U bent hier

1 Stad, 19 Boeken

Van 19.06 tot 19.09 zetten alle Brusselse bibliotheken 19 uitgelezen boeken in de kijker. Kom langs en ontdek ze allemaal.

Ah, zomer – wat is het leven toch vurrukkulluk! Tijd om te lezen, aan zee met de ellebogen in het zand of op een rustig leesplekje in de hoofdstad. Tijd om te reizen, naar de vuurtoren van een superbe kuststad of over de bergen langs ongebaande paden. Tijd om te dromen, van vissen met voeten of haaien met koorts, van vallende vliegen of vliegende vallen, van het achtste leven van je kat Mikel of van opmerkelijke schepsels in een maanstorm.

Tijd zat, het lijkt of je wel een heel leven hebt. Je blikt terug, over je schouder of in een spiegel – ook naar de minder mooie momenten. Je blikt vooruit, naar je volgende boek – aan inspiratie geen gebrek met deze leeslijst van de Brusselse bibliotheken.

1 Stad, 19 Boeken – de onwetenden hebben ongelijk!

Ellebogen / Fatma Aydemir

Hazal Akgündüz is zeventien en in Berlijn geboren als dochter van Turkse gastarbeiders. Door haar ogen leren we deze stad kennen: het kosmopolitische deel waar Hazal zo graag bij wil horen en het andere stadsdeel, Wedding, vergelijkbaar met de kanaalzone in Brussel. Hazal leeft tussen twee culturen en is op zoek naar haar eigen identiteit en plek. Hierbij maakt ze een fatale foute keuze waardoor ze vlucht naar Istanbul net op het moment dat president Erdogan er de coup neerslaat.

Een spannend en meeslepend boek over identiteit en keuzevrijheid, Westerse steden en hun migranten­gemeen­schap­pen, persoonlijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid. De Berlijnse schrijfster Fatma Aydemir geeft ons met haar debuutroman Ellebogen een stomp in de maag en laat ons achter met heel wat vragen waar we zelf over moeten nadenken.

Aanbevolen door Linda Teirlinck, bibliotheek De Lettertuin (Sint-Pieters-Woluwe)

Mikel / Mark Bellido, Judith Vanistendael

Deze rauwe, realistische striproman van Judith Vanistendael toonde voor mij een realiteit die tegelijk heel dichtbij maar toch veraf is. Dichtbij in kilometers, veraf in het geweld en het constante gevoel van dreiging. Als kind hoorde ik spreken over de ETA, maar het leek toen te gaan over een ver ver land.

Tijdens deze lente wandel ik langs verschillende locaties die een rol spelen in deze roman. De traagheid van het verhaal maakt dat het des te realistischer lijkt. In tegenstelling tot voorbije keren in Baskenland ga ik de huidige vrijheidsstrijd en het landschap deze keer, dankzij Mikel, op een heel andere manier bekijken, en hopelijk ook begrijpen.

Aanbevolen door Ingrid Lemaire, openbare bibliotheek Schaarbeek

Het leven is vurrukkulluk / Remco Campert

We volgen één dag in het leven van Mees en zijn vriend Boelie, die de zestienjarige Panda ontmoeten in het park. Hun leven draait om feesten en de vrije liefde. Door de vele woordspelletjes leest het verhaal niet zo vlot in het begin, maar gelukkig vervaagt deze stijl en geeft Remco Campert met prachtige zinnen en gevoelige beschrijvingen een inkijk in de twijfels en ontevredenheid van de hoofdpersonages, het ongelukkige huwelijk van Etta, de aanval op de oude man, de getuige Tjeerd en zijn tante de toiletjuffrouw Rosa. Op het einde van het verhaal blijkt hoe al deze karakters met elkaar verweven zijn.

Ik heb Het leven is vurrukkulluk voor het eerst gelezen als studente, en was blij verrast met deze herdruk. Ondanks de luchtigheid van deze coming-of-age-roman, was de cynische toon me bijgebleven, maar ik heb alvast een ontspannende namiddag beleefd aan het herlezen ervan.

