesloten.”

Voorbij het geheugen / Maria Stepanova
Pamjati pamjati / Vert. Jan Robert Braat / De Bezige Bij, 2019 / 458 p.

Zoek dit boek in de bibliotheekcatalogus >

Zoek dit boek op LangZullenWeLezen >

Dit artikel is deel van 1 Stad, 19 Boeken – een project van de Brusselse bibliotheken en Muntpunt.