U bent hier

Antonio Parodi tipt ‘Het meisje met de Leica' van Helena Janeczek

“Le coppie si lasciano o restano insieme per motivi imperscrutabili, magari anche perchè lo stesso uomo che così spesso ti esaspera, riesce comunque a farti ridere."

Voornaam en naam Antonio Parodi
Beroep / functie / organisatie
(Wat doe je in het dagelijkse leven?)
Ondernemer in de culturele sector – Europese boekhandel Librebook
Gemeente Ukkel
Nationaliteit Italiaan
Leeftijd 55
   
Lid van Nederlandstalige Brusselse bibliotheek van (gemeente) Elsene
Favoriete leesplekje in Brussel
(Bibliotheek, boekhandel, café, park…)
Thuis of op de trein
Favoriete drankje bij het lezen
(Cocktail/mocktail, koffie, water, thee…)
Rode wijn

Over het boek

“Janeczeks roman vertelt een bijzonder verhaal uit de donkere jaren 1930, gebaseerd op ware feiten en personen. Het ‘meisje met de Leica’ is de Duits-Joodse oorlogsfotografe Gerda Taro aka (deel van) Robert Capa. Haar verhaal en persoonlijkheid worden geschetst door twee van haar kameraden (en minnaars) en haar beste vriendin. Door de drie gezichtspunten, verschillend in tijd en plaats, ontdek je gaandeweg hoe uniek Taro was. Moedig, bijna roekeloos in haar verzet tegen nazisme en fascisme en in haar verslag van het Spaanse oorlogsdrama. Zakelijk en professioneel, stijlvol en charmant. Haar ‘joie de vivre’ liet niemand onberoerd.”

Over lezen en literatuur

“Ik lees graag verhalen van mensen die je verbinden met verhalen van andere interessante mensen, en met het gevoel en de sfeer van een specifieke tijd en plaats. Dit boek is daar een voorbeeld van.
Ook als boekhandelaar zoek ik naar zulke verhalen. Europese literatuur beslaat door haar meertaligheid sowieso een grote diversiteit en rijkdom. Bovendien is Brussel de hoofdstad van Europa en voel ik mij zelf een Europeaan in hart en nieren.”

Over Brussel

“Ik kwam naar Brussel voor een éénjarig contract. Intussen ben ik hier 25 jaar. Het is mijn stad, de plek waar ik mijn vrouw leerde kennen en waar mijn kinderen geboren en getogen zijn. Thuis spreken we Italiaans, Duits en Frans. Op straat worden zoveel talen gesproken en gemixt. Die meertaligheid en culturele diversiteit van Brussel floreert omdat er geen dominante cultuur is, ook al spreken de meeste mensen Frans. Die Brusselse state of mind is een echte troef.”

Het meisje met de Leica / Helena Janeczek
La ragazza con la Leica / Vert. Els Van der Pluijm / De Bezige Bij, 2019 / 343 p.

Zoek dit boek in de bibliotheekcatalogus >

Zoek dit boek op LangZullenWeLezen >

Dit artikel is deel van 1 Stad, 19 Boeken (2019) – een project van de Brusselse bibliotheken en Muntpunt.