U bent hier

Felipe Santos tipt ‘Republiek van licht’ van Andrés Barba

“Puede que los muertos nos traicionen al abandonarnos, pero nosotros también los traicionamos para vivir.”

Voornaam en naam Felipe Santos
Beroep / functie / organisatie
(Wat doe je in het dagelijkse leven?)
Journalist, schrijver en directeur van Instituto Cervantes Brussel
Gemeente Brussel-stad
Nationaliteit Spaans
Leeftijd 48
   
Favoriete leesplekje in Brussel
(Bibliotheek, boekhandel, café, park...)
Instituto Cervantes, natuurlijk. Of Muntpunt, café Le Coq, en wanneer de zon schijnt, een terrasje op de Kunstberg.
Favoriete drankje tijdens het lezen
(Cocktail/mocktail, koffie, water, thee...)
Espresso of water. Soms een Negroni.

 

Licht en donker

Het licht van de ondergaande zon boven Brussel. “In België ben ik altijd al gefascineerd door de gouden gloed die de wereld krijgt in het laatste licht van de dag.” Journalist en schrijver Felipe Santos begint graag met het einde.

Emotie en stijl

De zin die blijft nazinderen nadat hij ‘Republiek van licht’ had dichtgeklapt, is de laatste: ‘Misschien voelen we ons verraden wanneer de doden ons verlaten, maar wij verraden hen ook om verder te kunnen leven.’ “Deze zin plaatst mij als lezer tegenover een wederzijds verraad tussen de levenden en de doden, dat raakt me. Ik hou erg van goed geschreven literatuur die naar de juiste stijl zoekt om een verhaal te vertellen. Andrés Barba kan dat als geen ander: hij schrijft zeer verfijnd en vloeiend, en gebruikt sterke poëtische beelden.”

Onschuldig en wreed

Het beeld dat Barba van kinderen schetst, is anders niet echt poëtisch. “Het idee dat volwassenen van kinderen hebben, is fout want bewust te rooskleurig. Kinderen kunnen onschuldig zijn maar ze zijn niet naïef. Barba oppert de mogelijkheid dat sommige kinderen zichzelf kunnen organiseren, met eigen codes en regels, waarin ook wreedheid past. Ik sluit eerder aan bij dit idee en het kinderlijke universum dat Lucrecia Martel suggereert in haar films, dan bij William Goldings paternalistische visie in ‘Heer van de vliegen’.”

Beschaving en botsing

“In onze samenleving van vandaag, zeker in het huidige Europa, is deze roman een uitnodiging om na te denken over de botsing van tegengestelde werelden: natuur versus mensenhand en vooruitgang (of jungle vs. stad, in het boek), kinderen vs. volwassenen, burgers vs. machthebbers; en hoe een beschaving gevormd wordt uit de samenkomst van al deze werelden.”

Republiek van licht / Andrés Barba
Républica luminosa / Vert. Irene Van de Mheen / De Bezige Bij, 2019 / 207 p.

Zoek dit boek in de bibliotheekcatalogus >

Zoek dit boek op LangZullenWeLezen >

Dit artikel is deel van 1 Stad, 19 Boeken – een project van de Brusselse bibliotheken en Muntpunt.