“Papieren wolken leggen een fijne link tussen het fysieke en het digitale”

Wolken

Tijdens de wintermaanden staat de digitale bibliotheek in de kijker met de campagne ‘Curious Clouds’. Maar hoe stel je een digitale collectie visueel voor, als alles in de cloud zit en je de collectie niet fysiek kan tonen? Met dat vraagstuk ging Tom De With aan de slag, decorbouwer en technicus bij jeugdtheater BRONKS. 

“Muntpunt was op zoek naar een maker om een wolkenveld te creëren. Ik had al een ‘klassiek’ wolkje gemaakt in katoen, wat hun interesse wekte. Maar wat aanvankelijk een makkelijke en kleine opdracht leek, bleek toch een uitdagende zoektocht naar eenvoud. Ik stapte al snel weg van de katoenen wolk – met een frame van kippengaas al basis – en begon te experimenteren met andere materialen. 

Meestal start ik een nieuw project met een getekend ontwerp, maar 3D uittekenen is niet evident. Dus vertrok ik vanuit het maken zelf: dingen proberen, uittesten, vouwen… Eerst vervaardigde ik enkele prototypes in glasvezel, maar uiteindelijk bleek papier het ideale materiaal met het beste resultaat.”

Wolkje1
Wolkje2
Wolkje3
Wolkje4
Papieren wolken

“Als eerste test maakte ik een prop van een blad papier, die ik ophing met een touwtje. Het was een kinderlijk eenvoudig idee maar toch meteen herkenbaar als wolk. Voor de uiteindelijke wolken ging ik nog ene stap verder: ik knipte en plooide papier volgens een origamitechniek. Nadien voegde ik hars toe om schakeringen te creëren. Het eindresultaat ziet er eenvoudig uit, maar hoe groter de wolk, hoe lastiger de uitvoering en hoe meer ik botste op de limieten van het materiaal. 

De keuze voor papieren wolken legt een fijne link tussen de fysieke en de digitale wereld van de bibliotheek. Papier is een wezenlijk basismateriaal van boeken en dus ook van Muntpunt. Dat hetzelfde product ook het digitale aanbod van de bibliotheek – in de cloud – kan uitbeelden, is bijzonder boeiend.”

schets
Knippen
fotokrullen
hars
Installatie van de wolkenhemel

“Ik was erg zenuwachtig over de installatie. Ten eerste weet je pas of de structuren echt goed werken in de ruimte als ze ophangen. Daarnaast ben ik het gewend om theaterdecors op te bouwen, waarbij er niemand op je vingers kijkt. Muntpunt was gewoon open terwijl ik de wolken installeerde, maar eigenlijk deden de bezoekers die voorbijliepen ook gewoon hun eigen ding. Er was wel één persoon die zei: “Uw werk is fantastisch, maar het mist kleur!” Daardoor wou ik bijna een verfborstel nemen en alles schilderen. (lacht) Ik was erg blij toen de gekleurde panelen, stickers en brochures toegevoegd werden aan de installatie, waardoor het geheel meer kleur kreeg.”

Pinterest-inspiratie

“Als ik een idee heb, raadpleeg ik vaak Pinterest. Op dat creatieve platform kan je zoeken op basis van een foto die je zelf maakt van een schets of ontwerp. Zo kan je nagaan of iemand al iets soortgelijks maakte. Dat geeft veel inspiratie én zorgt ervoor dat je origineel werk kan maken, in plaats van een replica van iets wat iemand anders al heeft bedacht.”

Wolkje installatie
Tablet agora
De overstijgende waarde van de bibliotheek

“Ik ben een bibliotheekbezoeker, maar geen trouwe. Tegenwoordig woon ik ook verder van Muntpunt. Dankzij dit project ben ik wel anders naar de bibliotheek gaan kijken. Ik besef de overstijgende waarde van de organisatie: Muntpunt is niet enkel een plek om boeken te lenen, maar heeft ook een grote verbindende functie: jullie zijn in de stad verankerd, ontvangen mensen en brengen ze samen. Ook wat betreft digitalisering. Toen ik door de brochure van Curious Clouds bladerde, werd ik het meeste getriggerd door Cinébib. Ik ben benieuwd om in de online Belgische filmwereld te duiken. Je kan Cinébib trouwens testen op de tablets in de Agora, onder de wolken. En daarmee zijn we weer bij de wolken aanbeland.” (glimlacht)

Curious Clouds

Digitale bibliotheek

Het digitale aanbod van Muntpunt: e-boeken, online kranten en tijdschriften, cursussen, hoorcolleges en luisterboeken.