U bent hier

Emmy Koning tipt ‘Mazzel tov’ van Margot Vanderstraeten

“Er bestaan twee soorten verdriet, onthoud u dat. Een dat het kan verdragen om gekieteld te worden. Een dat zo groot is dat je ervan af moet blijven, zelfs met ogenschijnlijk onschuldige vragen.”

Voornaam en naam Emmy Koning
Beroep / functie / organisatie
(Wat doe je in het dagelijkse leven?)
Met pensioen maar actief als vrijwilliger
Gemeente Vorst
Nationaliteit Nederlands
Leeftijd 75 jaar
   
Lid van Nederlandstalige Brusselse bibliotheek van (gemeente) Vorst en bezoek Etterbeek, Elsene, Ukkel en Muntpunt
Favoriete leesplekje in Brussel
(Bibliotheek, boekhandel, café, park…)
Ik lees waar ik kan: thuis, in de tram, in het park, bij het moeras achter de bibliotheek, overal waar ik moet wachten.
Favoriete drankje bij het lezen
(Cocktail/mocktail, koffie, water, thee…)
Nog nooit over nagedacht

Waarom tip je dit boek?
“Het boek spreekt mij aan omdat het gaat over het contact tussen een persoon zonder uitgesproken religie en een gezin waar religie een doorslaggevende rol speelt. Belangrijk is het proces van openheid tot wederzijds begrip. Het aftasten, de onbevangen- en nieuwsgierigheid, het langzaam winnen van vertrouwen, het doorbreken van gesloten groepen en het wederzijds accepteren zonder de ander te willen veranderen.”

Kunnen boeken bijdragen tot een betere verstandhouding in een multiculturele samenleving?
“Dat hangt af van de inhoud en de overtuigingskracht van de schrijver. Boeken kunnen het beste en het slechtste teweegbrengen. Ze scheppen de mogelijkheid het onzegbare te benaderen. De zin uit ‘Mazzel tov’ die me het meest is bijgebleven, is de uitspraak van de vader dat leed zo erg kan zijn dat het niet gezegd kan worden. Ik vrees dat veel nieuwkomers ook onzegbaar hebben geleden of nog lijden. In dat opzicht kan ‘Mazzel tov’ bijdragen tot meer begrip. Al was het maar door belangstelling te tonen in plaats van vooroordelen. De personages, zowel het warme joodse gezin als de plantrekkende Iraanse vriend en zijn ontheemde zus, komen naar voren als echte mensen en niet alleen als prototypes van migranten.”

Hoe kies jij welke boeken je gaat lezen?
“Meestal op basis van onderwerp, auteur of lijsten voor een leesclub. Maar soms kom ik na een bibliotheekbezoek thuis met een boek dat ik niet zocht. Ook onderweg vind ik vaak verrassende zwerfboeken.”

Dit artikel is deel van 1 Stad, 19 Boeken – een project van de Brusselse bibliotheken en Muntpunt.