Aanbevolen door Ann De Clercq, openbare bibliotheek Ganshoren

Opmerkelijke schepsels / Tracy Chevalier

Deze trage historische roman speelt zich af in het begin van de 19de eeuw, aan de zuidkust van Engeland. Mary Anning, geboren en getogen in een arm milieu, en Elizabeth Philpot, afkomstig uit de Londense middenklasse, voeren om de beurt het woord.
Hun hobby is volgens hun tijdgenoten een “weinig damesachtige, vieze en geheimzinnige bezigheid”: ze zoeken fossielen op het strand. Een schitterende vondst van Mary zet de wetenschappelijke wereld op zijn kop, stelt ideeën over de schepping van de aarde aan de kaak, wakkert het debat aan over de oorsprong van de mens en start de discussie tussen geloof en wetenschap.
Helaas is er geen plaats voor Mary in de uitsluitend mannelijke wetenschappelijke wereld van die tijd. En dan vindt ze een onverwachte medestandster in de intelligente Elizabeth. Ondanks de verschillen in leeftijd en achtergrond komen de dames tot de ontdekking dat vriendschap hun sterkste wapen is in de strijd om erkenning.

De sfeervolle roman Opmerkelijke schepsels is een onthullend portret over de complexiteit en veerkracht van vriendschap tussen vrouwen. Een aanrader!

Aanbevolen door Hilde Claes, openbare bibliotheek Watermaal-Bosvoorde

De acht bergen / Paolo Cognetti

Paolo Cognetti schrijft in De acht bergen het verhaal van twee verstrengelde levens: enerzijds Pietro uit Milaan, anderzijds Bruno uit de bergen. Pietro brengt zijn vakanties samen met zijn ouders door in de Italiaanse Alpen. Daar ontmoet hij Bruno, een herdersjongen. Deze twee personages vormen zo elkaars spiegelbeeld én tegendeel.

Een boek vol weemoed, dromen, liefde en verlangen maar vooral magistrale vergezichten in de Alpen. Cognetti won dan ook meer dan terecht de Premio Strega (de meest prestigieuze Italiaanse literatuurprijs). Het uitgelezen boek voor in de bergen en een perfect excuus mocht u zelf niet van wandelen houden.

Aanbevolen door Jeroen Cortvriendt, Ondersteuning Bibliotheken in Brussel

De onwetenden / Étienne Davodeau

De onwetenden is een menselijke, leerrijke en amusante documentairestrip waarin Étienne Davodeau een jaar lang vrijwillig gaat werken in de wijngaard van zijn vriend, de kleine biodynamische wijnbouwer Richard Leroy. Hun partnerschap leidt aanvankelijk tot voorspelbare scènes over Davodeau die bijvoorbeeld de wijnranken fout snoeit, maar gaandeweg leren de mannen de finesses van elkaars ambacht.

Door het unieke concept werkt het boek op verschillende niveaus en tevens ondersteunen de zwart-wittekeningen het verhaal. Een echte aanrader!

Aanbevolen door Linda Bruyninckx, bibliotheek De Boekenmolen (Sint-Jans-Molenbeek)

Het achtste leven (voor Brilka) / Nino Haratischwili

Een monumentaal, tolstojaans familie-epos dat zes generaties omspant tussen 1900 en nu. Acht levens van één Georgische familie, beginnend in een kleine stad tussen Georgië en Azerbeidzjan, waar een getalenteerde chocolatier zijn dochters grootbrengt en, en passant, een recept bedenkt voor een verrukkelijke chocoladedrank met gevaarlijke krachten. Het brengt hem rijkdom en aanzien, maar dat betekent in die tijd ook al spoedig gevaar. Niza, een nakomelinge van de chocolatier, vertelt op wonderbaarlijke wijze de dramatische geschiedenis van haar familie en die van de ‘rode’ 20ste eeuw. Een cruciale periode in de geschiedenis van Europa, de blik van een familie op de opkomst en ondergang van de Sovjet-Unie, het wegvallen van het IJzeren Gordijn en de perestrojka.

Het achtste leven biedt een perfecte mix tussen drama en avontuur, liefde en haat, passie en geweld. Met dit vuistdikke boek van Nino Haratischwili ben je wel even zoet, maar je zal er geen spijt van krijgen!

Aanbevolen door Tess Van den Borre, openbare bibliotheek Brussel-Laken

Aan zee / Eric de Kuyper

Cineast, schrijver en essayist Eric de Kuyper is een wereldburger, maar groeide op in de stoffige hoofdstad, aan de Leuvensesteenweg, op een steenworp van Sint-Joost-ten-Node. In het boek Aan zee beschrijft hij het familieleven na de zomerse volksverhuizing naar zee: ooms, tantes, neefjes, nichtjes, broers en zus namen hun intrek in een Oostendse woning en aten samen, sliepen samen, en speelden op het zonovergoten strand terwijl Bontje (grootmoeder) de hele dag in haar strandcabine troonde. Eric, niet de oudste van de hoop kinders, wierp zich al op als regisseur, als ontwerper van onvermoede werelden, waarna de namiddagen als in een roes verliepen. Volwassenen stonden hier buiten; hun werelden en die van de kinderen raakten elkaar maar overlapten nauwelijks.

De jonge Eric is in dit boek een fijn observator van die zo verschillende werelden, en de schrijver de Kuyper toont een uitzonderlijk inzicht in de geest van de jongen die hij was, op dat vergulde Oostendse strand.

Aanbevolen door Simon Vandersmissen, bib Joske (Sint-Joost-ten-Node)

De hoofdstad / Robert Menasse

Ik las het boek De hoofdstad nog niet, maar het ligt boven op mijn te-lezen-stapel voor de zomer. Brussel en de EU zijn sterk met elkaar verweven, en toch ervaren we de Europese instellingen en de vele expats die ze met zich meebrengen, als een eiland in de stad. De Oostenrijkse auteur Robert Menasse woonde vier jaar lang in onze hoofdstad en leerde Brussel in al haar diversiteit kennen. Op een moment dat de EU ernstig onder druk staat en het draagvlak afkalft, schrijft Menasse een roman waarin hij de complexiteit van die EU uiteenrafelt en ons tegelijk op sleeptouw door de stad neemt. Samen met hem de hoofdstad leren kennen zoals we ze nog nooit zagen, daar kijk ik naar uit.

Aanbevolen door Frederika Van Wing, bibliotheek Hertoginnedal (Oudergem)

Vandaag was ik mezelf liever niet tegengekomen / Herta Müller

Vandaag was ik mezelf liever niet tegengekomen laat een jonge vrouw aan het woord op weg naar haar zoveelste verhoor door de geheime dienst. Tijdens de tramreis naar het bureau blikt ze terug op haar vrij troosteloos verleden, familie en relaties, afgewisseld met gelukkig minder deprimerende observaties van haar medepassagiers, in een poging haar angst te bezweren voor het nakende verhoor.

Herta Müller lezen vraagt wat inspanning. Vaak lijken woorden meerdere betekenissen te kunnen hebben. Naarmate je in het boek duikt maakt zich een zekere achterdocht van je meester. Dezelfde achterdocht die ook het hoofdpersonage lijkt te achtervolgen. Wie is te vertrouwen? Wie is spion en wie wordt bespioneerd? Bij Herta Müller ben je of slachtoffer, of dader. Een tussenweg bestaat niet.

Dit boek is een ideale kennismaking met haar oeuvre: in 200 pagina’s krijg je een mooie staalkaart van haar thematiek en samengebalde, poëtische stijl. Niet meteen strandliteratuur maar de inspanning is kleiner dan de uiteindelijke beloning. Doen!

Aanbevolen door Hugo De Vreese, openbare bibliotheek Sint-Agatha-Berchem

Maanstorm / Antonio Muñoz Molina

Zomer 1969. De mens zet voor het eerst voet op de maan. In een Andalusisch stadje in het Spanje van Franco woont een 14-jarige jongen. Op de drempel naar volwassenheid voelt de begaafde puber zich vervreemd van zijn arme, ongeletterde familie. Hij vlucht in een fantasiewereld. Dromend van ruimtereizen raakt hij helemaal in de ban van het maanavontuur. Voor hem staat de Apollo XI-missie met Neil Armstrong symbool voor alles wat hij mist in zijn banale provinciale leven: vrijheid, avontuur, vooruitgang en geluk.

In deze bijzondere, autobiografische coming-of-age-roman vol nostalgie schrijft Antonio Muñoz Molina in prachtige poëtische zinnen over de langzaam verglijdende tijd, over verlies en verlangen, over opwinding versus een saai en troosteloos leven. De atmosfeer van Spaanse zon, het gouden koren wuivend in de wind, de geur van kruiden, vijgen en granaatappels wordt erg fijnzinnig en lyrisch weergegeven. De gevoelens van de puberende jongen zijn dan weer grappig en herkenbaar.

Maanstorm, een stukje Spaanse en wereldgeschiedenis in een geweldig boek!

Aanbevolen door Muriel Geerinck, openbare bibliotheek Etterbeek

Spiegel spiegel schouder / Dorthe Nors

Spiegel spiegel schouder van Dorthe Nors is een speciaal boek. Het lijkt erg toegankelijk en makkelijk leesbaar, maar dat is niet zo. De eenvoudige woorden en korte zinnen vragen toch wel enige concentratie, omdat er vaak een complexe gedachtegang schuilgaat in het hoofd van Sonja, het hoofdpersonage. Zij springt van de hak op de tak, noemt veel namen en denkt vaak terug aan haar jeugd in de natuur, zodat je plots – met één zin – helemaal uit de scène in de stad weg bent en je je tussen het hooi waant. Dit leidt tot wonderlijke zinnen en mooie denkpatronen. Eens je deze noot gekraakt hebt, wordt het boek plots spannend en ben je steeds nieuwsgieriger naar de afloop.

Een bijzondere manier van schrijven met ludieke situaties. Een ideaal boek voor wie het iets meer mag zijn!

Aanbevolen door Nathalie Cools, bibliotheek Boekelberg (Koekelberg)

La Superba / Ilja Leonard Pfeijffer

Genua, een stad zoals er maar één is: La Superba ofwel een hoogmoedige, mooie, trotse, aanlokkelijke en ongenaakbare stad die haar geheimen enkel prijsgeeft aan hen die durven verdwalen!

La Superba, een boek over een schokkend echte en labyrintische stad, de tragische liefde en het lot van de zoekende mens naar een beter leven elders. Of om het met de woorden van Ilja Leonard Pfeijffer te zeggen: “Genua, La Superba. Natuurlijk kun je ernaartoe. Maar natuurlijk heb ik haar verzonnen. Je zult haar nooit zo zien zoals ik haar zie, tenzij ik je vertel, hoe je haar moet zien.”

Aanbevolen door Karen Colpaert, bibliotheek BLIB (Vorst)

Een heel leven / Robert Seethaler

De ontroerende roman Een heel leven van Robert Seethaler beschrijft het leven van Andreas Egger. Als weeskind wordt hij toevertrouwd aan zijn oom Kranzstocker, die hem met tegenzin in huis neemt en hardhandig opvoedt. Desondanks groeit Andreas op tot een sterke en liefdevolle man die zijn plaats zoekt in het afgelegen bergdorp waar de moderne tijd geleidelijk aan binnendringt.

Het is een indrukwekkend boek over een eenvoudig bestaan dat warmte uitstraalt en je tegelijkertijd op enige afstand houdt. De bergen vormen het prachtige decor van deze vlot leesbare roman die er in 156 bladzijden in slaagt meerdere lagen aan te brengen zodat je er als lezer lang over kan mijmeren.

Aanbevolen door Tessa Pues, openbare bibliotheek Sint-Lambrechts-Woluwe

De Vliegenval / Fredrik Sjöberg

“Ik heb sterk het gevoel dat Freudianen in het algemeen een veel te vaag beeld hebben van de passie die je kunt leggen in bijvoorbeeld de vliegenjacht.” Dit geestige citaat uit De Vliegenval vat foutloos de essentie van Fredrik Sjöbergs meesterwerkje: hoe uitbundig passioneel is het leven van de verzamelaar! Hoe spannend is het om een leven te leiden in fascinatie voor één object, in dit geval het zweefvliegje.

Dit boek is een ode aan de eenvoud van het leven, bloedernstig en soepel speels tegelijk. Het is een zomers boek ook, dat doet dromen van verre bestemmingen, van onbestemde tijd in de wilde natuur. En ja, je steekt echt wel wat op van het eindeloos boeiende bestaan van het zweefvliegje!

Aanbevolen door Jurgen Waegeman, Muntpunt

Vissen hebben geen voeten / Jón Kalman Stefánsson

Ari heeft jarenlang in Denemarken gewoond. Voor zijn stervende vader keert hij terug naar zijn geboorteplaats op IJsland en kijkt terug op zijn jeugd en het leven van zijn (groot)ouders.

Jón Kalman Stefánsson weet de spelonken van het leven – verlies, vergeefsheid en weemoed – in zulke schone zinnen te gieten dat ze troostrijk worden. Na het lezen van dit boek wil je maar één ding: met eigen ogen IJsland zien. Vissen hebben geen voeten is een absolute aanrader voor stille zomeruren.

Aanbevolen door Annet Buurman, openbare bibliotheek Ukkel

Haaienkoorts / Morten A. Strøksnes

Je kan deze zomer in de zee gaan zwemmen, of je kan jezelf helemaal de zee in lezen met het boek Haaienkoorts. De twee vrienden Morten en Hugo gaan op zoek naar de Groenlandse haai op de Noorse zee. Die haai is een oerwezen van de diepzee, en dus een beest dat tot de verbeelding spreekt, net zoals dit wondermooie boek van Morten A. Strøksnes dat leest als een trein en zowel poëtische passages als interessante wetenschappelijke weetjes bevat.

Avontuur, mythologie, poëzie, prachtige natuurbeschrijvingen en vooral veel leesplezier verzekerd!

Aanbevolen door Sarah Vanhemelrijck, bibliotheek Sans Souci (Elsene)

Ongebaande paden / Sylvain Tesson

In dit kort reisverslag ontdekt Sylvain Tesson de grootse poëzie van de geheime landschappen van Frankrijk. Te voet doorkruist hij zijn vaderland van de grens met Italië tot aan de kust van Normandië. Asfalt, beton en kasseien vermijdt hij: zijn route bestaat enkel uit onverharde wegen. In zijn relaas vermengt hij levendige en impressionistische beschrijvingen met filosofische inzichten over de plaats van de moderne mens in de eeuwige natuur. De naïeve nostalgie van Tesson maakt dat zijn pleidooi voor een terugkeer naar zogenaamde “eenvoudigere tijden” soms incoherent overkomt. Dit compenseert hij echter met levendige anekdotes en een zekere dosis zelfspot.

Na vele en verre reizen onder meer langs de Azerbeidzjaanse olieleidingen of aan de oevers van het Baikalmeer, heeft Sylvain Tesson – ironisch genoeg – al wandelend door zijn eigen land met Ongebaande paden één van zijn opmerkelijkste en aangenaamste boeken geschreven.

Aanbevolen door Philippe Vanstippen, bibliotheek Boekelberg (Koekelberg)

Naar de vuurtoren / Virginia Woolf

Alleen de titel al doet denken aan vakantie. Naar de vuurtoren is een poëtisch en sfeervol verhaal waarin prachtige natuurbeschrijvingen afwisselen met beschrijvingen van de onderlinge relaties van de personages. We volgen het echtpaar Ramsay en hun acht kinderen die in de jaren twintig de zomervakantie doorbrengen in hun tweede huis, samen met een aantal vrienden.

De zomer is dan ook het uitgelezen moment om je te laten meevoeren op de golven van zee en wind rond het eiland Skye en je onder te dompelen in de warrige relaties van de personages.

Het beste boek van Virginia Woolf!

Aanbevolen door Christiane Smet, openbare bibliotheek Evere

19 rustige leesplekjes in Brussel

UiTinBrussel maakte een poëtische pagina met 19 zomerse rustplekjes, net als de collectie getipt door de bibliothecarissen van de Brusselse bibliotheken. Ontdek hier waar je terecht kan >

Een aantal Brusselse bibliotheken nemen de kans te baat om rond 1 Stad, 19 Boeken (lees)activiteiten te organiseren. Voel je vrij om hierbij aan te sluiten!